Kira düzenlemesinde %25 sınırının olumsuz etkileri!

İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman kira artışlarına yüzde 25 sınır gelmesi ile ilgili olarak “Kiralık ev havuzunda küçülme, satılık ev havuzunda büyüme ile karşılaşacağız. Bu durumun, satılık ev fiyatlarında zamana yayılmış bir şekilde bir parça olumlu etkisi olacaktır, fakat yeni kiraya verilecek boş konut piyasasında ciddi ölçüde kiralık fiyatları yukarı doğru çıkaracaktır” dedi. “Kira düzenlemesi sonrası kiralara önden yüklemeli artış yapılacaktır”

9 Haziran 2022 Perşembe 14:39

Kira düzenlemesinde %25 sınırının olumsuz etkileri!

Bloomberg HT yayınına katılan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman ve Avukat Engin Ekici yeni kira düzenlemesini değerlendirdi.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa bu düzenlemenin kiracının lehine gibi gözüktüğünü, öte yandan zaten yüzde 39 oranını düşük bulan mal sahiplerinin aleyhine olduğunu söyledi.

“Bazı şartlarda vergiden muafiyet tanınması lazım”

Aşa “Tek evi olan ve sadece bununla geçinen ailelerimiz var. Tek evi olan kişiler için bir yıllık kira getirisinin vergisinden muafiyet tanınması lazım. Geç kalmadan ve herhangi bir sosyal sıkıntıya sebep olmadan bu vergi işini düşünmek lazım” şeklinde konuştu.

İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ort. Ahmet Büyükduman yaptığı değerlendirmede “Bu oran mevcut kiracılar için iyi bir oran, mevcut ev sahipleri için kötü bir oran, henüz yeni kiraya çıkmayı planlayanlar için çok kötü bir oran.

Ev sahipleri daha sonra istedikleri oranda zam yapamayacakları için önden yüklemeli artış yapacaklardır. Geçici bir çözüm olmasına karşın 2 sene sonra da ne olacağına dair belirsizlik var. Bunun da kiraya vermek üzere konut yatırımlarını ciddi ölçüde sekteye uğratacak bir karar olduğunu düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

“Kiraya verilecek konut fiyatlarında artış yaşanacak”

Büyükduman “Bu kararı aldığınız zaman, kiraya vermek için konut sahibi olmak cazibesini tamamen yitirmiş olacak. Bunun sonucu olarak kişi muhtemelen kiralık konutunu, satış piyasasına çevirecek. Kiradan çıkış hızlanacak, kiralık havuza giriş yavaşlayacak.

Toplam mekan piyasasında kiralık ev havuzunda küçülme, satılık ev havuzunda büyüme ile karşılaşacağız. Bu durumun, satılık ev fiyatlarında zamana yayılmış bir şekilde bir parça olumlu etkisi olacaktır, fakat yeni kiraya verilecek boş konut piyasasında ciddi ölçüde kiralık fiyatları yukarı doğru çıkaracaktır” dedi.

Kanun yürürlüğe girene kadar olan kısa vadede, yeni kiraya verilecek kiralık konut piyasasında kilitlenme sorunu ile karşı karşıya kalma ihtimalinin olduğunu söyleyen Büyükduman “1 yıllık sürenin ne zaman biteceğine bağlı olarak, evini kiraya verecek kişi kanunun yüzde 25 kısıtını bitirdiği tarihten sonrasına denk gelecek bir şekilde kira sözleşmesi yapmak isteyecektir. Normalde her ay 100-150 bin tane ev yeniden kiralanıyor” şeklinde konuştu.

Avukat Engin Ekici “Bunun geçici bir düzenleme olduğunu biliyoruz; ama neredeyse kısa ve orta vadede kalıcı bir sorun haline gelmiş bu sorunun 1 yıllık geçici bir düzenlemeyle çözülebileceğine ben inanmıyorum. Kayıt dışılığa da itebilir. Türkiye’de ne zaman serbest piyasada bir müdahaleye gidilirse orada bir sorun çıkar” değerlendirmesinde bulundu.

kira düzenlemesi
kira düzenlemesi

Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansihttps://paraajansi.com.tr/ 2 halka arz talep toplama 2 halka arz talep toplamaBizi sosyal medyada takip ederek özel haberlerimize ilk siz ulaşabilirsiniz;Bizi sosyal medyada takip ederek özel haberlerimize ilk siz ulaşabilirsiniz;