G7 zirvesinde dijital para birimleri konuşulacak

Dünyanın en büyük yedi ekonomisinin liderlerini buluşturan G7 zirvesinde bu yıl gündemde dijital para birimleri de olacak. 12 Şubat’ta İngiltere’nin ev sahipliğinde yapılacak zirvede başta koronavirüs pandemisinden doğan ekonomik kriz olmak üzere genel finansal manzara değerlendirilecek.

9 Şubat 2021 Salı 13:02

Bu yıl 47.’si düzenlenen zirveye ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve İngiltere’nin yanı sıra Avrupa Birliğinden de iki temsilci katılıyor. Ayrıca Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Hindistan Başbakanı Neandra Modi ve Güney Kore Başkanı Moon Jae-in de toplantıda misafir olarak yer alacak. Bu yılki toplantı ayrıca Joe Biden döneminde gerçekleşecek ilk G7 zirvesi olacağından ötürü ayrı bir önem taşıyor. Biden’ın yanı sıra Japonya’nın yeni başbakanı Yushihide Suga için de ilk G7 toplantısı olacak.

Japonya Maliye Bakanı Taro Aso’nun tüm G7 maliye bakanlarından toplantıda merkez bankası dijital para birimleri (CBDC’ler) hakkında derinlemesine bir tartışma yapmalarını istediği bildirildi. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen basın toplantısında konuşan Aso, G7 ülkeleri tarafından bazı güçlü önlemler getirilmesi gerektiğini belirtirken “Merkez bankası dijital para birimlerine ilişkin politika önlemleri alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. Cuma günkü toplantıda CBDC’lerin yanı sıra dijital vergilendirme ve borç sorunları da ele alınacak.

Problem Çin mi?

Çin’in dijital para birimleri konusunda diğer tüm ülkelerden çok daha önde olduğu biliniyor. Pek çok şehirde pilot programlar organize eden ve DCEP ismi ile de anılan dijital yuanı agresif bir şekilde deneyen Çin’in çabaları, bazı uzmanlar tarafından “doların rezerv statüsünü dahi sarsabilecek nitelikte” görülüyor. Ülkede son olarak dijital para birimini tanıtmak amacıyla Pekin’de halka 10 milyon dijital yuan (1,5 milyon dolar) dağıtıldığı duyuruldu. Asya ülkesinin bu çalışmalarından ötürü özellikle ABD kulislerinden kaygılı sesler yükselmeye başladığı da son dönemde gelen bilgiler arasında.

ABD’den konuya dair doğrudan açıklamalar pek gelmese de Avrupa konuyla ilgili ses çıkarmaktan geri durmuyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christian Lagarde, Euro Bölgesi’ndeki dijital euro çalışmalarına dikkat çekerken dijital para birimlerinin günümüz geleneksel paralarının yerini alamayacağını, ancak tamamlayıcı rolde olabileceklerini belirtmişti.

ABD’nin yeni Hazine Bakanı Jenet Yellen ise kripto para birimlerini yasa dışı faaliyetlerdeki rolü sebebiyle bir endişe kaynağı olarak gördüğünü ifade ederken meşru faaliyetlerde kullanımının desteklenmesi gerektiğini söylemişti.

(Investing)