Bu hissede kan kaybı devam ediyor! Kayıp yüzde 70’e yaklaştı!

Borsa İstanbul’da son günlerde devam eden dalgalı görünüm bu hissede başka boyuta taşındı Çıkışı gibi inişi de hızlı olan bu hissede kan kaybı sürüyor 10 günde resmen eriyen kayıp yüzde 70’e yaklaştı hissede neler oluyor?

11 Şubat 2022 Cuma 12:20

Borsa İstanbul’da son günlerde devam eden dalgalı görünüm bu hissede başka boyuta taşındı Çıkışı gibi inişi de hızlı olan bu hissede kan kaybı sürüyor 10 günde resmen eriyen kayıp yüzde 70’e yaklaştı hissede neler oluyor?

ORÇAY #ORCAY Hisse fiyatı Şubat ayında her gün taban olarak şaşkınlığa yol açtı 80 TL’ye kadar yükselme başarısını gösteren hissede çıkış gibi iniş de hızlı oluyor! 20 günde 25 TL’de 80 TL seviyelerine çıkarak fiyatını 3,5 kat artıran hisse son 10 günde sağladığı kazançların hepsini nerdeyse geri verdi bugün de taban olan hissede hareketlilik devam ediyor.

Hisse fiyatında yaşanan bu büyük dalgalanma sonrası özellikle birçok küçük yatırımcı mağdur olmuş durumda. Yüksek fiyattan hisse alan birçok yatırımcı yaşanan bu ani hareket sonrası birçok yatırımcı tepkilerini sosyal medyadan yaşanan bu duruma tepki göstermeye devam ediyor!

Yaşanan bu fiyat hareketine karşın şirket kaynaklarından ilave bir açıklama gelmezken hissede Manipülasyon yapıldığı iddiaları sonrası SPK’nın nasıl hareket edeceği merak konusu olmaya devam ediyor

Borsalarda manipülasyon nasıl yapılır?

Piyasadaki arz ve talebin normal şartlar altında fiyatları belirlemesi için olan sürecin bilerek manipüle edilmesi yani kasıtlı olarak engellenmesine denir. Borsada manipülasyon nasıl yapılmaktadır sorusuna bu şekilde cevap veriliyor. Piyasanın değerini düşükmüş gibi bilinçli bir şekilde göstererek kişisel karlarını arttırmaya yönelik bir manipülasyon çeşididir. Bunun sonucunda piyasanın düştüğünü gören yatırımcılar daha fazla zarar etmemek için ellerindeki bir değere sahip eşyaları borsaya yatırırlar, normalde almaları gereken miktarlardan daha az bir miktar kazanırlar bu da alıcıların kar satıcıların zarar etmesine sebep olur.

Rekabetin kendi sahip olduğu kuralları hiçe sayan bu manipülasyon oyunun genel olarak üç şekilde yapılır;

  • Piyasanın yükseleceğini iddia ederek insanları buna inandırıp onları borsadaki döviz Euro dolar ve benzeri gibi yükseleceğini inandıkları şeyleri aldırtıp ellerindekileri olması gerektiğinden daha fazla paraya satmak.
  • Fiyatların düşeceğini söyleyip hisselere olduğu fiyattan daha düşük bir fiyata toplamak yani satın almak. Özellikle açığa Satış işlemlerinde hisseler hisseleri oldu fiyattan daha düşük fiyata yerine koymak çok binilen bir manipülasyon örneklerindendir.
  • Hisse senedinin olması gereken değerine sahip olmasını sağlayıcı hareketlerle fiyatı değiştirmeden aynı yani belirli bir yerde sabitlemektir.
  • Manipülatif hareketlere bağlı olarak ortaya çıkan ve gerçekle ilgisi olmayan fiyat hareketleri, ikincil piyasaların, birincil piyasalara likidite ve fon sağlama fonksiyonunu zayıflatmakta; piyasada var olan şirketlerin piyasaya karşı güvenlerini yok ederek piyasaya katılmak isteyen yeni yatırımcıların piyasaya gelmelerini negatif bir şekilde etkilemektedir.
Borsalarda manipülasyona maruz kalmamak için ne yapmalıyız?
  • Karşıdaki kişiye gerçekten güvenmemiz çok önemli bu yüzden tanıdığımız bir kişi olması manipülasyona maruz kalma ihtimalimizi düşürür.
  • Birçok kişiden fikir ve fiyat almakta manipülasyona maruz kalma ihtimalimizi düşürür.
  • Elimizdeki şeyini fiyatına gerçekten bilmeli ve inatçı olmamız gerekir bize verilen rakam eğer yeterli değilse bunu dile getirmekten korkmamız gerekir. Çünkü sonuç olarak yalnızca biz değil karşımızdaki insanlar da bir şeyler kazanmak için çalışıyor. Onlar da bizi kaybetmek istemezler.

Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi

Bu hissede kan kaybı Bu hissede kan kaybı Bu hissede kan kaybı Bu hissede kan kaybı