Bayram tatili sonrası piyasalarda beklentiler?

Uzun bayram tatili sonrası piyasalarda beklentiler nasıl? Küresel borsalardaki hareketler Borsa İstanbul’a nasıl yansır? Yatırımcıların dikkatine!

26 Temmuz 2021 Pazartesi 21:14

Piyasalarda beklentiler…

  • Uzun bayram tatili döneminde iç piyasalar kapalıyken, dış piyasalarda dalgalı bir seyir yaşandı. Ancak hafta sonuna doğru borsalarda kayıplar önemli ölçüde telafi edildi. Piyasaların kısa bir türbülans yaşayıp tekrar kayıpların toparlanmasında öncü merkez bankalarından gelen destekleyici mesajların katkısı oldu. Yarın işleme başlayacak iç piyasalar da dışarıdaki toparlanma nedeniyle sakin bir başlangıç olası görülüyor.
  • İç piyasalar bayram tatilinde iken dış borsalar dalgalı bir seyir izledi. Geçtiğimiz hafta ‘delta varyantına’ bağlı vaka artışları ABD ve Almanya başta olmak üzere dış borsalarda sert düşüşlere neden olmuştu. Olası bir kısıtlama ve ekonomik toparlanma gecikebilir kaygıları öne çıktı. Dow Jones Endeksi (ABD) 35.000 seviyesinden 33.741 seviyesine kadar geriledi. Daha sonra gelen tepki alımlarıyla tekrar 34.800 seviyelerine ulaştı. Benzer görünüm Dax Endeksi (Almanya) için de geçerli. Hafta sonuna doğru borsalarda kayıplar önemli ölçüde telafi edildi. Yakından izlenen ABD 10 yıllık bono faiz oranında ise düşüş eğilimi sürüyor.
  • Ancak kısa süre içinde yüzde 1.13 seviyesine çekilip tekrar yüzde 1.30 seviyesine çıkmasıyla görülen oynaklık oldukça dikkat çekici. Yükselen enflasyona rağmen güvenli liman arayışına bağlı gelen talep faizi baskılamış görülüyor. Hatırlanırsa haziran enflasyonu yüzde 5.4 olarak gerçekleşirken Fed faiz oranı yüzde 0.25 seviyesinde bulunuyor. Enflasyon Faiz makası oldukça açıldı. Bu durum uzun zaman sürdürülemez görülse de halen geçerliliğini koruyor. ABD doları ise değerlenmeye devam ediyor.
  • Piyasaların yakından takip ettiği verilerden biri olan ABD haftalık işsizlik başvuruları tekrar artışa geçti. 17 Temmuz ile biten haftada 419 bin olarak açıklandı. Bu son iki ayın en yüksek verisi. ABD ekonomisindeki güçlü toparlanmanın zayıfladığı söylemek için bu data tek başına bir ölçü olmaz tabi ki. İstihdam, büyüme, enflasyon gibi başka veriler de önemli olacak.
  • Piyasaların kısa bir türbülans yaşayıp tekrar kayıpların telafi edilmesinde öncü merkez bankalarından gelen destekleyici mesajların katkısı var elbette. Yarın işleme başlayacak iç piyasalar da dışarıdaki toparlanma nedeniyle sakin bir başlangıç olası görülüyor.

ALTIN 1.800 DOLARIN ÜZERİNDE KALMAKTA ZORLANIYOR

Altın fiyatında (ons dolar) 1.750 seviyesinden başlayan yükseliş 1.834 seviyesini test ettikten sonra tekrar gevşedi ve 1.800 doların altına geriledi. Merkez bankalarının destekleyici açıklamaları ve ABD 10 yıllık bono faiz oranındaki düşüşe rağmen ABD dolarının değerli görünümünü koruması ve risk iştahının biraz artması altını zayıflatmış görülüyor. Ancak faize duyarlılık zayıflamış görülse de önemli parametrelerden biri olmaya devam edecek. Bazen kısa süreli uyumsuzluklar olabiliyor.

FAİZ, BORSALAR İÇİN ÖNEMLİ

Para ve sermaye piyasaları alternatif iki piyasadır. Genel olarak piyasa işleyişi gereği faizdeki bir hareketin hisse senetleri üzerinde karşılığı görülür. Dış borsaların (ABD, Almanya) yeni zirveler denemesinde uzun bir süredir Fed ve Avrupa Merkez Bankası’nın düşük faiz ve genişlemeci para politikalarının çok önemli bir payı var. Borsa İstanbul’un dış borsalara uyumda zorlanmasında ise yüksek faiz etkisini göz ardı etmek mümkün değil. İç piyasalarda gösterge tahvil faiz ile TCMB faiz oranının yüzde 18-19 seviyelerinde geziniyor. Bu açıdan dış borsalarda çıkış trendleri sürerken Borsa İstanbul’daki yükselişin zayıf kalması olağan karşılamak gerekir.(hürriyet)

Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansihttps://t.me/borsaistanbulforum