Merkez Bankası Enflasyon Raporunu Yayınladı

Merkez Bankası Enflasyon Raporunu Yayınladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü enflasyon raporu sunumu için kameraların karşısına geçti.

14 Ağustos 2025 Perşembe 12:45

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü enflasyon raporu sunumu için kameraların karşısına geçti.

Bu Enflasyon Raporu itibarıyla, orta vadeli tahminlerin sunulmasına ilişkin çerçevede değişikliğe giden TCMB, ara hedef uygulamasına geçti

Karahan, 2025 yıl sonu için enflasyonda ara hedefin %24 olduğuna işaret etti.

TCMB'nin önceki enflasyon raporunda 2025 yıl sonu tahmini de %24 seviyesindeydi.

Raporu Kuveyt Türk Yatırım değerlendirdi.



Kuveyt Türk Yatırım Enflasyon Raporu - 2025- 3

▪ TCMB'denYeni Ara Hedefler…

▪ Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) İstanbul Finans Merkezi'nde gerçekleştirdiği Enflasyon Raporu sunumuna katılım gerçekleştirdik.

▪ TCMB, orta vadeli enflasyon tahminlerine ilişkin çerçevede değişiklik kararı aldı. Bu değişiklikle, Enflasyon Raporu tahminlerine ek olarak taahhüt ve çıpa işlevi görecek yıl sonu odaklı ara hedefler ilan edilmeye başlanacak. Enflasyonda olağanüstü gelişmeler yaşanmadığı sürece ara hedefler değiştirilmeyecek. Bu doğrultuda, önceki raporlarda 2025 yıl sonu enflasyon tahmini olarak açıklanan %24 seviyesi, 2025 yılı ara hedefi olarak korundu. 2026 ve 2027 yılları için ise enflasyon ara hedefleri sırasıyla %16 (önceki: %12) ve %9 olarak belirlendi.

▪ Ayrıca, tahmin aralığı daraltılırken 2025 için enflasyonun %25 ile %29 aralığında olacağı öngörülüyor. 2026 sonu için ise enflasyonun %13 ile %19 aralığında gerçekleşmesi bekleniyor. 2026 yılı için %12 olan tahminin %16'ya revize edilmesinde; gıda (+0,9), TL cinsi ithalat fiyatları (+1,2) ve enflasyonun ana eğilimi ile ataletinden (+1,9) kaynaklanan etkiler belirleyici oldu. Öte yandan, politika faizine ilişkin atılacak adımların ve bunların büyüklüğünün, enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla belirlendiğine dikkat çekildi.

▪ Özetlemek gerekirse, ara hedeflerin belirlenmesi; taahhüt ve çıpa işlevi görecek olması nedeniyle enflasyondaki düşüşün takip edilmesi ve daha proaktif kararların alınabilmesi açısından değerli buluyoruz. 11 Eylül toplantısı için 300 baz puan faiz indirimi beklentimizi sürdürüyoruz.

▪ Yıl sonu enflasyon ve 1 hafta vadeli repo faiz oranı tahminlerimizi sırasıyla %30,2 ve %35 seviyesinde korumaya devam ederken, enflasyon gerçekleşmesinde aşağı yönlü risklerin arttığını ve 2025 yılının %25-26 düzeylerinde tamamlanma ihtimalini yüksek görüyoruz.