Dolar için teknik göstergeler ve yükseliş nedenleri!
Savaşın izlerini hale taşıyan dolar Rusya’nın savaş hamlesinden sonra hızlı bir yükseliş dönemine girerek petrol ve doğal gaz rezervleri sayesinde bütün dünyayı korkuttu. Doğal gaz rezervleri ve tarım ürünlerinde oldukça büyük bir payı elinde bulunduran Rusya dünya için büyük bir tehdit oluşturdu. Euro Bölgesinde oluşabilecek olası bir resesyon yaşanmasından korkulduğundan dolayı yatırımcıların bir çoğu Euro’dan kaçıp Dolar yatırımlarına yönelme başladı.
Türkiye’de döviz kurunda yaşanan hızlı yükselişler ve sonrasında uygulanan politikalarla beraber dolar son olarak 6 gündür hızla yükselmeye devam ediyor. Gelin hep beraber Dolar/TL grafiği dünden bugüne nereye gitmiş buna bakalım.
Dolar geçen yılın Eylül aylarında yavaş ve kararlı adımlarla bir yükselişe başladı. Kasım ayında yükselişine hız kazandıran dolar buradan Türkiye tarihinde gördüğünde en yüksek zirveye kadar kararlı bir yol izledi. 20 Aralık günü tarihi zirvesini 18,25 TL olarak gören dolar uygulanan politikalar neticesinde hızla düşürülerek 5 gün içerisinde 10.20 TL seviyelerine kadar düşürüldü. Yatayda belirli bir hareket aralığında tutulmaya çalışılan dolar teknik göstergelere de bakıldığında Mayıs ayından itibaren tekrar bir olası harekete başlamış durumda.
Bu dönemde Dolar/TL kurunun belirli bir aralıkta tutulması için yapılan önemli hamleler ve politikalar gerçekleşti. Bunlardan bazıları :
Bankacılık sistemindeki toplam mevduat/katılım fonu içinde Türk lirasının payının artırılarak finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla;
Swap nedir? Swap anlaşması nedir?
Finansta bir takas, belirli bir süre için finansal araçların veya nakit akışlarının veya ödemelerin değiş tokuş edilmesi için iki karşı taraf arasında yapılan bir anlaşmadır. Araçlar hemen hemen her şey olabilir, ancak çoğu takas, nominal bir anapara tutarına dayalı nakit içerir.
Swap kelime anlamı olarak “değiş tokuş etmek, takas etmek, değiştirmek” gibi anlamlara gelmektedir. Swap; İki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde bir varlık ya da yükümlülüğe bağlı olan farklı faiz ödemelerini veya döviz cinsini karşılıklı olarak değiştirdikleri bir takas sözleşmesidir diye tanımlanabilmektedir.
Swap doları düşürür mü?
Döviz piyasasında swap işlemleri: Belli miktar dövizin aynı anda yapılan tek bir işlemle, farklı vadelere tabi olarak satın alınması ve satılması. Örneğin yurt dışındaki yüksek faiz oranlarından yararlanmak isteyen bir kimseyi ele alalım. Bu kimse döviz piyasasında faaliyet gösteren bir bankadan, önce elindeki ulusal para fonları ile döviz satın alır. Sonra da buna bağlı olarak yapacağı ikinci bir işlemle bu dövizleri, diyelim ki üç ay sonra teslim kaydıyla aynı bankaya geri satar. Böylece bir Spot Piyasa işlemi ile bir Vadeli Döviz İşlemi tek işlem halinde birleştirilmiş, yani farklı vadelere tabi olarak aynı miktar döviz önce satmalınmış sonra satılmış olmaktadır.
Bir kimsenin böyle bir işlem yapmasındaki neden, yurt dışına döviz ihraç ederek bir bankaya yatırıp (veya kısa – vadeli menkul değer satın alıp) oradaki yüksek faiz oranlarından yararlanmak, fakat bunu yaparken de dövizin fiyatındaki bir düşmeye (ulusal paranın değer kazanması) karşı kendini korumaktır.
Para Ajansı Telegram grubuna üye olun => https://t.me/paraajansi paraajansı
Bizi Twitter’da takip edin =>https://twitter.com/home