AKSEN'den EPDK açıklaması: Geri ödeme talimatı yok!
EPDK kararı sonrası şirketlerden açıklama gelmeye devam ediyor. İlk açıklama AYDEM şirketinden gelmişti, ikinci açıklama AKSEN şirketinden geldi. Şirketlerden gelen KAP açıklamalarıyla berber hangi şirketlere ceza uygulandığı belli olmuş olacak. İşte detaylar...
16 Ocak 2023 Pazartesi 09:02
Aksa Enerji Üretim şirketinden EPDK kararı ile ilgi kap açıklaması geldi!
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 15 Ocak 2023 tarihli basın açıklamasındaki Kaynak Bazlı Destekleme Mekanizması'na (AUF) ilişkin Şirkete iletilmiş her hangi bir geri ödeme talimatı veya soruşturma bildirimi bulunmamaktadır açıklamasında bulundu.
EPDK kararı;
Enerji Piyasaları Düzenleme Kurulu (EPDK), sehven ya da kasıtlı olarak EPİAŞ’a yapılan gerçek dışı bildirimler sebebiyle 40 şirket hakkında idari soruşturma açılmasına ve 10 milyar 208 milyon 222 bin 680 TL’nin geri ödenmesine karar verdi. Faiziyle 11 milyar TL’yi aşan bu miktarın, maliyet düşüşü olarak doğrudan tüketicilerin faturasına yansıtılacağı belirtildi.
Enerji Piyasaları Düzenleme Kurulu (EPDK) 40 şirket hakkında başlattığı idari soruşturma sonucu 10,2 milyar liranın geri ödenmesine karar verdi.
Kurul'un internet sayfasında yer alan açıklamasıyla, sehven ya da kasıtlı olarak Enerji Piyasası İşletme A.Ş.'ye yapılan gerçek dışı bildirimler nedeniyle başlatılan soruşturma sonunda 10,2 milyar lira ceza verildiği duyruldu.
Özellikle son aylarda uluslararası piyasalarda yaşanan olağanüstü maliyet artışlarının ülkede arz güvenliğini sekteye uğratmaması ve tüketicilerimizin de bu maliyet artışlarından korunması için Azami Uzlaştırma Fiyat (AUF) mekanizması kurum tarafından uygulanmaya alındığı hatırlatılan açaklada, 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren uygulanan ve Ekim ayında 6 ay için daha uzatılan AUF mekanizmasının da katkısı ile hiçbir santralın kapatılmadğı, enerji arz güvenliğinin sekteye uğramadığının altı çizildi.
Faiziyle ödenecek
"Perşembe günü yapılan toplantısındada kurulumuz; bu anlaşmalar kapsamında sehven ya da kasıtlı olarak EPİAŞ’a yapılan gerçek dışı bildirimler sebebi ile 40 şirket hakkında idari soruşturma açılmasına ve 10 milyar 208 milyon 222 bin 680 TL’nin geri ödenmesine karar vermiştir" ifadelerinin yer aldığı açıklamada, cezanın faiziyle birlikte 11 milyar TL’yi aştığı, bu miktarın AUF mekanizmasının doğası gereği maliyet düşüşü olarak doğrudan tüketicilerin faturasına yansıtılacağı belirtildi.
İlgili şirketlere geri ödeme talimatının Cuma günü “kayıtlı elektronik posta” (KEP) yoluyla iletildiği aktarılan açıklamada, söz konusu şirketlerle ilgili idari soruşturmanın da kurum tarafından titizlikle yürütüleceği dile getirildi.