Bu şirket 3.5 Milyar sermaye artırım kararı aldı!

Tukas Gıda hem Kayıtlı Sermaye Tavanını arttırdı hem de geçerlilik süresinde değişikliğe gitti. Kayıtlı Sermaye Tavanı nedir, şirketler neden sermaye tavanını artırır?

14 Ocak 2023 Cumartesi 14:28

TUKAS Kayıtlı Sermaye Tavanı artırımı

Şirket sermayesini 3.500.000.000 TL artırarak 4.000.000.000 TL'ye çıkartma kararı aldı.

Tukas Gıda Sanayi Şirketi kayıtlı sermaye tavanının 500.000.000 TL'den 4.000.000.000 TL' ye yükseltilmesine, geçerlilik tarihinin 2023-2027 yılları olarak güncellenmesine, Sermaye Piyasası Kurulu ile T.C. Ticaret Bakanlığı nezdinde gerekli izinlerin alınmasına ve ilk Genel Kurul'da pay sahiplerinin onayına sunulmasına karar verdiğini bildirdi.

Mevcut Kayıtlı Sermaye Tavanı (TL): 500.000.000
Yeni Kayıtlı Sermaye Tavanı (TL): 4.000.000.000
Kayıtlı Sermaye Tavanı İçin Son Geçerlilik Tarihi (Yeni):31.12.2027

Kayıtlı sermaye nedir?


Anonim şirketlerin esas sözleşmelerinde hüküm bulunmak kaydı ile genel kurula ihtiyaç duymaksızın sadece     yönetim kurulu kararı ile yeni hisse senedi bastırma veya sermaye artırımında bulunmasına yarayan sistemdir.

Özellikle genel kurul toplantılarının maliyetinin yüksek veya üye sayısı ve profili nedeniyle zorlukla yapılabildiği şirketlerde, şirketin sermaye artırımlarında daha esnek karar alabilmesine yarayan kayıtlı sermaye sistemi bu bakımdan oldukça önemlidir.

Sistem şu şekilde işler: Yönetim kurulu ,şirket genel kurulunda arttırabilecekleri bir maksimum limit ( sermaye tavanı) belirlenmesini ister. Yönetim kurulu da en az beş yıl içinde o tavana ulaşmak kaydıyla ve o tavanı aşmamak şartıyla , ister bir kerede ister bir kaç   sermaye artırımı yoluyla,    tavan miktarına kadar sermayelerini yükseltebilir. Esas sermaye sisteminde  gerekli sermaye arttırımı her seferinde genel kuruldan onay alınması gerekirken, kayıtlı sermaye sisteminde bu iş toplu bir izin alınarak yapılmış olur.

Borsada kayıtlı sermaye tavanını artırma nedir?


Kayıtlı sermaye tavanı, şirketlerin sermaye kalıbını gösterir. Bu kalıbın üzerine çıkabilmek için kalıbı büyütmek yani kayıtlı sermaye tavanını artırmak gerekir. Büyüyen ve sermaye ihtiyacı artan şirketler bunu ancak kayıtlı sermaye tavanlarını yükselterek yapabilir.

Kayıtlı Sermaye Sistemine Geçiş Nasıl Olur?

Sermaye Piyasası kanununda gerçekleştirilen son düzenleme ile beraber, artık esas sermaye üzerinden kayıtlı sermaye sistemine geçiş mümkün hale geldi. Tabii bu konuda ele alınması gereken belli başlı bazı aşamalar bulunmaktadır. Bu aşamalar tamamlanmak suretiyle, kayıtlı sermaye sistemine geçiş imkanı elde edilmektedir.

Anonim şirketler, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile İç Ticaret Genel Müdürlüğüne başvuru yapmalıdır.

 Bu bağlamda yapılan başvuru ile beraber izin alınmalıdır.

 TTK’nın 333. maddesine dayanmak suretiyle esas sözleşme değişikliği izne tabi olan şirketler ya da kuruluşlar üzerinden izin verilir.

Yapılan bu işlemlerin ardından ilgili şirketler esas sermaye yerine kayıtlı sermayeye geçiş yaparlar. Bu sayede kayıtlı sermayenin getirdiği birçok farklı unsurdan kanun izinde yararlanma imkânı elde etmektedirler. Ancak yapılacak başvuru ile beraber gerekli tüm kriterler ve kıstasların yerine getirilmesi büyük bir öneme sahiptir.

Kayıtlı Sermaye Sistemine İhtiyaç Nasıl Ortaya Çıkmıştır?


Kayıtlı sermaye sistemine geçişin öneminin artması bir başka ifade ile, ilgili sisteme olan ihtiyacın belirginlik kazanmasında yüksek rekabetin payı büyüktür. Şirketlerin içerisinde bulunduğu piyasa içerisinde yüksek bir rekabet ile karşı karşıya olduğu, varlığını devam ettirmek isteyen şirketlerin yatırım yapmak istemeleri hususu ile kayıtlı sermaye sistemine geçiş önem kazanmıştır. İlgili rekabetin yoğun olduğu ortamlarda şirketlerin varlıklarını devam ettirebilmeleri için yeni yatırımlara yönelmesi gerekmektedir. 

İlgili yatırımların gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan sermaye genel kurul onayı ile sağlanması şirketleri zaman açısından geriye atabilmektedir. Sürecin olması gerekenden daha geç gerçekleşmesi yatırımların gerçekleşmesini engellemesinden dolayı; şirketler açısından farklı dezavantajları da beraberinde getirmektedir. Yukarıda ifade edilen kanunlardan birisi olan Türk Ticaret Kanunu sayesinde halka açık olmayan anonim şirketlere kayıtlı sermaye sistemi getirilebilmektedir. İlgili şirketin ilk sözleşmesi ya da değiştirilmiş olan esas sözleşmesi sayesinde belirlenen kayıtlı sermayenin tavanına kadar sermayenin artırılması hususundaki yetki yönetim kurulundadır. 

Söz konusu yetkiye ek olarak; ilgili kanunla beraber sermaye artırım işlemi esas sözleşme içerisinde bulunan hükümlere göre değiştirilebilir hale gelmiştir. Sonuç olarak kayıtlı sermaye sistemi sayesinde sermaye yapısı eski düzene kıyasla daha esnek bir hale gelmiş, şirketlerin belirledikleri amaçlar ışığında kullanabilecekleri ve ihtiyaçları bulunan ilgili sermayeye ulaşmalarına olanak tanınmıştır. 

Bu sistem sayesinde de şirketlerin yatırımlarının gecikmesine neden olan sermaye artırımı için gereken sermayenin kurul onayına gerek kalmamıştır. Şirketlerin ilgili sistemin belirginleşmesiyle birlikte sermaye yapılarının esnek bir forma girdiği ve amaçların gerçekleştirilmesi noktasında kullanacakları sermayeye rahatlıkla ulaşabildiği gözlenmektedir. Her iki açıdan da bakıldığında eski sisteme kıyasla kayıtlı sermaye sistemine geçişin şirketler üzerinde olumlu etkisi yadsınamayacak bir gerçektir. Çünkü şirketler eskiye kıyaslandığında yatırımlarını hızlı bir şekilde gerçekleştirdikleri için ilgili rekabet yoğunluğunda varlıklarını devam ettirebilmektedir.