7 şirkete ‘dış ticaret sermaye şirketi’ statüsü

Ticaret Bakanlığının “Dış Ticaret Sermaye Şirketlerine İlişkin Karar” tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

17 Mart 2021 Çarşamba 11:38

Ticaret Bakanlığı, 7 şirkete daha “dış ticaret sermaye şirketi” statüsü verdi.

Ticaret Bakanlığının “Dış Ticaret Sermaye Şirketlerine İlişkin Karar” tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kararla, bu yıl “dış ticaret sermaye şirketi” statüsü verilen 63 şirkete 7 şirket daha eklendi. Böylece, dış ticaret sermaye şirketi statüsü verilen şirket sayısı 70’e çıktı.

Bu şirketler, Atakaş Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları TAŞ, Ford Otomotiv Sanayi AŞ, Kaptan Demir Çelik End. ve Tic. AŞ, İskenderun Demir ve Çelik AŞ, Petlas Lastik Sanayi ve Ticaret AŞ ve Sampa Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ oldu.

İki uluslararası gözetim şirketine birer ay faaliyetten men cezası

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Uluslararası Gözetim Şirketinin Faaliyetten Süreli Men’i Hakkında Tebliğ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2021/28)” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Tebliğle, Uluslararası Gözetim Şirketi Statüsüne İlişkin Tebliğ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2015/24) hükümlerine aykırı davranan 2 şirket, belirlenen süreyle faaliyetten men edildi.

Buna göre, Global Grup Survey Danışmanlık Limited Şirketi ile ST Gözetim ve Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlık Hizmetleri San. Tic. AŞ şirketleri birer ay faaliyette bulunamayacak.

Tebliğ, 15 gün sonra yürürlüğe girecek.

Dış ticaret sermaye şirketi ne demektir?

Dış Ticaret Müsteşarlığınca (İhracat Genel Müdürlüğü) yapılan inceleme sonucunda gerekli şartları haiz olduğu belirlenen şirketlere “Dış Ticaret Sermaye Şirketi” statüsü verilir. Dış Ticaret Sermaye Şirketi Statüsü verilen şirketlerin ticaret unvanları Resmî Gazete’de yayımlanır.

Dış Ticaret Sermaye Şirketlerinin Avantajları
  • İmalatçı olmamalarına rağmen ihraç kaydıyla yaptıkları satışlar için vergi mevzuatı açısından tecil – terkin uygulamasından yararlanabilme,
  • İhracattan kaynaklanan KDV iadesi almak için sadece %4’lük bir teminat gösteriminin yeterli olması,
  • 4000 TL altında kalan KDV iadelerinde gümrük beyanname teyidi almadan da iade talebinde bulunabilme,
  • İhracat finansmanı sağlamak amacıyla Eximbank kredilerinden aracı banka olmadan faydalanabilme, böylece daha düşük bir faiz oranı ile kredi alabilme,
  • Gümrük mevzuatı ile ilgili olarak; onaylanmış kişi statüsü almak için belirli sayıda istihdam koşulu aranmaması, imalatçı olma koşulu aranmaması, ihracat ithalat performans kriterlerinin araştırılmaması, gümrüğe sunulan belgelerden bir kısmının aranmaması gibi bazı istisnalardan faydalanabilme,
  • İhracata yönelik Devlet Yardımlarında öncelikli olarak değerlendirmeye alınması,
  • Dahilde işleme rejimi kapsamında yapılan ithalatlarda daha düşük oranlarda teminat istenmesidir.

(paraajansı – ekonomist)