Bu kavramlar hisse al sat da size yardımcı olacak!

Yatırımcılar birçok yatırım aracını alırken bazı kaynaklardan destek almak isterler. Borsa piyasasında teknik analizler yapmak suretiyle, al ve sat işlemleri konusunda yatırımcılara yardımcı olan teknik sistem indikatör olarak bilinir. Özellikle borsada işlem yapanların yönlendirme ve doğru şekilde alım satım yapma imkanı verir.

30 Eylül 2022 Cuma 14:50

Yatırımcılar birçok yatırım aracını alırken bazı kaynaklardan destek almak isterler. Borsa piyasasında teknik analizler yapmak suretiyle, al ve sat işlemleri konusunda yatırımcılara yardımcı olan teknik sistem indikatör olarak bilinir. Özellikle borsada işlem yapanların yönlendirme ve doğru şekilde alım satım yapma imkanı verir.

Bu kavramlar hisse al sat da size yardımcı olacak!

İşte o indikatörlerden iki tanesi. Ne işe yarar, nasıl çalışırlar? bize teknik açıdan neyi gösteriyor? RSI ve MACD indikatörünü sizin için inceledik.

Göreceli Güç Endeksi (Relative Strength Index – RSI) Nedir?

Göreceli Güç Endeksi (RSI), fiyat hareketlerinin hızını ve değişimini ölçen bir momentum göstergesidir. RSI, 0 ile 100 değerleri arasında hareket eden bir osilatördür. Teknik analiz indikatörleri, piyasadaki fiyat hareketlerinin kullanıcılar tarafından yorumlanmasına yardımcı olmaktadır. Fakat hiç bir göstergenin tek başına kesin sonuç vermeyeceğini ve kullanıcıların yatırımlarını yönetirken kendi alacakları risklere göre metotlar kullanmaları gerektiğini bir kez daha hatırlatmak gerekir. Genel olarak RSI’ın 70 veya üzeri değeri, ilgili k varlığın aşırı satın alındığı ve aşırı değerlendiği, 30 veya altındaki bir RSI değerinin ise bu varlığın aşırı satım veya düşük değerli bir anda olduğu şeklinde yorumlanır.

RSI Uyumsuzluğu

RSI uyumsuzluğu, bir varlığın fiyatı ile RSI değeri arasında ters yönde bir orantı olması durumunu tanımlar. Bu ters orantı pozitif veya negatif olabilir.

Pozitif uyumsuzluk, fiyatın düşüşte olduğu bir zaman diliminde RSI’ın yüksek olmasını tanımlarken negatif uyumsuzluk ise fiyatın yükselişte olduğu zamana aralığında RSI değerinin düşük olmasını anlatır.

Göreceli Güç Endeksi (RSI) Nasıl Hesaplanır?

RSI = 100 – [100 / ( 1 + (Ortalama Kazanç / Ortalama Kayıp ) ) ]

MACD Göstergesi Nedir?

MACD göstergesi trend takipçisi olan ve fiyatların iki farklı hareketli ortalaması arasındaki ilişkiyi gösteren bir momentum indikatörüdür. Temel olarak 26 günlük üssel hareketli ortalamanın 12 günlük üssel hareketli ortalamadan çıkartılması ile elde edilmektedir. MACD göstergesinde yer alan sinyal çizgisi ise alış ve satış sinyalleri için tetikleyici olarak kullanılmaktadır.

MACD göstergesinin 3 tane önemli ve en çok kullanılan yorumlanma metodu vardır

Kesişmeler: MACD göstergesi sinyal çizgisinin altına düşerse bu aşağı yönlü bir sinyal oluşturmakta olup satış zamanının geldiğine işaret edebilmektedir. Tersi durumda ise MACD göstergesi sinyal çizgisinin üzerine çıkarsa bu yukarı yönlü bir sinyal oluşturmakta ve alış seviyelerinin geldiğine işaret edebilmektedir. Çoğu yatırımcılar yanlış sinyallerin önüne geçebilmek için kesişme seviyesinin de üzerini beklemektedirler.

Ayrışmalar: Finansal bir ürünün fiyatı MACD göstergesinden ayrışırsa bu mevcut trendin sona erdiği anlamına gelmektedir.

Anormal Yükselişler: MACD göstergesi anormal bir şekilde yükselirse bu kısa vadeli hareketli ortalamanın uzun vadeli ortalamayı yukarı yönlü ittiğini göstermektedir. Bu da ilgili finansal ürünün aşırı alım bölgesinde olduğu ve kısa sürede normal haline döneceğine işaret etmektedir. Yatırımcılar ayrıca sıfır çizgisinin altını ve üstünü de sinyal olarak dikkate almaktadırlar. MACD göstergesi sıfır çizgisinin üzerindeyken, kısa vadeli ortalama uzun vadeli ortalamanın üzerindedir ve yukarı yönlü hareketin devam edebileceğini göstermektedir. Sıfır çizgisinin altı ise bunun tam tersini ifade etmektedir.

bu kavramlar bu kavramlar bu kavramlar

Bizi Twitter’da takip edin =>https://twitter.com/home

Para Ajansı Telegram grubuna üye olun => https://t.me/paraajansi paraajansı

bu kavramlar bu kavramlar