Konutta fiyat balonu mu oluştu? Fiyatlar el yakıyor!

Konut fiyatlarındaki yükseliş ivmesi Türkiye’yi dünya liderliğine yükseltti. Pandeminin yarattığı sağlık krizine karşı ekonomilerin parasal ve mali teşviklerle desteklenmesi dünya genelinde gayrimenkul patlamasına neden olurken, konutta fiyat balonu endişesi artıyor.

10 Mayıs 2022 Salı 12:20

Konutta fiyat balonu mu oluştu? Fiyatlar el yakıyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün yaptığı açıklama sonrası konut piyasası tekrar hareketlendi.

Dünya çapında gayrimenkul patlaması yaşanırken, Türkiye’de TCMB tarafından yayımlanan konut fiyat endeksine göre Mart’ta yıllık artış yüzde 31,98 oldu. Böylelikle 2011 yılından bu yana açıklanan endekste en yüksek yıllık artış kaydedildi.

TÜRKİYE’DE KONUT FİYATLARINDA ARTIŞ REKOR DÜZEYLERDE

Konut fiyatlarında artış eğilimi Mart ayında da devam etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan konut fiyat endeksine göre Mart’ta yıllık artış yüzde 31,98 oldu. Böylelikle 2011 yılından bu yana açıklanan endekste en yüksek yıllık artış kaydedildi.

Konut fiyatlarında bir önceki aya göre artış ise yüzde 2,35 oldu. Konut fiyat endeksi aynı dönemde reel olarak yüzde 13,6 oranında artış gösterdi.

İller bazında bakıldığında yıllık en yüksek artış İzmir’de oldu. Buna göre Mart ayında İzmir’de konut fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33,9 arttı. İzmir’i yüzde 30,3 ile Ankara, yüzde 28,9 ile İstanbul izledi.

Verilere göre Türkiye genelinde metrekare başına düşen ortalama fiyat 4.150,5 TL oldu. Bu rakam İstanbul’da 6.447,2 TL, İzmir’de 5.026,2 TL ve Ankara’da 3.084,5 TL olarak gerçekleşti.

KONUT BALONU NEDİR?

Konut (emlak) balonu; talep, spekülasyon ve iştahlı harcamalara göre artan konut fiyatlarında çöküş noktasına kadar süren bir artışı anlatır. Konut balonu genellikle sınırlı bir arz karşısında görülen talep artışı ile başlar. Spekülatörler ise piyasaya para akıtarak talebi daha da artırırlar. Bir noktada da arz artarken talep azalır veya durgunlaşır. Bu da fiyatlarda keskin bir düşüşe neden olur ve balon patlar.

Konut balonu geçici bir olaydır ama yıllarca da sürebilir. Genellikle bu balon talep, spekülasyon, yüksek yatırımlar veya aşırı likidite gibi faktörler tarafından yönlendirilir. Bu faktörler, konut fiyatlarının sürdürülemez olmasına sebep olabilir. Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre, konut balonları özkaynak balonlarından daha az görülse de etkileri çok daha uzun vadeli olabilir.

konutta fiyat balonu konutta fiyat balonu

Konut balonları sadece büyük bir emlak krizine neden olmakla kalmaz. Tüm bölgelerden, mahallelerden ve genel ekonomiden kişilerin üzerinde önemli bir etki gösterir. İnsanlar konut balonu sebebiyle ipoteklerini ödemenin yollarını aramaya zorlanabilir veya evlerinde yaşayabilmek için emeklilik fonlarını kullanmak zorunda kalabilirler. Bu özelliğiyle konut balonları, insanların tasarruflarını kaybetmelerinin ana nedenlerinden biri olmuştur.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün açıkladığı destek paketi sonrası görüşlerine başvurduğumuz TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı ve Ekonomist Hatice Kolçak şu ifadelerde bulundu. “Türkiye’de konut üretiminin mevcut konut talebini karşılamada yetersiz kaldığı bilgisini veren Kolçak yıllık konut üretiminin 200-300 bin bandında olduğu ancak konut talebinin ise yıllık 1,5 milyon civarında olduğunu ifade etti.”

“Açıklanan destek paketlerini genel anlamda olumlu bulan Kolçak özellikle konut üreticilerini ve konut üretimini desteklemesi açısından paketin avantajları üzerinde durdu.

Ancak 2 milyon TL’ye kadar kredi desteğinin düşük ve orta gelirli kesim için çok fazla bir anlam ifade etmediği bunun daha çok yüksek gelirli kesime hitap ettiğine dikkat çektiği açılamalarının devamında döviz ve altın bozdurarak konut yatırımı yapacaklar için cazip teklifler olduğunun altını çizdi. Destek paketinin sınırlı miktarda da olsa piyasaya hareket getireceği bilgisini veren Hatice Kolçak paket açıklaması sonrası birçok satıcının ilanını geri çektiğini ya da beklemeye aldığını bunun ise önümüzdeki süreçte konut fiyatlarında artış yaşanacak şekilde görüleceği yorumunda bulundu.

Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi paraajansı

paraajansı Konutta fiyat balonu Konutta fiyat balonu