Enflasyon tedbirleri açıklandı KDV %1’e indirildi
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ‘Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri’ tanıtım toplantısında yeni paketin detaylarını paylaştı. Yastık altı altınların sisteme kazandırılması için sistem açıklayan Nebati, toplamda 60 milyar TL olan üç yeni KGF paketinin de devreye alınacağını belirtti. Nebati, enflasyonla mücadele tedbirlerini de açıkladı. Enflasyon tedbirleri açıklandı KDV %1’e indirildi
12 Şubat 2022 Cumartesi 17:07
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ‘Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri’ tanıtım toplantısında yeni paketin detaylarını paylaştı. Yastık altı altınların sisteme kazandırılması için sistem açıklayan Nebati, toplamda 60 milyar TL olan üç yeni KGF paketinin de devreye alınacağını belirtti. Nebati, enflasyonla mücadele tedbirlerini de açıkladı. Enflasyon tedbirleri açıklandı KDV %1’e indirildi
Enflasyon tedbirleri açıklandı KDV %1’e indirildi
Toplantıda video bağlantısıyla konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temel gıda ürünlerinde KDV’yi yüzde 8’den yüzde 1’e indirdiklerini duyurdu. Erdoğan, diğer sektörlere de yüzde 7’lik indirim çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 2023’te Türkiye’yi tek haneli enflasyonla tanıştıracaklarını ifade etti.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı’nda yastık altı altın sisteminin ayrıntılarını açıkladı.
Nebati, “Yastıkaltı birikimleri finansal sisteme kazandıran modellerin bütüncül bir yaklaşımla uygulamaya alınmasını, büyümenin finansmanında dış tasarrufların yerine yurt içi tasarrufların geliştirilmesini, yurt içi tasarrufların etkin ve verimli yatırımlara yönlendirilmesini ve TL tasarrufların cazibesini artırılmasını amaçlayan bir tasarruf sistemi modeldir.” diye konuştu.
Nebati, bu modelin yastıkaltı birikimleri finansal sisteme kazandıracağını, büyümenin finansmanında dış tasarrufların yerine yerli tasarrufların merkeze alınmasını sağlayacağını, yurt içi tasarrufların etkin ve verimli yatırımlara yönlendirilmesini gerçekleştireceğini ve TL cinsi tasarrufların cazibesinin artırılmasını sağlayacağını anlattı.
Yastık altı altında uygulama 1 Mart’ta başlıyor
Nebati, bugüne kadar yastıkaltı altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmalarda bütüncül bir yaklaşım olmadığını, paydaşlar vasıtasıyla yürütüldüğünü belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu birikimlerin ekonomiye kazandırılması noktasında yeterince yol alınamadı. Bu tasarrufların finansal sisteme kazandırılması hem vatandaşımıza yeni bir kazanç kapısı açacak hem de ülkemizin büyümesine destek verecektir. Bu amaçla bugüne kadarki münferit çabaları toplulaştıracak, 1 Mart’tan itibaren 81 ilde en az bir adet olmak üzere, 2022 yılında da 1.500’ün üzerinde kuyumcunun dahil olacağı çalışmaları başlatıyoruz.
Yürütmeye koyacağımız yeni uygulamayla Ahmet amca, Emine Teyze çocuklarının geleceği kendi tasarruflarını sağlayacak adımlar atacak. Fiziki olarak biriktirdikleri altın tasarruflarını kolay ve güvenli bir şekilde kuyumcular ve bankalar aracılığıyla finansal sisteme teslim edebilecekler. Talep etmeleri halinde fiziki olarak da geri alabilecekler.”
Nebati, altın, repo ve katılım hesaplarına fiziki altınların rahatlıkla yatırılabileceğini kaydederek, “Altınların karşılığı TL tutarlarıyla altın dönüşümlü mevduat ve katılım hesabı açarak değer korumasından faydalanırken aynı zamanda risksiz bir kazanç sağlayacaklardır.” ifadesini kullandı.
“Katılım ve kamu mevduat bankaları bu işin başını çekecek”
Bakan Nebati, fiziki altınların bankalar, platformlar ve kuyumcular aracılığıyla teslim edilebileceğini belirterek, yıl sonuna kadar en az 10 bin kuyumcunun devreye alındığı bir sistemi paydaşlarla yerine getireceklerini söyledi.
60 milyar liralık KGF desteği
Bakan Nebati, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı’nda yeni KGF destek paketinin de ayrıntılarını duyurdu.
60 milyar TL’lik kefalet hacmi oluşturulduğunu bildiren Nebati, detayları şöyle paylaştı:
Yatırım destek paketi (25 milyar TL), ihracat destek paketi (25 milyar TL) ve işletme harcamaları destek paketi (10 milyar TL)olmak üzere 3 paketi devreye alıyoruz.
Yatırım destek paketimiz 25 milyar TL’lik bir paket.
Yatırım kredileri için azami 24 ay ödemesiz dönem, azami 96 ay vade. KOBİ ve KOBİ dışı, orta – yüksek ve yüksek teknoloji üreten sektör firmalarına 1.25 kat kefalet limiti sağlıyoruz.
Yatırıma bağlı işletme kredileri için azami 6 ay ödemesiz dönem, azami 30 ay vade.
Bankalar için faiz oranı 0-24 ay sabit (TLREF+ %1) 24 ay üzeri sabit (TLREF + %2) olarak uygulanacak.
Her bir KOBİ için maksimum kredi limiti 25 milyon TL, büyük firmalar için 100 milyon lira olacaktır.
Özellikle özel bankalara seslenmek istiyorum, paydaşlarla işbirliği yaparak yürüyoruz. Özel bankalarımız lütfen hızlı bir şekilde bu işin kolaylaştırıcı adımlarını atın. Bu işin takipçisi olacağız sıkı takipçisi olacağız.
İhracat destek paketimiz, yine 6 ay ödemesiz dönem azami 18 ay vade, ihracatçı olmayan ama ihracat potansiyeli olan tüm KOBİ’ler bu imkandan faydalanacaklar. Kar payında sabit olarak TL referans + yüzde 1 olarak uygulanacaktır.
İşletme harcamaları destek paketimiz 10 milyar lira olacak. Yine 6 ay ödemesiz dönem azami 24 ay vade. KOBİ ve KOBİ dışı nakit kullandırım uygulanacak.
KGF kredilerinin amaç dışı kullanımını önlemek için tedbirler açıklandı
Bakan Nebati, KGF kredilerinin amaç dışı kullanımı için de önlemler açıkladı. Nebati bu önlemleri şöyle sıraladı:
KGF kredilerinin başka amaçlar için kullanılmasına izin vermeyeceğiz. Bunun için harcamaların fatura ve sözleşme ile belgelendirilmesi zorunluluğu getirildi.
İşletme sermayesi ihtiyaçları için yalnızca kartlı kullanım şartı bulunmaktadırç
Nakit kredi kullanımı yüzde 10 ile sınırlı tutulacaktır. Refinansman amacıyla kullanım yasaklanmıştır. Amaç dışı kullanım ve gerçek dışı beyanlar için özel yaptırım hükümleri tesis edilmiştir.
Ama bu önlemler krediler için zorluk çıkarılması anlamına gelmemektedir.
Merkez Bankamızın her türlü imkanı işverenin elinde olacak.
Enflasyon tedbirleri
Nebati, “Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri” tanıtım toplantısında enflasyonla mücadeleye yönelik yeni uygulamaları açıkladı.
Nebati, üretim ve satış noktalarının gönüllülük esası çerçevesinde fiyat indirimlerine katkı vermesini sağlayacaklarını belirterek, “Üreticinden tüketiciye tüm kesimlerin iş birliğiyle enflasyonu düşürerek kazananın Türkiye olacağı bir sonuca ulaşacağız.” diye konuştu.
Enflasyonla mücadelede yeni bir mobil uygulama başlatacaklarını dile getiren Nebati, şu bilgileri verdi: “Bu mobil uygulamayla vatandaşlarımız enflasyonun düşüşüne katkı veren üretici ve satış noktalarında ürün-fiyat takibine bakacak; satış noktaları, kategori ve ürün filtrelemeyle kolay arama yapabilecek; toplam alışveriş tutarını hesaplayabilecek; en ucuz ve en yakın nerede haritası ortaya çıkacak. Uygulama 1 Mart’ta başlayacak. Tüketiciye fiyat takibi imkanı sunacak, en uygun fiyatlı ürüne hızlı ulaşma imkanı sağlanacak. Bu mobil uygulamanın geliştirilmesiyle enflasyonla mücadelede hayata geçirilecek adımların fiyatlara yansımasını engelleyecek tedbirlerimizi ortaya koymuş olacağız.”
“Enflasyonla mücadele timi kuruyoruz”
Nebati, tüm sektörlerden enflasyonla mücadelede gerekli adımları atacaklarını kaydederek, “Enflasyonla mücadele timi kuruyoruz. Fiyatların daha sıkı bir şekilde denetlendiği bir sistem olacak. Kârınızla, ticaretinizle alıp veremediğimiz yok. Vergi Denetim Kurulu’ndaki müfettişlerimiz ve Gelir İDaresi’ndeki denetleyicilerimizle birlikte fahiş fiyat uygulayanlara karşı özel tim oluşturuyoruz. Arz talep dengesiyle uyuşmayan fiyat hareketleriyle ilgili her türlü enstrümanı ilgili bakanlıklarımızla yasal zaman zemin dahilinde kullanacak ve yanlış yapanlarla ilgili en sert tedbirleri alacağız.” ifadelerini kullandı.
Nebati, yüksek zam yaparak sonradan kampanya adı altında gerçekleştirilen indirim şeklindeki uygulamaların 1 Mart’tan itibaren önüne geçileceğini söyledi.
“Elektrik ve doğal gaz fiyatları reel fiyatların da altında”
Bakan Nebati, Türkiye’nin hala sübvansiyonlara ciddi şekilde devam ettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Elektrik fiyatlarındaki yükselişten serzenişte bulunanlar şunu çok iyi bilsinler: Türkiye’de elektrik ve doğal gaz fiyatları reel fiyatların da altındadır. Şu anda satın aldığımız doğal gazın neredeyse 5’te dördünü Türkiye, kamu maliyesi yani bu millet yüklenmiş durumdadır. Elektrik fiyatları yine aynı şekilde. Sübvansiyonlar devam ederken bunun üzerine kurulu muhalif söylemlerin daha adil olması noktasında bir çağrımız var. Dünya bir sıkıntı yaşıyor. Biz de bir fanusta yaşamıyoruz. Net enerji ithalatçısıyız. Dünyanın tamamını etkileyen böyle bir durumda yapılması gereken tüm ülkenin üzerine yüklemiş olduğu bu sübvansiyonların takdirle karşılanmasını beklemekten daha öte bir şey değil.”
Nebati, doğalgaz ve elektrikte uygulanan sübvansiyonun enflasyona yaptığı olumlu etkilerden bahsetti.
Temel gıdada KDV yüzde 8’den yüzde 1’e indiriliyor
Erdoğan KDV düzenlemesinin yürürlüğe gireceğini belirtti.
Erdoğan’ın açıklamalarında öne çıkan ifadeler şunlar oldu:
Enflasyonla mücadele konusunda önemli olan toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.
Kuru istikrara kavuşturduk. Bu süreçte ortaya çıkan enflasyon etkilerinin çoğunu da bu yıl ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.
Temel gıdada yüzde 8 olan KDV’yi yüzde 1’e indiriyoruz. Bu ürünlerin enflasyon sepetinde önemli bir ağırlığı bulunuyor.
Bu düzenlemeyi yarınki Resmi Gazete’de yayımlıyoruz.
Gıdada milletimiz adına Pazartesi günü yüzde 7’lik indirim bekliyoruz. Diğer sektörlerden de bu nispette bir indirim bekliyoruz. (bloomberght)
Borsa İstanbul’dan Bu Iki Hisseye Tedbir! (paraajansi.com.tr)
Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi