Dolar arttı risk primi rekor kırdı ! Ekonomi nereye gidiyor?
Türkiye ekonomisi son günlerde oldukça zor süreçlerden geçiyor. Dolar kuru tarihi zirvesinde işlem görmeye devam ederken CDS risk primlerinde rekor seviyelere gelindi ekonomi nereye gidiyor?
23 Kasım 2021 Salı 14:51
Türkiye ekonomisi son günlerde oldukça zor süreçlerden geçiyor. Dolar kuru tarihi zirvesinde işlem görmeye devam ederken CDS risk primlerinde rekor seviyelere gelindi ekonomi nereye gidiyor?
Dolar risk primi rekor !
Türkiye ekonomisinde son günlerde yaşanan gelişmeler kuşkusuz dikkat çekici boyutlara ulaştı. Kurlardaki artış hız kesmezken enflasyon oranlarında yaşanan gelişmeler endişe verici boyutlarda.
Dolar kuru rekor kırdı!
Kurdaki son 10 günde yaşanan artış %30’u aştı
Dolar kurundaki bu artışın enflasyona etkisi
Enflasyon ve faiz oranları arasında yakın bir ilişki var. Faiz ayrıca döviz kurunu da etkileyen unsurlar arasında. Uygulanan politikalarla ise bunlar arasında bir denge kurulmaya çalışılıyor. Politika faiz oranlarında yapılan değişiklikler piyasadaki oyuncuların borç alma ve verme maliyetlerini değiştirdiğinden hem bankaların uyguladığı faizleri hem de tahvil, hisse senedi gibi varlıkların değerini etkiliyor. Faiz oranlarının düzeyi, bireylerin ve kurumların kaynaklarını tasarrufa ya da harcamaya yöneltmesinde belirleyici oluyor.
Örneğin, faiz oranlarının düşük olduğu bir ortamda tasarruf üzerinden elde edilecek gelir de düşük olduğundan harcama eğilimi artıyor. Dolayısıyla faiz oranlarının düşürülmesinin tüketim harcamalarını artırması ve ekonomik büyümeyi desteklemesi bekleniyor. Ancak tüketim harcamalarının artması beraberinde enflasyonun yükselmesi riskini getiriyor.
Bir diğer konu da faizlerin düşük olduğu bir ortamda kredi alma ve verme eğiliminin artmasının piyasadaki yerel para birimi miktarının yükselmesine neden olması. Bu da enflasyon riski yaratan bir başka unsur olarak ortaya çıkıyor.
Bu nedenle genel kabul gören ekonomi teorisinde, faiz oranlarının düşük tutulmasının enflasyon yaratacağı ve enflasyonun arttığı bir dönemde de fiyat artışlarını dizginlemek için faiz artırımına gidilmesi gerektiği görüşü bulunuyor.
Döviz kuru, enflasyon ve faizle birlikte üçgenin diğer ayağını oluşturuyor. Bu ayak, özellikle Türkiye gibi üretimin büyük oranda ithal girdilere bağlı olduğu ülkeler açısından büyük önem taşıyor. Kurdaki artışlar, üreticilerin maliyetlerini artırdığı için satış fiyatlarına da yansıyor ve bu da enflasyonun yükselmesine neden oluyor.
Tüm bunların yanında gözden kaçan bir değişken CDS
CDS yani Credit Default Swap (Kredi Temerrüt Takası),elinde tahvil vb. finansal araçlar bulunduran bir kişinin, vade sonundaki alacağının belirli bir bedel karşılığında ödenmeme riskinin ortadan kaldırılmasına yarayan bir finansal enstrümandır. Ülke CDS’lerinde sigorta konusu, ülkenin dış piyasalarda sattığı tahvillerin ve bonoların ana paralarını veya faizlerini ödeyememesi riskidir.
CDS PRİMİ NEDİR?
CDS şirketleri ülkenin borçlarını ödeyememesi riskine karşı yani iflas riskine karşı alacaklının alacaklarını sigortalayan bir sözleşme satar ve bu sözleşmenin fiyatı da ülkenin CDS primidir. Bir ülkenin ya da şirketin CDS primi ne kadar yüksekse borçlanma maliyeti de o kadar yüksek demektir. Çünkü bu prim ister istemez faize yansımaktadır.
Türkiye ekonomisinde risk primi
Risk primi son yaşanan gelişmelerden sonra 450 seviyesine yaklaştı. Bu oran dünyada Türkiye’yi ilk üçe sokarken benzer kategorideki ülkeler arasında Türkiye ilk sırada. En yakın rakip olan Brezilya bile 200 puan seviyesinde.
Sonuç olarak ortaya çıkan tabloda Türkiye ekonomisinde mevcut risklerin ortadan kaldırılmadan doğrudan faiz enflasyon tartışmasının yapılması riskleri düşürmediği gibi mevcut olanlarında katlanarak artmasına sebebiyet vermekte.
Denklemi doğru kurmadan bir problemin çözülemeyeceği gibi sorunun kaynağını tespit etmeden yapılmaya çalışılan politika sonuçta büyük maliyetler olarak karşımıza çıkıyor. Ekonomi nereye gidiyor sorusu ise son dönemde en fazla gündemde olan sorulardan biri olmaya devam ediyor.
Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi – https://paraajansi.com.tr/