Borsada yerli baharı

Borsa İstanbul’da yabancı payı yüzde 42,63’e düştü. Halka arzlarla gelen yerli yatırımcı ilgisi devam ediyor. Analistler yerli yatırımcıların borsayı sürükleyeceğini belirtti.

7 Nisan 2021 Çarşamba 10:09

Merkez Bankası başkanı değişikliği sonrası yabancı yatırımcının TL varlıklarda sert satışlar görünmüştü. Halihazırda yabancı yatırımcılar 2020 yıl başından itibaren TL varlıklarında pozisyonlarını azaltıyor. Özellikle hisse senedinde bu çok daha net görülüyor. Borsa İstanbul’da yabancı payı yüzde 42,63’e kadar geriledi. Bu yılbaşından bu yana yüzde 12,71, 19 Mart’tan buyana da yüzde 5,43’lük azalmaya işaret ediyor. Yabancının çıkışı sürerken Borsa İstanbul endeksleri yatırımcılar için oldukça ucuz olmaya da devam ediyor. Borsa İstanbul BİST 100 endeksi 176 dolara kadar indi. Bankacılık endeksi ise 136 dolar seviyesinde. 500 dolarların görüldüğü Mayıs 2013’ten bu yana BİST 100 endeksi dolar bazında yüzde 64,63 geriledi. 19 Mart’tan bu yana ise dolar bazında düşüş yüzde 16,89 oldu. Her ne kadar hisse senetleri ucuz olsa da yabancının satış tavrı değişmemiş görünüyor. Yerli yatırımcı ise halka arza gösterdiği yoğun taleple borsadaki payını artırmaya devam ediyor.

19 Mart’tan sonra kan kaybı yaşayan Borsa İstanbul endeksleri nisan ayının ilk günlerinde pozitif bir hava yakaladı. Bu pozitif hava dün yerini yeniden dalgalı bir görünüme bırakırken yabancı yatırımcı hisse senetlerinde satışını sürdürdü. Yurtdışında ABD’nin teşvik paketinin getirdiği ivme ile hisse senedi piyasalarında yükseliş yaşanırken ve gelişmekte olan ülke piyasalarına yabancı girişi olurken Borsa İstanbul bu rüzgardan tam olarak yararlanamadı.

Yabancının çıkış yaptığı ilk 20 hisee %

Yerli yatırımcı tarafından sürüklenen bir borsa

Albaraka Türk Baş Ekonomisti Ömer Emeç de borsada esasen yerli ilgisinin son 1 yılda önemli ölçüde artması ve yerlinin daha çok bulunduğu hisselerin yabancıların ağırlıkta olduğu hisselerden ciddi şekilde daha iyi performans göstermesiyle yabancı payında kayda değer bir düşüş görüldüğünü belirtti. Emeç, geçen haftalarda ise kasım ayında giriş yapan yabancı yatırımcıların son dönemde çıkış yapmasıyla durumun bir parça daha ilerlediğini dile getirerek “Bu bağlamda mevcut durumun önümüzdeki süreçte devamı ve dolayısıyla daha çok yerli yatırımcı tarafından sürüklenen bir borsa senaryosu bizim baz senaryomuz konumunda” diye konuştu.

Ucuzluk pahalılık meselesi değil

İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz pandeminin başlamasıyla abirlikte tüm gelişmekte olan ülkelerden kaçış olduğunu hatırlatarak bu yatırımcının dönüşünde ise Çin ve Asya başta olmak üzere gelişen ülkelere gittiğini Türkiye’nin çok rağbet görmediğini belirtti. O dönemde borsada yaşanan yükselişi de yerli yatırımcının sağladığını belirten Yılmaz, kasımdaki görev değişikliğiyle yeniden bankacılık hisselerine yabancının dönüşünü ve yabancı payının yükselişini gördüğümüzü ifade etti.

Son dönemde ise yabancının çıkışının devam ettiğini vurgulayan Yılmaz şöyle konuştu: “Ucuzluk pahalılık meselesi değil. Yabancının bir kez daha güvenin derinden zedelenmiş olması durumu yaşanıyor. Ucuzluk başka bir şey cazip olmak başka bir şeydir. Borsa getiri olarak da cazibesini kaybediyor. Yeni denge noktaları nerede oluşacağı bilinmediği aracı kurumlar yeni endeks tahmini yayınlayamıyor. Ama BİST100 1600’lerde konsolide olacak gibi görünüyor. Buradan yüzde 10 getiri anlatıyor bu değer. Ve yüzde 19 mevduat faizi var bankada. Riskli getiri risksiz getirinin altında kaldı. Yabancı yatırımcının uzunca süre geleceğini düşünmüyorum.”

(dünya)