Bankaların 11 milyar dolar satışı Borsayı nasıl etkiler?
Borsada TL-dolar makası açılmaya devam mı edecek? BDDK’nın döviz bozdur düzenlemesi borsayı nasıl etkileyecek bu makasın daha da açılmasına neden olacak mı? Bankalarla ilgili düzenleme ve daha fazlası haberimizde…
14 Aralık 2022 Çarşamba 15:09
Bankaların 11 milyar dolar satışı Borsayı nasıl etkiler?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nca (BDDK), liralaşma politikasına destek amacıyla bankaların döviz tutma yönetmeliğinde önemli bir değişiklik yaptı. “Yabancı Para Net Genel Pozisyon/Özkaynak Standart Oranının Bankalarca Konsolide ve Konsolide Olmayan Bazda Hesaplanması ve Uygulanması Hakkında Yönetmelik”te yapılan değişikle, yüzde 20 düzeyinde belirlenmiş olan standart oran yüzde 5’e indirildi. 9 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek değişiklikler kapsamında, bankaların yabancı para net pozisyonunun öz kaynağa oranı alınarak hesaplanan standart oran aşağı yönlü revize edildi. Bu da bankaların net döviz varlığını yüzde 75 azaltması anlamına geliyor.
Bankalar 10,8 Milyar Doları Elden Çıkartmaları İstendi.Bankacılık sektörünün 1 trilyon 350 milyar lira (72 milyar dolar) civarında öz kaynağı bulunuyor. Eski düzenlemeye göre; öz kaynağının yüzde 20’sine karşılık gelen 14,4 milyar dolar kadar net döviz pozisyonu yapabilen bankalar, yine düzenlemeye göre 3,6 milyar dolar tutabilecek. Bu da bankacılık sektörünün 10,8 milyar dolarlık dövizi elden çıkarması gerektiği anlamına geliyor. Bu değişiklikle birlikte, bankaların döviz varlıklarından döviz yükümlülükleri çıkarıldıktan sonra kalan net tutarı artık özkaynaklarının yüzde 5’ini aşamayacak. Aşması halinde banka o dövizi Merkez Bankasına satıp karşılığında TL almak zorunda kalacak. Ayrıca BDDK’ya bu oranı 4 katına kadar artırma ya da 4’te 1’ine kadar indirme yetkisi verildi.
Bu durum Borsa İstanbul’u nasıl etkileyecek?Borsa İstanbul rekor kırmaya ve yükselmeye devam ederken BDDK’nın bankalara ilişkin bu karar nasıl etkileyecek? Şuanda Türk Borsası dolar bazında zaten çok ucuz. Bankaların döviz satışıyla beraber düşecek olan dolar fiyatı, endeks grafiğini negatif yönlü etkileyecektir. Bunun sonucunda Borsa İstanbul yabancı gözünde daha da ucuz gözükecek. Son aylarda Türk Borsasına ilgi gösteren yabancı yatırımcı bu ucuzluğu değerlendirecek mi? TL bazında endeks rekorda iken; dolar bazında düşük seviyelerde. Yurt içi piyasalar dünya genelinde devam eden ultra şahin para politikaları ve artan resesyon riskiyle düşüş eğiliminde hareket eden küresel pay piyasalarından pozitif ayrışmayı sürdürüyor.
BIST 100 endeksi TL bazında rekor kırarken, dolar bazında bakıldığında ise düşüş ivmesi kaydettiği görülüyor. Yılı sonlandırmaya yaklaşırken; pandeminin seyri, BDDK’nın düzenlemesi, şirket kârlılıkları, halka arzlar, makroekonomik veriler, siyasi gelişmeler, yabancı yatırımcı ilgisi, sektör ayrışmaları ve küresel piyasalardaki gelişmeler fiyatlamalara etki yarattı.
Piyasadaki nakit bolluğu borsaya mı akıyor?Son zamanlarda borsaya olan ilginin nakit bolluğundan oluştuğu düşünülüyor. Özellikle halka arzlara gelen rekor talepler yatırımcıların parasını bu alanda değerlendirmek istediği anlaşılıyor. Düşürülen faiz oranları dolar ve altındaki hareketsizlik diğer küresel borsaların negatif eğilimi ve diğer yanda da parasını değerlendirmek isteyen ileriye dönük tasurruf planları yapan likiditesi bulunan bireyler Borsaya hücum etti. Dolar grafiğini göre Borsa İstanbul’un kısa sürede bir sonraki hedefi 6000 puan olarak öngörülüyor.
Yatırımcı parasını değerlendirmek isterken faize, dolara, altına yada diğer yatırım enstürumanlarına yöneliyordu. Fakat düşürülen faiz oranları, 2023’ün resesyon korkusuyla ve alınan liralaşma tedbirleriyle değer kaybeden dolar ve hareketsiz kalan altın artık yatırımcıyı tatmin etmiyor.
Endeksin Dolar Grafiği Endeksin TL Grafiği
SAKİNE KARACA-PARA AJANSIPara Ajansı Telegram grubuna üye olun => https://t.me/paraajansi paraajansı
Bizi Twitter’da takip edin =>https://twitter.com/home
bankaların 11 milyar bankaların 11 milyar bankaların 11 milyar bankaların 11 milyar bankaların 11 milyar bankaların 11 milyar bankaların 11 milyar