İzlanda çalışma gün sayısını 4’e indiriyor!
Dünyanın en kuzeyindeki ülkelerinden biri olan İzlanda, radikal bir karar alarak çalışma gün sayısını düşürme kararı verdi. Bu durum mümkün mü? İzlanda’da iş imkanları nasıl?
12 Temmuz 2021 Pazartesi 17:05
İzlanda çalışma gün sayısını düşürme fikrini pandemi süreci ile hızlandırdı. Nüfusun %74’ünün aşılandığı İzlanda’da hayat büyük oranda normale döndü. Öte yandan özellikle pandemi sürecinde hayatımıza giren evden çalışma gibi yöntemler İzlanda’da yaygınlık kazandı. Bununla birlikte bir süredir ülkedeki pek çok yerde denenen ve haftalık çalışma süresini dört güne indiren programın sonuçlarına göre de verimlilik ya aynı kaldı ya da arttı. İlerleyen tarihlerde İzlanda’da haftada dört gün çalışma modelinin tüm iş kollarına yayılması ve kalıcı olması öngörülüyor.
İzlanda, son yıllarda özellikle doğa ve macera tutkunu gezginlerin en çok görmek istediği ülkelerden biri haline geldi. Dünya çapında yaşam standartlarının en yüksek olduğu ülkelerden biri olan İzlanda’da suç oranı da sıfıra yakın bir seviyede. Bu da Avrupa’nın kuzeyindeki ada ülkesi İzlanda’yı dünyanın en güvenli ülkelerinden biri haline getiriyor.
- Küresel Barış Endeksi’nde dünyanın bir numarası olan İzlanda, İnsani Gelişmişlik Endeksinde de dördüncü sırada yer alıyor. Sanayi, denizcilik ve turizm faaliyetleri İzlanda’nın ana gelir kaynakları arasında bulunuyor. Ülkede kişi başına düşen yıllık gelir 65 bin dolar seviyelerinde. Bu rakam İzlanda’yı dünyanın en müreffeh yedinci ülkesi yapıyor.
- Askerli birliğin bulunmadığı İzlanda’da polisler de görevleri esnasında genellikle silahlarını yanında bulundurmuyor. Nüfusunun büyük bölümünün iyi bir eğitim seviyesine sahip olduğu İzlanda’da bilişim sektörü son yılların en gözde meslekleri arasında yerini almış durumda.
- 103 bin kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip ve yaklaşık 360 bin kişinin yaşadığı küçük bir ülke olan İzlanda, Avrupa’nın en seyrek nüfuslu devletlerinden biri olma özelliğine de sahip. Volkanik dağları, küçük kasabaları, masalsı güzelliğe sahip doğasıyla İzlanda son yıllarda ülkede çekilen dizi ve filmler sayesinde de ünlenmiş durumda.
- Ülkenin en önemli yerleşim yeri olan başkent Reykjavik, İzlanda nüfusunun da büyük bir bölümüne ev sahipliği yapmakta. Dünyanın kutup bölgesine en yakın başkenti olma özelliğine sahip olan Reykjavik’te yaklaşık 150 bin kişi yaşamakta. Ülkenin batısında yer alan başkent Avrupa ve Kuzey Amerika arasındaki önemli bir liman olma özelliği de taşıyor.
- Game of Thrones gibi milyonlarca insanı ekran başına bağlayan yapımlara ev sahipliği yapan İzlanda, koronavirüs pandemisinden en az etkilenen ülkelerden biri oldu. Bunda kuşkusuz, İzlanda’nın uzak konumu ve tedbirlerin vatandaşlar tarafından büyük oranda benimsenmesinin de payı bulunuyor.
- Dünya genelinde aşılama çalışmalarının hız kazanmasıyla birlikte İzlanda’da da bu konuda hızlı adımlar atıldı. Covidvax.com isimli sitede yer alan anlık verilere göre İzlanda buğun itibarıyla toplum bağışıklığı için gerekli olan %70’lik aşılama seviyesine ulaştı. Ülke nüfusunun %74’ü her iki doz aşıyı da almış durumda.
- 254,592 kişinin çift doz aşı aldığı ülkede kısıtlamalar da büyük ölçüde kaldırılmış durumda. Kısa süren yaz mevsiminin tadını çıkaran İzlandalılar bir yandan da bir süredir denen yeni bir çalışma modeli için heyecanlılar. Benzeri bir uygulamanın daha önce Hollanda’da da hayata geçirildiği sistem İzlanda’da da karşılık buluyor.
- 2015 ile 2019 yılları arasını kapsayan araştırma sürecinde 2.500 işçinin performansı günbegün incelendi ve nihayetinde de ortaya çıkan bulgular derlenip araştırma sonuçları açıklandı. Elde edilen bulgulara göre dört yıllık çalışmanın sonunda çalışanların günlük, aylık ve yıllık performanslarındaki değişiklikler belli oldu.
- BBC Türkçe’de yer alan habere göre 2.500 işçinin haftanın dört günü çalıştıkları 2015 ile 2019 yılları arasındaki performanslarında herhangi bir düşme gözlemlenmedi. Araştırma sonuçlarına göre işçilerin bu süreçteki performansları aynı kaldı veyahut daha da ileri bir seviyeye ulaştı.
- Araştırmacılar, İzlanda’da ülke nüfusunun %1’ine tekabül eden işçilerin katıldığı denemeler kapsamında çalışanların pek çoğunun haftada 40 saatlik çalışma düzeninden 35 ya da 36 saatlik çalışma düzenlerine geçildi ve bu dönemde herhangi bir performans kaybı yaşanmadı.
- Uygulanan bu modelin başarıya ulaştığı da kabul edildi. Bunun üzerine ülkedeki pek çok sendika ve işveren arasında varılan anlaşma doğrultusunda aynı ücrete bir gün daha az çalışma modeline geçildi. Şu an için bu modele geçen çalışanların toplam oranı %85’i aşmış durumda.
- Kendilerini daha az stres altında hissettiklerini belirten işçiler bu çalışma modeli sayesinde tükenmişlik gibi olumsuz sonuçları ortaya çıkartan duygu durumlarına da kapılmadıklarını ifade etti. Araştırma şu an için dünyada bu konuda yapılmış en geniş kapsamlı çalışma olma özelliği de taşıyor.
- Autonomy Araştırma Direktörü Will Stronge, yaptığı açıklamada bu geniş kapsamlı ve uzun süreli araştırmanın ortaya çıkardığı sonuçların gelecekte diğer ülkelerin de gündeminde olacağını öngörüyor. İlerleyen yıllardı bu modeli başka ülkelerinde belli oranda denemesi bekleniyor.
- Yapılan araştırma ve ortaya çıkan sonuçlar kimi ülkeler için şimdiden örnek teşkil etmeye başlamış durumda. Bu ülkelerden biri de İngiltere. Platform London adlı kuruluşun geçtiğim Mayıs ayında yaptığı bir araştırma dört günlük çalışma süresinin karbon ayak izini önemli ölçüde azaltacağı sonucu ortaya çıktı.
- Önümüzdeki süreçte benzeri haberleri farklı ülkelerde ve kentlerde hem verimliliğin arttırılması hem de karbon salınımı ve çevresel faktörler gibi kaygılar nedeniyle daha sık duyacağımız öngörülüyor. Bu konuda gelişmiş sanayi ülkelerinin öncülük yapması da muhtemel.
- Haftada üç gün tatil yapma imkânının kişisel mutluluğu ve motivasyonu arttıracağı gibi hem yurt içi hem de yurt dışı seyahati daha cazip kılması da öngörülüyor. İzlanda, Hollanda ve İngiltere gibi örnekler modelin şimdiye kadar başarıyla sonuçlandığı yerler oldu.
İzlanda İş İmkanları Hangi Çalışma Alanlarında Bulunabilir?
İş fırsatları için İzlanda turizm ve ticaret alanlarında çalışma olanakları sunmaktadır. Türkiye’den İzlanda’ya gidecek olan kişiler, turizm alanında çalışma faaliyeti gösterebilmektedir. Bunun yanı sıra, İzlanda sanayisi açısından gelişmiş ülkedir. Köklü sanayi firmalarının bulunduğu bölgede, işçi olarak çalışma olanağı da bulunmaktadır.
Bölgede çimento fabrikaları ve ayakkabı üretimi üzerine kurulmuş birçok fabrika bulunmaktadır. Bu fabrikalarda Türk işçilerin istihdamı sağlanabilmektedir. Türklerin İzlanda iş imkanları koşullarından yararlanabilmesi, İzlanda çalışma vizesi alınabilmesine bağlıdır. İzlanda çalışma vizesinin alınma yolları, başvuru yapılacak kurumlar ve iş fırsatlarının detaylı anlatımı, alt başlıklar içerisinden öğrenilebilir.
İzlanda İş İmkanları
- İş fırsatı için İzlanda çalışma sahaları turizm ve sanayi kolları olarak belirlenmektedir.
- İzlanda, maaş oranlarının yüksek olduğu ve birikim yapılabilecek bir ülkedir.
- Sanayi ve turizm alanlarında geniş çalışma olanağı sunmasının başlıca sebebi, bu alanlarda ülkenin oldukça gelişmiş olmasıdır.
- Maaşların yüksek olması sebebi ile ülkede refah düzeyi ve alım gücü yüksektir. İzlanda’ya gideceklerin tercih edebileceği çalışma alanları ise şu şekilde sıralanmaktadır:
- Turizm, konaklama alanı Müşteri hizmetleri alanı Tasarım alanı İnşaat sektörü alanı Otomotiv alanı İdari işler alanı Sanayi, üretim alanıdır.
Bu alanlarda bulunan mesleklerin maaş yapıları yüksek olup, daha önce kişinin sahip olduğu çalışma deneyimine göre maaşlar yükselmektedir. İzlanda işsizlik oranın düşük olduğu bir ülkedir. Ülkede yer alan sektörlerin çalışma saatleri ise oldukça düzenli ve mesai sistemi olmayan bir yapıya sahiptir. Yukarıda bulunan sıralamalar içerisinde, en çok meslek olanağı olan çalışma alanlarına dair meslekler ve ücretleri ise alt başlıklar içerisinden öğrenilebilir.
Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi