Borsadaki kaybın 9. günü: düşüş temel göstergelerle açıklanamıyor!!

Borsa İstanbul'da kayıp serisi dün dokuzuncu gününe taşındı. Uzmanlar borsadaki düşüşün sebebinin temel göstergelerle açıklanamayacağını belirtirken, siyasi belirsizlik, mevduat getirilerinin artması gibi nedenlerin düşüşte etkili olduğu düşünülüyor.

2 Şubat 2023 Perşembe 17:41

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, dün günü sekizinci gün art arda kayıpla kapattı. Endeks, bugüne yüzde 0,14 artışla 4 bin 720,15 puandan başlasa da ilerleyen saatlerde yine satış yiyerek 4.479 puana kadar geriledi. Dalgalı bir seyir izleyen endeks saat 17:46 itibari ile 0.56 yükseliş ile 4.740 puandan işlem görüyor. Gün içinde en yüksek 4.870 puanı gördü.

BIST 100 endeksi, dün üst üste 8. işlem gününde de düşüş kaydetmesinin ardından günü yüzde 5,29 değer kaybıyla 4 bin 713,39 puandan tamamlamış, borsada devre kesici çalışmıştı. Dün bankacılık endeksi yüzde 7,85, holding endeksi yüzde 5,47 değer kaybetti.

2022’de yıllık yüzde 196 gibi rekor bir yükseliş yaşayan BIST 100 endeksi, 2023’ün başından bu yana yüzde 15’in üzerinde değer kaybetti.

BORSA NEDEN DÜŞÜYOR?


İş Yatırım’ın günlük bülteninde yer alan analizde, Borsa İstanbul'daki çöküşün temel gelişmelerle açıklanamayacağı, kaldıraçlı pozisyonların yüksekliği ve yatırımcıların çıkış kapısında birbirini ezmesi gibi dinamikleriyle açıklanabileceği belirtildi.

Bültende şu ifadelere yer verildi:

“Borsa İstanbul genele yaygın sert bir satış dalgasıyla dünyadan negatif ayrışıyor. Bankalarla başlayan satışların sertleşerek genele yayılmasıyla endeks ocak ortasında gördüğü dip seviyenin altına geriledi ve bankalardaki kayıplar yüzde 8'e ulaştı.

Bu denli sert kaybı doğrulayacak bir haber akışı görmüyoruz. Tam tersine pozitif bir haber akışı var. Yerli talep kaynaklı bir toparlanma görüyoruz.

En çok değer kaybeden sektör olan bankalar beklentilerden daha iyi rakamlar açıkladı ve 2023 yılına yönelik pozitif bir görünüm çizdiler.

Borsa İstanbul'daki çöküşü temel gelişmelerle değil, kaldıraçlı pozisyonların yüksekliği, yatırımcıların çıkış kapısında bir birini ezmesi gibi piyasa dinamikleriyle açıklayabiliyoruz.”