Bir enflasyon hikayesi Venezuela !

Enflasyon en korkulu rüyalardan biri ekonomik olarak paranın satın alma gücündeki aşınma olarak tanımlanan enflasyon ekonomi yönetimlerinin mücadele ettiği konuların başında geliyor. Venezuela ise başlı başına bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bir enflasyon hikayesi Venezuela…

15 Aralık 2021 Çarşamba 15:53

Bir enflasyon hikayesi Venezuela…

Enflasyon bilinen en yaygın tanımına göre fiyatlar genel düzeyindeki artışlar olarak tanımlanmaktadır. Çeşitleri ve ortya çıkış nedenleri farklı olmakla birlikte en büyük hasarı veren makro iktisadi problemlerden bir tanedir.

Enflasyon oranlarındaki çok aşırı artışlar ise hiperenflasyon olarak tanımlanır. Fiyatların artık değil aylık haftalık hatta günlük olarak değiştiği bir süreci ifade eden hiperenflasyonda ulusal paranın değeri o kadar aşınır ki halk hiçbir şekilde ulusal para kullanmaz ve tüm işlemler yabancı paralar üzerinden görülmeye başlar.

Uluslararası Para Fonu (IMF) tahminlerine göre Venezuela’nın 2021 sonunda yıllık enflasyon oranı yüzde 2 bin 700 olacak. Bu oranla Venezuela, en yüksek enflasyona sahip ülkeler sıralamasında bu yıl da birinci sırada yer alıyor. Venezuela’daki enflasyon oranının, listede yüzde 115’le ikinci sırada yer alan Sudan’nın 23 katından fazla olması dikkat çekiyor.

Bu süreç son 3 yıldır Venezuela da şiddetli bir şekilde yaşanıyor.

Venezuela para birimi olan Bolivardaki değer kaybı artık o kadar büyük boyutlara ulaşmış durumda ki halk bu paraları sokaklara atıyor

Dört yılı aşkın zamandır süren hiperenflasyonla boğuşan Venezuela’da, üç milyondan fazla Venezuelalı, açlık, sağlık hizmetlerinin kötüye gitmesi, elektrik kesintileri, gıda ve ilaç kıtlığı, artan işsizlik ve suç oranları sebebiyle ülkeyi terk etti. Kalanlar ise gıda gibi temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayacak durumda.

10 kişiden 8’i evlerinde yeterince gıda malzemesi olmadığından daha az yemek yiyor. Ülkenin para birimi bolivarın neredeyse hiçbir değeri kalmadı. Merkez Bankası artık enflasyon istatistiklerini yayınlama gereği dahi duymuyor.

Geçen yıl devletin ülkeye getirdiği Rus corona aşısı (Sputnik değil), bozulmuş bahanesiyle karaborsaya düşmüş ve fiyatı 80 dolardı. Devlet, mafya ile beraber çalışıyor, halkın sağlığı kimsenin umurunda değil.

Dışarı çıkarken yanlarına para ve telefonlarını alamıyorlar.

Elektrik ve doğalgaz çok ucuz, aylık 10 cent. Ev ihtiyacını eyalet karşılıyor. Aklınıza lüks ev gelmesin, tek katlı gecekondu gibi.

Ülke içi güvenliği asker sağlıyor ve onlarında tamamı rüşvetçi. Bir suç işlerlerse kesinlikle ceza almıyorlar. Maduro için çalışıyorlar. Gösteri yapmaya kalkanlar ya sokakta vuruluyor ya da ortadan kayboluyor.

Üçüncü defa sıfırlar silindi

Venezuela’da bolivardan sıfır silinmesi yöntemine daha önce de başvurulmuştu. 2008’de merhum Cumhurbaşkanı Hugo Chavez üç sıfır, halefi Nicolas Maduro ise 2018’de beş sıfır silmişti.

Dört yılı aşkın zamandır süren hiperenflasyon nedeniyle Merkez Bankası artık enflasyon istatistiklerini yayınlamıyor. Uluslararası Para Fonu ise (IMF) Venezuela’nın 2021 sonundaki enflasyon oranının yüzde 5 bin 500 olacağını tahmin ediyor.

Maduro hükümeti, iki yıl önce dolar cinsinden işlemleri yerel para birimi lehine kısıtlamaya çalışmış fakat enflasyonun daha da artmasından dolayı bu politika rafa kaldırılmıştı. Dolar kullanımının hızla arttığı ülkeye Amerikan para birimi yabancı banka hesabı sahipleri ağı veya yurt dışından nakit getiren Venezuelalılar tarafından sokuluyor.

Sıfır silme kararından önce etiketlerde eski ve yeni bolivar ve dolar ile fiyat yazılmasına başlanmıştı. Bankalar, değişiklik için gerekli ayarların yapılabilmesi için perşembe ve cuma günleri operasyonları birkaç saat donduracaklarını açıkladı.

Dünyanın en zengin petrol rezervlerine sahip olan ülkede 2000’li yılların başında günlük 3 milyon varil olan petrol üretiminin bugün 650 bin varile düşen Venezuela ekonomisi son 8 yılda en az yüzde 80 küçüldü.

Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansiFacebookTwitterWhatsAppMessengerLinkedInCopy LinkEmailPaylaş