Büyük temettü ödemelerine önlem masada!

Avrupa Merkez Bankası Denetim Kurulu Üyesi Margarita Delgado, büyük ölçekli temettü ödemelerine karşı adım atabileceklerini belirtti.

13 Temmuz 2021 Salı 13:01

Avrupa bankaları için büyük temettü ödemelerinin seçenek olmaktan çıkması gündemde.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Denetim Kurulu Üyesi Margarita Delgado bankanın aşırı temettü ödemelerine karşı adım atabileceğini söyledi.

AMB’nin halihazırda pandemi önlemi olarak uygulanan temettü tavanı uygulamasının büyük ihtimal bu yıl kalkacağını belirten Delgado ardından AMB’nin bankaları daha ılımlı temettü politikalarına teşvik edeceğini belirtti.

Delgado “Eğer bunu yapmazlarsa daha yüksek sermaye veya kalitatif önlemlerle bankaların temettülerine kısıtlama getirebiliriz” dedi.

Eylül sonuna kadar temettü ödememe tavsiyesi

AMB daha önce Euro Bölgesi’ndeki bankalara, 30 Eylül 2021’e kadar hissedarlarına temettü ödememeleri, bu ödemeleri sınırlandırmaları ve hisse geri alımı yapmamalarını tavsiye etmişti.

AMB, bankaların yeterli sermayeye sahip olmaları halinde 2019-2020 dönemindeki birikmiş karlarının bir kısmından hissedarlarına temettü ödeyebileceklerini belirtmişti.

Fed’in stres testi sonrası bankalarda temettü dalgası

Wall Street bankaları Fed’in stres testlerinde geçer not almalarının ardından art arda temettü ödemeleri ve hisse geri alım programları açıklamaya başlamıştı.

Altı büyük ABD merkezli banka daha önce açıkladıkları temettüyü neredeyse yarısı oranında artırmayı planlıyordu. Çeyreklik temettü ödeme planını ikiye katlayan Morgan Stanley bu alanda diğer bankalara öncülük ederken, 12 milyar dolarlık hisse geri alım programı da duyurmuştu.

Goldman Sachs temettüde yüzde 60 artışa giderken JP Morgan hisse başına 90 sent yerine 1 dolar temettü ödemesi yapacak. Altı dev bankadan sadece Citi temettü planında değişikliğe gitmedi.

Stres testinden geçtiler

Fed, testlerin sonucunda söz konusu 23 bankanın güçlü sermaye seviyelerine sahip olduğunu ve işsizlik oranının yüzde 10,8’e ulaştığı, Borsanın da yüzde 55 değer kaybettiği ağır bir ekonomik durgunluk senaryosunda kredi vermeye devam edebileceğini açıklamıştı.

Testler ayrıca bankaların kümülatif 474 milyar dolarlık zararı absorbe edecek sermayeye sahip olduğunu da gösterdi. Böylece Kovid-19 pandemisi nedeniyle temettü ödemelerine ve hisse geri alımlarına yönelik olarak getirilen geçici kısıtlamalar da 30 Haziran itibarıyla kaldırılacağı açıklanmıştı.