Borsa İstanbul’dan tedbir yağmaya devam ediyor!
KAP’a yapılan bildirime göre VAKFN.E ve VKFYO.E paylarına VTBS kapsamında tedbir uygulanmasına karar verildiği açıklandı
7 Temmuz 2021 Çarşamba 21:18
Vakıf Finansal Kiralama A.Ş. (VAKFN), Vakıf Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı A.Ş. (VKFYO)
Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında VAKFN.E ve VKFYO.E payları 07.07.2021 tarihli işlemlerden (seans başından) 19.07.2021 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar tek fiyat işlem yöntemi ile işlem görecektir.
Not: VBTS kapsamında ilgili paylarda açığa satış yasağı ve/veya brüt takas tedbirleri bulunması halinde bu tedbirler de tek fiyat tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam eder.
VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. Piyasa yapıcılı sürekli işlem yöntemiyle işlem gören paylarda, tedbir nedeniyle tek fiyat işlem yöntemi uygulandığı süre boyunca piyasa yapıcılık faaliyeti yapılmaz.
SPK’nın 11.02.2021 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasalarında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar BIST-50 Endeksi dışında kalan paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.
VTBS Nedir?Vtbs‘nin Açılımı Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi dir. Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi Borsada bir hissenin fiyatı kısa bir zaman diliminde aşırı değişiklik gösterdiğinde devreye giren koruma sistemidir.
Tek Fiyat İşlem Yöntemi Nedir?
Bir sermaye piyasası aracı için Sisteme iletilen emirlerin Borsa tarafından belirlenen zaman
dilimleri boyunca toplanarak gün içinde bir kere veya birden fazla kez tekrar edilmek
suretiyle en çok işlem miktarını gerçekleştirecek şekilde ve öncelik kurallarına uygun olarak
belirlenen tek bir işlem fiyatından eşleştirilmesi yöntemidir.
Açığa satış işlemi nedir?Açığa satış işlemi, finansal tanımı ile Borsa İstanbul Pay Piyasasında yatırımcının sahip olmadığı sermaye piyasası enstrümanlarını ödünç olarak sonradan yerine koymak koşulu ile satmasını sağlayan emir türünü ifade eder.
Açığa satış işlemini diğer emirlerden ayıran özellik emrin baştan verilirken açığa satış emri olarak verilmesidir. Bu arada satışa ilişkin takas yükümlülüğünün ödünç alınan sermaye piyasası araçları ile yerine getirilmesi de açığa satış sayılır.
Açığa satış işleminde yatırımcı; sahip olmadığı sermaye piyasası aracını ödünç olarak daha yüksek fiyattan satıp daha düşük fiyattan yerine koyma amacı ile işlem yapar. Fiyat beklenen yönde gelişirse aradaki fark kadar kar elde edilir. Fakat fiyat düşüş yönünde değil de yükseliş yönünde hareket etmişse bu sefer yükseliş yönünde oluşan fark kadar pozisyon zarar yazar.
Brüt Takas Nedir?Brüt takas nedir; SPK ‘nın Borsa İstanbul, Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. işbirliğiyle, yatırımcıları korumaya yönelik çalışmalar kapsamında, hisse senedinin takasında netleştirmenin kaldırılması kararı alarak uyguladığı bir çeşit tedbir niteliğindeki işleme verilen isimdir.
Brüt takas hisseleri alabilmeniz için üzerinden 2 gün (T+2) geçmiş nakit paranızın olması gerekir. Yani bugün ya da dün boşa çıkılan nakit ile brüt takas hissesini alamazsınız.
Brüt takasa giren hisselerde aynı gün içinde alım yaptıysanız satım işlemi yapılamaz. Bir sonraki işlem gününde işlem yapabilirsiniz.
Brüt takastaki hisselerde işlem yapılmak istenirse; alım yapmak isteyen yatırımcılar yatırım hesaplarında alım tutarı kadar nakit bulundurmak zorunda iken, satım yapmak isteyen yatırımcılar satış miktarını karşılayacak sayıda hisse senedini portföyde bulundurmak zorundadır.
Brüt takasta olan hisselerde kredili satın alma işlemi yapılamaz. Yani borç ile brüt takas hissesinde işlem yapılamaz.
Alacağınız tutar kadar nakit paranızın işlem anında hesabınızda olması gerekmektedir.
Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi