Kritik Enflasyon Duyurusu! Sıkı Para Politikasında Son Durum

TCMB Başkanı Karahan, İSO'da gerçekleştirdiği konuşma ile dikkat çekti. Başkan Karahan taradından önemli mesajlar verildi.

27 Kasım 2024 Çarşamba 18:00

İstanbul Sanayi Odası'nda (İSO) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Karahan açıklamalarda bulundu. Toplumsal refahın ve büyümenin ön koşulunun fiyat istikrarının sürdürülebilir olması olduğunu açıklayan Başkan Karahan, dezenflasyon sürecinin sürdüğünü ve sıkı para politikasının kararlılıkla devam ettirileceğinin altını çizdi.

Ekimde tüketici enflasyonunun %48,6’ya düştüğünü aktaran Başkan Karahan, sene sonu için %44 seviyesine düşmesinin öngörüldüğünü kaydetti. 2025 sonunda ise enflasyonun %21’e düşürülmesinin planlandığını ifade eden Karahan, "Enflasyon ana eğilimi, öngörülenden daha yavaş gerçekleşse de iyileşiyor. Yaz aylarında görülen baz etkisinden sonra, aylık enflasyonda var olan iyileşme ile düşüş devam edecek" şeklinde konuştu.

İç talebin dengelenmeyi sürdürdüğünü ve bunun enflasyonda görülen düşüşü desteklediğini kaydeden Karahan, talep göstergelerinin fiyatlama davranışlarında görülen iyileşmeyi yansıttığını ifade etti. Para politikasında görülen sıkı duruşun kararlılıkla süreceğini  izah eden Karahan, "Negatif düzeyde görülecek çıktı açığı, dezenflasyon sürecinin önemli bir bileşeni olacak" ifadesine yer verdi.

Kira Enflasyonu Yavaşlayacak

Hizmet enflasyonunda yaşanan olumlu gelişmeleri vurgulayan Başkan Karahan, özellikle kira dışı kalemlerde iyileşmenin daha belirgin olduğunun altını çizdi. Perakende ödeme sistemlerinden yola çıkılarak hazırlanan öncü göstergelerin, kira enflasyonunun yavaşlayacağına dikkat çektiğini kaydetti.

Enerji fiyatlarında üçüncü çeyrekte artış kaydedildiğini söyleyen Karahan, bu durumun maktu vergi güncellemeleri ve yönetilen fiyatlardan kaynaklandığını da ifade ettii. Öte yandan, işlenmemiş gıda fiyatlarında geçici arz koşullarına bağlı artışlar meydana geldiğini de duyurdu.

Başkan Karahan Atılan Adımlara Değindi

Kredi büyümeside denge sağlanması ve Türk Lirası'na olan güvenin artırılması için atılan adımlarıda da değinen Karahan, KOBİ kredilerinin önem kazandığını dile geitrdi. Reeskont kredilerinin daha fazla firma için erişilebilir olması için çalıştıklarını aktaran Başkan Karahan, "2018'de 2.100 olan reeskont kullanan firma sayısı, 2024 yılı Kasım'ında yaklaşık 8.000 oldu" şeklinde konuştu.

Fiyat istikrarı sağlanana dek sıkı para politikası duruşunun süreceğinin altını çizen Karahan, "Para politikasındaki sıkı duruş, rezervlerimizi güçlendirirken Türkiye’ye yönelik risk algısını iyileştiriyor. Makroekonomik göstergeler dezenflasyon sürecine destek veriyor" dedi.

Enflasyonu Düşürmek İçin Gereken Adımlar Atılacak

Karahan, fiyat istikrarının sürdürülebilir toplumsal refah ve büyümenin temel unsuru olduğunu ifade etti. Başkan "Dezenflasyon sürecinde enflasyonu belirlediğimiz ara hedeflere uyumlu şekilde düşürmek için gereken adımları atmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.