Bu sermaye artırımının hak kullanım tarihi belli oldu!

Sermaye artırımı onaylanan bu şirketten açıklama! Sermaye artırımından elde edilen rüçhan hakkı kullanım tarihleri şirket tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nda açıklandı. Sermaye artırımı hak kullanım tarihleri açıklandı dikkat!

7 Kasım 2022 Pazartesi 17:06

Bu sermaye artırımının hak kullanım tarihi belli oldu!

Ditaş Doğan şirketi 08/11/2022 ile 22/11/2022 tarihleri arasında, 15 gün süreyle kullandırılacaktır. Yeni pay alma haklarının kullanımında, 1 Türk Lirası nominal değerli bir pay, 1 Türk Lirası’ndan satışa arz edilecektir. Kullanılmayan yeni pay alma hakları Borsa Birincil Piyasa’da 2 (iki) işgünü süre ile halka arz edilecektir.

Ödeme Tarihi: 10.11.2022 * Sermaye artırımı varsa yeni payların, payları Borsa‘da işlem gören pay sahiplerinin hesaplarına gireceği, sermaye azaltımı varsa hesaplarından çıkacağı tarih.

Kayıt Tarihi: 09.11.2022 * Borsada işlem gören tipteki payların hak sahiplerinin belirlendiği tarih.

DİTAS Şirketin detaylı KAP açıklaması;

6.000.000,-Türk Lirası olan çıkarılmış sermayemizin tamamı nakden karşılanmak suretiyle 42.500.000,-Türk Lirası’na artırılmasında ihraç edilecek, 16.500.000,-Türk Lirası nominal değerli paylara ilişkin İzahname’nin onaylandığı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)’nun 04.11.2022 tarihli ve 28232 sayılı yazısı ile Ortaklığımıza bildirilmiştir. Ortaklarımızın ellerindeki payların %63,46153 oranında yeni pay alma hakları bulunmaktadır. Yeni pay alma hakları, İzahname’de belirtilen esaslara uygun olarak, 08/11/2022 ile 22/11/2022 tarihleri arasında, 15 gün süreyle kullandırılacaktır. Yeni pay alma haklarının kullanımında, 1,-Türk Lirası nominal değerli bir pay, 1,-Türk Lirası’ndan satışa arz edilecektir.

Kullanılmayan yeni pay alma hakları Borsa Birincil Piyasa’da 2 (iki) işgünü süre ile halka arz edilecektir.

Halka arz sonucunda satılamayan pay kalması durumunda, Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş. satılamayan payları satın almayı taahhüt etmiştir.

Rüçhan hakkı nedir?

Bir şirketin mevcut pay sahiplerinin, şirketin bedelli sermaye artırımı yapılması durumunda oluşacak olan yeni payları öncelikli olarak satın alma hakkı ‘’rüçhan hakkı’’ denmektedir.

RÜÇHAN

Bedelli sermaye artırımında, şirket mevcut ortaklarına yeni ihraç edilecek hisselerden alma hakkı tanır. Buna “RÜÇHAN HAKKI” denir. RÜÇHAN: Üstünlük, Öncelik demektir. Ortaklar, yeni hisselerden, kendi payları oranında öncelikli alım yapabilir. Yeni gelen hisselerin Alım Fiyatı, genel kurul kararıyla belirlenen Rüçhan Hakkı Kullandırma Fiyatı ile belirlenir ve genellikle 1TLdir. Sermaye artırımına katılmak istemeyen ortaklarsa kendilerine tanınan rüçhan haklarını borsada satabilirler. (Bunun için bölünme tarihinde, en az 15gün süreyle, Rüçhan Pazarı açılır, Hisse Kodunun yanına R harfi yazılır. Bu pazarda ortaklar rüçhan paylarını, oluşacak fiyata göre satabilir)

Anonim Şirketlerde Bedelli Sermaye Artırımı Ve Rüçhan Hakkı

Anonim şirketler bedelli sermaye artırımına giderken, ortaklara verilen rüçhan hakkını şirket hisse senedinin nominal değer aralığı üzerinde kullanıp kullanamayacaklarını sık sık gündeme getirirler. Bedelli sermaye artırımında tanınan rüçhan hakkı eğer şirketin asıl sözleşmesinde hükümü bulunuyorsa, hisse senedinin nominal değer aralığı üzerinde yani primli olarak kullanılabilir. Anonim şirketlerin sık sık gündeme getirdikleri benzer bir konu da pay alma durumudur. “Herhangi bir anonim şirket bedelli sermaye artırımı yolunda, tüm şirket ortaklarına tanınan yeni pay alma hakkını kısıtlayabilir mi?” sorusu sık sık duyulur. Anonim şirketler, eğer asıl olan sözleşmelerinde hüküm bulunuyor ise bedelli sermaye artırımı yolunda şirket ortaklarına tanınan yeni pay alma haklarını kısıtlayabilirler. Bu kısıtlama ile birlikte ihraç edilmiş olan senetleri ise birincil durumda yani piyasada primli olarak satabilirler.

Rüçhan Hakkı Nasıl Hesaplanır?

  • Mevcut Lot Sayınız: Elinizde bulunan, bölünmeden önceki lot sayınızı temsil eder.
  • Bölünme Oranı: Şirketin açıkladığı Rüçhan Hakkı Kullanım Oranıdır ve yüzdeyle (%) ifade edilir.
  • Rüçhan Fiyatı: Bunu da şirket açıklar. Uzun hali: Rüçhan Hakkı Kullandırma Fiyatıdır. Yani mevcut ortaklar Yeni Hisse senetlerini kaç TLden alacaklarını gösterir. Genelde 1TLdir.
  • Hisse Fiyatı: aslında hesaplama Hissesinin bölündüğü günün bir önceki seansındaki Ağırlıklı Ortalama Fiyatına göre yapılmaktadır. Fakat bu hesaplamalar yatırımcıları bilgilendirme amacıyla olduğundan ve genelde önceden yapıldığından, bu alana tahmini bir hisse fiyatı yazılır. Bir başka değişle hissenizin kaç TL fiyattan bölüneceğini tahmin ediyorsunuz?
  • Kazanılacak Lot: MEVCUT LOT x (BÖLÜNME ORANI/100) (Bölünmeden önceki lot sayınızla bölünme oranının 100e bölünmesinin çarpımıdır)
  • Bölünme Sonrası Toplam Lot: MEVCUT LOT + KAZANILACAK LOT
  • ÖDENECEK BEDEL = KAZANILACAK LOT x RÜÇHAN FİYATI (Bedel nakit olarak ödenir)
  • BÖLÜNME SONRASI YENİ FİYAT: BÖLÜNME ÖNCESİ FİYAT / (1+(BÖLÜNME ORANI/100)) (Hisse bölününce, hissenin lotu artar, sermayesi artar ancak hissenin fiyatı bölündüğü oranda düşer. Bu hesap hisse adı ve özellikleri bilinmeden hesaplanan en basit ve en yakın yöntemdir.)

Para Ajansı Telegram grubuna üye olun => https://t.me/paraajansi paraajansı

Bizi Twitter’da takip edin =>https://twitter.com/

bu sermaye artırımının bu sermaye artırımının bu sermaye artırımının
bu sermaye artırımının bu sermaye artırımının bu sermaye artırımının