Borsa Şirketinden Kritik Maymun Çiçeği Açıklaması!
Anatolia Tanı ve Biyoteknoloji Ürünleri T.A.Ş. (ANGEN), Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ortaya çıkan ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından halk sağlığı açısından küresel acil durum olarak ilan edilen ölümcül ve oldukça bulaşıcı Mpox (maymun çiçeği hastalığı) salgını hakkında yatırımcıları bilgilendirmek amacıyla bir açıklama yaptı. İşte detaylar...
3 Eylül 2024 Salı 10:30
Anatolia Tanı ve Biyoteknoloji Ürünleri T.A.Ş. ( ANGEN)'den Maymun Çiçeği Açıklaması!
Anatolia Tanı ve Biyoteknoloji Ürünleri T.A.Ş. (ANGEN), Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ortaya çıkan ve Dünya Sağlık Örgütü ( DSÖ) tarafından halk sağlığı açısından küresel acil durum olarak ilan edilen ölümcül ve oldukça bulaşıcı Mpox (maymun çiçeği hastalığı) salgını hakkında yatırımcıları bilgilendirmek amacıyla bir açıklama yaptı. Şirketin açıklamasına göre, bu salgınla mücadelede Maymun Çiçeği Virüsü'nü saptayan laboratuvar testlerinin büyük bir öneme sahip olduğu vurgulandı.
Anatolia'nın geliştirdiği Bosphore Maymun Çiçeği Virüsü Saptama Kiti v2, insan biyolojik örneklerinde Maymun Çiçeği virüsünü tespit etmek için tasarlandı.
Şirket, Ağustos ayında gerçekleştirilen yurtdışı real-time PCR kit satışlarının 70.425 testlik kısmının içerisinde, 1.650 testlik Monkeypox Real Time PCR kiti satışının da bulunduğunu bildirdi. Bu miktar, yurtdışı satışlarının %2.3'üne karşılık gelmektedir. Aynı dönemde, yurtiçinde gerçekleştirilen toplam 41.200 testlik satışın 150 testlik kısmını Monkeypox Real Time PCR kitleri oluşturmuştur, bu da yurtiçi satışların %0.4'üne denk gelmekte.
Toplamda, Bosphore Maymun Çiçeği Virüsü Saptama Kiti v2'nin Ağustos ayı boyunca gerçekleştirilen tüm Real Time PCR test satışlarının %1.6'sını oluşturduğu belirtildi.
Mevcut hastalık yayılımı ve test uygulama sıklığı göz önünde bulundurulduğunda, şu anda Monkeypox v2 kitlerine olan talebin sınırlı olduğu ifade edildi. Ancak, talepte bir artış olması durumunda, şirketin iki üretim tesisinde sahip olduğu toplam 150 milyon teste yakın yıllık üretim kapasitesiyle ihtiyaç duyulan tüm üretimi gerçekleştirebileceği belirtildi.
KAP açıklaması için tıklayınız
Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir?
Maymun çiçeği, bilimsel adıyla Monkeypox, zoonotik bir virüs hastalığıdır. Yani, hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir enfeksiyon türüdür. Orthopoxvirus cinsine ait olan maymun çiçeği virüsü, aynı aileden çiçek hastalığı ve variola virüsü (çarpı) ile ilişkilidir. İlk olarak 1958 yılında laboratuvar maymunlarında tanımlanmış olup, ilk insan vakası 1970 yılında Zaire (günümüzde Demokratik Kongo Cumhuriyeti) bölgesinde rapor edilmiştir.
Belirtileri:
- Ateş
- Baş Ağrısı ve Kas Ağrıları
- Yorgunluk
- Lenf Bezlerinde Şişme (Lenfoadenopati): Özellikle boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerinde lenf bezlerinin şişmesi.
- Döküntü ve Kabarcıklar: İlk olarak yüzde, eller ve ayaklarda başlayan döküntüler, vücuda yayılabilir. Bu döküntüler genellikle kabarcıklar şeklinde ortaya çıkar ve sonrasında kabuklanır.
Nasıl Bulaşır?
Hayvanlardan İnsanlara:
- Isırma veya Tırmalama: Enfekte hayvanların ısırması veya tırmalaması.
- Vücut Sıvıları ve Lezyonlarla Temas: Enfekte hayvanın kanı, tükürüğü veya cilt lezyonları ile doğrudan temas.
İnsanlardan İnsanlara:
- Solunum Damlacıkları: Enfekte bir kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşması sırasında yayılan damlacıklar.
- Doğrudan Cilt Teması: Enfekte kişinin döküntüleri veya kabarcıkları ile doğrudan temas.
- Kontamine Yüzeyler ve Eşyalar: Enfekte kişinin kullandığı eşyaların (örneğin, çarşaf, giysi) temas yoluyla bulaşma.
Korunma Yolları:
- Hijyen Kurallarına Uymak: Elleri düzenli yıkamak, kişisel hijyen önlemlerini almak.
- Enfekte Hayvanlardan Kaçınmak: Özellikle ormanlık ve vahşi yaşam alanlarında hayvanlarla temastan kaçınmak.
- Koruyucu Ekipman Kullanmak: Sağlık çalışanları ve risk altındaki kişiler için uygun koruyucu giysiler ve ekipmanlar.
- Aşılama: Çiçek hastalığı aşısı, maymun çiçeği virüsüne karşı korunmada etkili olabilir. Özellikle risk altındaki gruplar için aşı önerilebilir.
- Enfekte Kişilerle Temasın Sınırlandırılması: Hastalığın yayılmasını önlemek için enfekte kişilerle yakın temastan kaçınmak
Maymun çiçeği aşılanması hakkında henüz Sağlık Bakanlığından gelen bir açıklama yok.