Büyükelçi gerginliğini aşan TL toparlanıyor
Dolar kuru, büyükelçi gerginliğiyle haftanın ilk işlemlerinde yüzde 1’den fazla artış göstererek 9,85 seviyesine kadar tırmandıktan sonra tansiyonun düşmesiyle 9,50’nin altına geriledi.
26 Ekim 2021 Salı 13:22
Dolar/TL , Türkiye’de piyasaların ilk açıldığı saatlerde 9,62’ye kadar yükseldikten sonra Londra’da piyasaların açılmasıyla 9,47’ye kadar geriledi. Dolar kuru, büyükelçi gerginliğiyle beraber Asya piyasalarında haftanın ilk işlemlerinde yüzde 1’den fazla artış göstererek 9,85 seviyesine kadar tırmandıktan sonra tansiyonun düşmesiyle geriledi.
Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) de gerileyerek 453 baz puan seviyesine inerken 10 yıllık tahvil faizi de yeniden yüzde 20’nin altına geriledi.
Türk lirası, Bloomberg Dolar Spot Endeksi’ndeki yükselişe rağmen değer kazanırken salı günü gelişen ülke para birimlerinin kalanından da pozitif ayrıştı.
Türkiye’de piyasalar açıldığında dolar/TL’nin Londra piyasaları açılana kadar yükselmesi ve sonrasında düşmesi ise son iki günde kurda yerlilerin dolar talebinin kuvvetli olduğuna dair yorumları da beraberinde getirdi.
Erdoğan: Ülkemize dönük bühtandan geri dönüldü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konuşmasında 10 büyükelçinin pazartesi günkü açıklamalarına değinerek, “Ülkemizin yargısını ve egemenlik haklarını hedef almıştır. Ülkem ve milletim adına ortaya koyduğumuz tavır bu sorumlu duruşun tezahürüdür. Niyetimiz asla kriz çıkarmak değil. Yapılan yeni bir açıklamayla ülkemize yönelik bühtandan geri dönülmüştür” dedi.
ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılmasına dair yaptığı açıklamaya ilişkin “bazı soruların yönetilmesi vesilesiyle” Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. Maddesi’ne riayet etmeyi teyit ettiğini açıkladı. Benzer bir açıklama Kanada’nın Ankara Büyükelçiliği ile Hollanda Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet’in Twitter hesapları üzerinden de paylaşıldı. Anadolu Ajansı’nın, diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ve diğer büyükelçiliklerin açıklamalarını “olumlu” karşıladığı belirtilmişti.
Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesinde, “Ayrıcalıklarına ve bağışıklıklarına hâlel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan bütün şahıslar kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmekle yükümlüdür. Anılan Devletin iç işlerine karışmamakla da bu şahıslar keza yükümlüdür” deniliyor.
Erdoğan, istenmeyen kişi çağrısı yapmıştı
Ankara’da görev yapan ABD, Almanya ve Fransa da dahil 10 ülkeden büyükelçinin 18 Ekim’de Osman Kavala’nın serbest bırakılması için yaptığı çağrıya değinen Erdoğan, şunları söyledi:
“Yatıyorlar, kalkıyorlar, Kavala, Kavala… Kavala dediğin, Soros’un Türkiye şubesi. 10 tane büyükelçi onun için Dışişleri Bakanlığı’na geliyor. Burada kalkıp da Dışişleri Bakanlığı’na gelip talimat verme gibi bir yola giremezsiniz.”
Erdoğan, bu büyükelçilerin ‘istenmeyen kişi’ ilan edilmeleri için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na talimat verdiğini açıkladı:
“Gerekli talimatı ben de Dışişleri Bakanımıza verdim. Ne yapması gerektiğini söyledim. ‘Bu 10 tane büyükelçinin bir an önce istenmeyen adam ilan edilmelerini hemen halledeceksiniz’ dedim. Bunlar Türkiye’yi tanıyacaklar. Türkiye’yi bilmedikleri, anlamadıkları gün burayı terk edecekler.”
Geçen hafta yabancılar dolar/TL beklentilerini yükseltmişti
TCMB’nin faiz kararının ardından yabancı kurumlar da dolar/TL beklentilerini güncellemişti.
Unicredit, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 16’ya indirmesinden sonra sene sonu dolar/TL tahminini 9,3’ten 10,5’e güncellerken 2021 sonunda faizlerin yüzde 14’e inmesini beklediklerini söylemişti.
2021 sonu için enflasyon tahminini de yüzde 18,5’ten yüzde 19,6’ya çıkaran Unicredit, 2022’nin ilk yarısında yıllık enflasyonun yüzde 20 civarında olacağını sonrasında ise yüzde 16,3’e doğru gerileyeceğini öngördüklerini belirtmişti.
HSBC de yıl sonu dolar/TL tahminini 8,65’ten 9,80’e, 2022 yıl sonu tahminini ise 8,80’den 10,70’e yükseltmişti.
CEEMEA FX Stratejisti Murat Toprak tarafından yayımlanan raporda liradaki ilave zayıflıkta rol oynayabilecek faktörler arasında yüksek enflasyon beklentileri gölgesinde reel faizlerin baskılanması, yüksek dolarizasyon riski, cari dengede iyileşmenin kesintiye uğraması sayılmıştı.
Societe Generale, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 18’den yüzde 16’ya indirmesinden sonra 2021 sonu Dolar/TL tahminini 9,80’den 10,30’a çıkarırken 2022 sonu için tahminini 12,5 olarak belirlemişti.
(bloomberg)