Finansal Hizmetler Güven Endeksi ‘nde Gerileme

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından aralık ayına ilişkin Finansal Hizmetler Anketi ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi açıklandı. Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), ocakta bir önceki aya göre, 16,4 puan azalarak 138,2 seviyesine geriledi.

22 Ocak 2021 Cuma 17:02

Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE) nedir?

Finansal hizmetler sektöründeki gelişmeleri takip etmek amacıyla, Finansal Hizmetler Anketi’nin farklı sorularına verilen yanıtların birlikte değerlendirilerek özetlendiği bir göstergedir.

Güven Endeksinin Faydaları

Bir ülkedeki finansal sistemin başarısı ve kabul görmüş olması o ülkedeki ekonomik refah ve kalkınmayı arttırdığı gibi yoksulluğu da azaltıcı etkilere sahiptir. Bu durumun en pozitif yaklaşımını gelir dağılımındaki adaletsizliğin dengeye gelmesinde yardımcı olması olarak söyleyebilmekteyiz.

Türkiye’de ve Dünyada Finansal Hizmetler Güven Endeksi

Türkiye’de finansal hizmetler çalışmaları Merkez Bankası tarafından yürütülmektedir. Türkiye’de finansal gelişmeler incelendiğinde çıkan analizler sonucunda dünya sıralamalarında Türkiye’nin orta seviyelerde olduğu ortaya çıkmıştır. Bu durumun aşılması için ülkemizde yürütülen kamu kurum ve çalışmaların, sivil toplum kuruluşlarının ve özel kesimin desteğine ihtiyaç vardır. Finansal hizmetlere ulaşım gelişmiş ülkelerde %89 civarındadır. Günümüz de herhangi bir bankada hesabı olmayan birini bulmak oldukça zordur. Bu sisteme dâhil olmayan %11lik kesim için bile bankalar çeşitli çalışmalar yaparak bu finansal sistemi cazibeli kılmaya çalışmaktadır.

Finansal sektörde faaliyet gösteren 155 kuruluşun yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilen anket sonuçlarına göre, FHGE, aralıkta bir önceki aya kıyasla 4 puan azalarak 154,6 seviyesine indi.

İş durumu ve hizmetlere olan talebe ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda iş durumunda iyileşme ve hizmetlere olan talepte artış olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya kıyasla zayıfladığı gözlendi. Gelecek üç aydaki hizmetlere olan talebe ilişkin artış yönlü beklentilerin ise güçlendiği görüldü

Son üç ayda iş durumunda iyileşme olduğu yönündeki değerlendirmeler, aralıkta bir önceki aya kıyasla güçlendi. Son üç ayda hizmet talebinde artış olduğu yönündeki değerlendirmeler ile gelecek üç ayda hizmet talebinin artacağı beklentileri ise zayıfladı.

Rekabet gücüne ilişkin değerlendirmelere göre, yurt içi piyasalardaki rekabet gücünde son üç ayda iyileşme olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki döneme kıyasla zayıfladığı, gelecek üç ayda iyileşme olacağı yönündeki beklentilerin ise bir miktar güçlendiği görüldü. Yurt dışı piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin olarak, son üç ayda iyileşme olduğu yönündeki değerlendirmeler ile gelecek üç ayda iyileşme olacağı yönündeki beklentilerin bir önceki döneme göre güçlendiği gözlendi.

Bu yılın aralık ayında, NACE Rev.2 sektör sınıflamasına göre “Finans ve Sigorta Faaliyetleri” sektöründe güven endeksleri alt sektörler itibarıyla değerlendirildiğinde;

“Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonları hariç)” ve “Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonları (zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri hariç)” sektörlerinde bir önceki aya göre sırasıyla 3,3 ve 16,3 puanlık azalış olduğu görüldü.

“Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardımcı Faaliyetler” sektöründe ise 2,9 puanlık artış olduğu gözlendi.