Bir haftada 157 milyon değerinde pay aldı
Pay geri alım programı kapsamında pay alan SAHOL, borsanın düşüşte olduğu bu haftada rekor pay alımıyla dikkatleri üstüne çekti.
13 Ocak 2023 Cuma 08:12
Sabancı Holding'de pay geri alımı devam ediyor!
SAHOL pay piyasasında sağlıklı fiyat oluşumunu desteklemek, payların makul değerine kavuşturularak net aktif değer iskontosunun azaltmak, pay sahiplerine daha cazip uzun vadeli bir yatırım imkanı sunmak amacıyla Yönetim Kurulu'nun 09.11.2021 tarihli kararı ile başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında pay alımlarına devam ediyor.
Bu geri alım işlemi için şirket 10.200.000.000 adet hissenin geri alımı için 3.250.000.000 TL kaynak ayırmıştı. Dün gerçekleştirilen alım işleminde 620.000adet pay alındı. Böylece son bir hafta içinde şirket tarafından 3 milyon 931 adet hisse geri alımı gerçekleştirildi. Bu hafta geri alınan payların değeri 157.475.000 TL oldu.
Olumsuz taraftan bakarsak?
Tebliğe geri alınan paylar, geri alım tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde elden çıkarılır. Bu süre boyunca satılamayan paylar sermaye azatlımı suretiyle itfa edilir. Yani Şirketlerin aldığı bu payları eninde sonunda elden çıkartacağını biliyoruz. Peki Pay geri alım programı kapsamında pay alan bu şirketler düşüşü fırsata çevirip mi alıyor? Belli aralıklarla program kapsamında pay alınırken Borsanın %7 kaybettiği ve bir çok hissenin taban fiyattan işlem gördüğü günde 10 şirketin pay alması iyi niyet mi maliyet düşürmek mi? Borsanın normal ve yükselişte olduğu ondan bir önceki gün olan 4 Ocak tarihinde sadece 5 şirket pay geri alımında bulunmuştu.! Yani yarı yarıya... Pay geri alımı yapan bu şirketlerin o günkü hisse fiyatları taban fiyatta yakın fiyattan işlem görüyorlardı.
Olumlu taraftan bakarsak?
Son yaşanan düşüşte aslında borsa şirketlerinin patronları da ciddi bir sınav veriyor. Bazı şirketlerin ana hissedarları piyasada yaşanan dalgalanmalara çok hızlı reaksiyon vererek şirketlerinin piyasa değeri üzerindeki dalgalanmalara her kademede yanıt verip yatırımcılara, “Merak etmeyin, biz buradayız ve bu yaşanan aşırı dalgalanmalardan zarar görmemeniz için hızla harekete geçtik” mesajı veriyor.
Geri Alım (Buyback) Nedir?
Hisse geri alımı olarak da bilinen buyback, bir şirketin açık piyasada bulunan mevcut hisse sayısını azaltmak için kendi hisselerini satın almasıdır. Şirketler, mevcut hisse sayısını azaltarak kalan hisse senetlerinin değerini yükseltmek veya diğer hissedarların çoğunlukla kontrol ettiği hisseleri azaltmak gibi birçok nedenle buyback yapabilirler. Hisse senedi geri alımları ile şirket, hisse senedini açık piyasadan veya doğrudan hissedarlarından satın alabilir.
ŞİRKETLERİ HİSSE ALIMINA YÖNLENDİREN NE?
Fiyat memnuniyetsizliği
Uzmanlara göre pek çok farklı sebep var. Ancak Bunların başında da şirketlerin hisse fiyatlarından memnun olmaması geliyor. Fiyatların şirketin gerçek performansını yansıtmadığına karar veren yönetim kurulları hisseleri geri alarak fiyatların istenilen seviyeye yaklaşmasını sağlamak isteyebilir.
Global Menkul değerler Stratejisti Gökhan Uskuay, “Şirketler kendi hisse değerlerinin çok düşük olduğu durumlarda hisse alım programı açıklarlar” diyor.
Oynaklık önlemi
Ayrıca oynaklık dönemlerinde de hisse geri alımı bir önlem olarak kullanılabiliyor. Geri alımlar, fiyatlardaki dalgalanmaları azaltma yönünde imkan sağlayabiliyor.
“Hisselerde özellikle sert düşüşler ve aşağı yönlü volatilite görülmesi durumunda da şirketler geri alıma gidebiliyor”
Prestij
Uskuay da büyük şirketlerin alımlarının ise daha çok prestij amaçlı olduğunu belirtti ve “Asıl amaç hissenin ucuz kaldığı ve yerli/yabancı yatırımcıya hissenin arkasında durduğu güvenini oluşturmaktır” dedi.
Analist, “Şirketin hissesini kredi teminatı olarak vermesi durumunda şirketin piyasa değerinin düşmesi, şirketin ek teminat bulmasına da yol açabilir yada kredi erişimini ve maliyetini olumsuz yönde etkileyebilecektir” dedi.