Çip krizinin otomotiv sektörüne maliyeti endişe verici boyutlarda !

Koronavirüs pandemisi nedeniyle tüm dünyayı etkisi altına alan çip krizinin otomotiv endüstrisine maliyeti 2021 sonuna kadar 210 milyar dolar olarak tahmin edildi.

23 Eylül 2021 Perşembe 20:06

Çip krizinin maliyeti

Dünyadaki büyük otomotiv firmalarıyla da çalışan danışmanlık şirketi AlixPartners’ın son tahminine göre çip kıtlığının maliyeti yüzde 90’dan fazla arttı. Küresel çip eksikliğinin otomobil üreticilerinin 2021 gelirine toplam maliyeti 210 milyar dolar olarak tahmin edildi.

Bu tahmin, AlixPartners’ın bu yıl kıtlığın mali etkisi hakkında yayınladığı üçüncü rapor oldu. Ocak ayındaki ilk tahmin 61 milyar dolar ve Mayıs ayındaki ikinci tahmin 110 milyar dolardı. Son 210 milyar dolarlık tahmin ise krizin boyutlarını ortaya koydu.

Son tahmine göre küresel otomobil üreticileri bu yıl çip krizi nedeniyle 7,7 milyon daha az araç üretecek. Bu rakam firmanın önceki tahminindeki 3,9 milyon rakamının neredeyse iki katı.

Otomotiv şirketleri başta olmak üzere dünyada çeşitli şirketlerin üretimini olumsuz etkileyen çip krizi derinleşiyor. Çip bulmakta sıkıntı çeken firmaların siparişlerinin karşılanması için geçen zaman Ağustos ayında 21 haftaya çıktı.

Yarı iletkenin sipariş edilmesi ve bu ürünün teslim alınması arasındaki zaman farkını işaret eden çip teslim süresi, Susquehanna Financial Group. tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Ağustos ayında önceki aya göre 6 gün artarak yaklaşık 21 haftaya çıktı. Bu ayrıca şirketin verileri takip etmeye başladığı 2017 yılından bu yana en uzun arayı işaret ediyor.

BloombergHT’te yer alan habere göre, Susquehanna analisti Chris Rolland, araştırma notunda, analog ve Broadcom Inc. için çip teslim süreleri kötüleşirken, güç yönetim çipleri ve optoelektronik parçalar için olumlu işaretler olduğunu kaydetti.

Yarı iletken darlığı özellikle otomobil üreticileri için Kovid-19 pandemisinden toparlanma konusunda sorunlara yol açtı. Küresel danışmanlık şirketi AlixPartners, küresel otomotiv sektörünün bu sorun dolayısıyla satışlardaki kaybının yaklaşık 110 milyar dolar olduğunu hesapladı.

Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi