Dikkat! Oyak Yatırım Borsa Şirketleri İçin Beklediği Kar Rakamlarını Açıkladı

Dikkat! Oyak Yatırım Borsa Şirketleri İçin Beklediği Kar Rakamlarını Açıkladı. Borsa İstanbul' da bir bilanço heyecanı daha! Şirketler 2025 yılı ilk yarı finansal rakamlarını açıklamaya başladı. Borsa aracı kurumlar da beklenen bilançolar için tahmini kar rakamlarını açıklıyor.

26 Temmuz 2025 Cumartesi 20:45

Dikkat! Oyak Yatırım Borsa Şirketleri İçin Beklediği Kar Rakamlarını Açıkladı. Borsa İstanbul' da bir bilanço heyecanı daha! Şirketler 2025 yılı ilk yarı finansal rakamlarını açıklamaya başladı. Borsa aracı kurumlar da beklenen bilançolar için tahmini kar rakamlarını açıklıyor.

Oyak Yatırım borsanın dev hisseleri için beklediği kar rakamı tahminlerini açıkladı.

OYAK YATIRIM 2Ç25 KAR BEKLENTİLERİ ÖZETİ

2Ç25 bilanço sezonu bugün Arçelik ile başlıyor

Kapsamımızdaki şirketler arasında yer alan Arçelik'in 2Ç25 sonuçlarını bugün seans kapanışından sonra açıklaması bekleniyor. Akbank'ın ise sonuçlarını 29 Temmuz'da yayımlaması bekleniyor. Konsolide olmayan şirketler için son açıklama tarihi 11 Ağustos, konsolide finansal tablolar için son tarih ise 19 Ağustos. Kapsamımızdaki şirketlerin toplam net karında yıllık bazda %9 düşüş bekliyoruz. Bankacılık sektörü için yıllık bazda %7 kar düşüşü, finans dışı şirketler için ise %22 kar düşüşü öngörüyoruz.


Banka karlarında 2. çeyrekte düşüş bekleniyor

Bilanço sezonu 29 Temmuz'da Akbank ile başlayacak, ardından 30 Temmuz'da Garanti ve 31 Temmuz'da Yapı Kredi sonuçlarını açıklayacak. 2Ç25 için kapsamımızdaki bankaların net karında çeyreksel bazda %16, yıllık bazda %4 artış bekliyoruz. Ana gelirlerin (net faiz geliri + ücret/komisyon) güçlü seyretmesi bekleniyor ve özellikle üye iş yeri komisyonları sayesinde çeyreksel bazda %7 artış öngörüyoruz. Ancak, fonlama maliyetlerinin yüksek seyretmesi nedeniyle spread'lerin bu performansı desteklemesi beklenmiyor. Swap maliyetlerinin artması nedeniyle spread'ler baskı altında kalabilir. Bu çeyrekte swap maliyetlerinde %20 çeyreksel artış bekliyoruz. Ücret/komisyon gelirlerinin ise yıllık %50 (çeyreksel %13) artması öngörülüyor. Bu artış yeni kredi tahsisleri ve ödeme sistemlerinin katkısıyla olacak. Operasyonel giderlerin, ücret artışları ve yüksek enflasyon nedeniyle %43 yıllık bazda (çeyreksel %4) artması bekleniyor. Banka dışı gelirlerin, iştirak gelirleri ve tahsilatlarla sınırlı da olsa destek sağlaması bekleniyor. Net risk maliyeti, 1Ç'deki makro model güncellemeleri sonrasında 14 baz puan düşerek 215 baz puan seviyesinde gerçekleşebilir.

Çeyreksel bazda karşılaştırıldığında, İş Bankası'nın kapsamımızdaki bankalar arasında en iyi performansı göstermesi bekleniyor. Ancak, Albaraka'nın 1Ç'de 7 milyar TL'lik serbest karşılık iptali dikkate alındığında, bu çeyrekte %46 net kar artışıyla en yüksek büyümeyi göstermesi muhtemel. Yıllık bazda ise Yapı Kredi ve Garanti'nin en güçlü EPS büyümesini yakalayacağını tahmin ediyoruz.


Sigorta şirketlerinde güçlü karlılık

Çeyreklik bazda bakıldığında, Anadolu Sigorta güçlü yatırım portföyü getirileri sayesinde 2Ç25'te en yüksek kar büyümesini gösterecek. Anadolu Hayat ise güçlü hayat sigortası prim üretimi, BES portföy büyümesi ve altı aylık değerleme katkısıyla ikinci sırada yer alacak. Yıllık bazda ise Agesa %104 net kar artışı ile öne çıkacak.


Finans dışı şirketlerde net karda %22 düşüş öngörülüyor

  1. çeyrekte genel makroekonomik görünüm zayıf seyretti. Enflasyon oranı 2Ç25'te %6.0, 1Ç25'te %10.1 ve 4Ç24'te %8.4 seviyesindeydi. Enflasyonun etkisi, finansal varlıklar için sınırlı kalırken, özellikle bankacılık ve perakende sektörünü olumsuz etkiledi. İhracatçılar için kur ortamı nispeten olumlu olurken, yükselen faiz oranları ve belirsizlikler, talebi ve üretimi baskıladı.

Yıllık bazda kar büyümesi açısından, PGSUS, TAVHL ve MGROS gibi şirketlerin 2Ç25'te öne çıkması bekleniyor. Buna karşın, TRKCM, INDES, AKCNS, TAVHL ve CIMSA gibi şirketlerde net kar düşüşü bekleniyor.


Finans dışı şirketler için %9 FAVÖK artışı öngörüyoruz

Yıllık bazda FAVÖK büyümesinde PGSUS, TAVHL, BIMAS ve INDES şirketlerinin en güçlü performansı göstermesi bekleniyor. Öte yandan TTRAK, AKCNS, DOAS, TOASO ve CCOLA gibi şirketlerde yıllık FAVÖK büyümesi daha zayıf kalabilir.


2Ç25 Kar Beklentileri Özeti (TLmn)