Merkez Bankası Faizi %46 Seviyesine Yükseltti Şimdi Ne Olacak

Merkez Bankası Faizi %46 Seviyesine Yükseltti Şimdi Ne Olacak? Trive Yatırım TCMB faiz artırım kararını ve olası sonuçlarını değerlendirdi

17 Nisan 2025 Perşembe 18:45

Merkez Bankası Faizi %46 Seviyesine Yükseltti Şimdi Ne Olacak? Trive Yatırım TCMB faiz artırım kararını ve olası sonuçlarını değerlendirdi

Merkez Bankası mevduat faizoranlarını 350 baz puan artırarak %46 seviyesine yükseltti. Bu faiz artırımının piyasalara ve gündelik ekonomik görünüme yansımaları ne şekilde olacak?

Trive Yatırım TCMB faiz artıtım kararını ve olası sonuçlarını değerlendirdi:

Borsa İstanbul ve TCMB Kararı: Kalıcı Sıkılaştırma mı, Geçici Önlem mi?

Yurtiçi piyasaların tüm dikkati şüphesiz TCMB faiz kararı üzerinde. Piyasa beklentilerini ve olası senaryoları kısaca özetleyelim;

Öncelikle faiz indirimi olasılığı var mı sorusunu sorarak başlayalım. Bu soruya cevap vermek oldukça kolay. Cevabımız hayır… Bunun nedeni ise yurtiçi siyasi cephede yaşanan çalkantının finans piyasalarına sirayet etmesi ve TL'de yüksek oynaklığın anlık da olsa görülmesi. TCMB'nin ise bu süreçte gecelik borç verme faiz oranını (koridorun üst bandını) artırması doğrudan faiz artırımı olarak görülmeli. Dolayısıyla ara toplantı ile faiz artıran TCMB'den bu PPK'da faiz indirimi beklememek gerekiyor. Ayrıca rezervlerde keski erimenin oluştuğu bir ortamda da faiz indirimi beklemek doğru değil.

Peki, faiz indirimi yoksa sıkılaştırıcı politikalar mı güçlendirilecek. Muhtemelen evet… Neden ‘muhtemelen' kelimesini kullanıyoruz? Çünkü sıkılaştırmanın gücü, miktarı ya da yöntemi hakkında yönlendirme yapılmadı. Dolayısıyla yorumlar, tahmin ve beklentiden öteye geçmiyor.

Şöyle ki;
• Politika faizi %42.5 seviyesinde ve bu toplantıda sabit kalması yüksek olasılık. TCMB de aynı Fed gibi bekle gör modunda kalabilir. Doğrudan faiz artırımına gitmek istemeyebilir. Yurtiçi siyaset ve küresel cephede tarife savaşlarının oluşturduğu negatif havanın geçici olduğunu düşünebilir. Sıkılaştırma noktasında doğrudan politika faizini artırmaktan ziyade henüz makroihtiyati tedbirler tam olarak kullanılmış değil. Buna karşılık piyasada politika faizinin %46 seviyesine yükseltilerek koridorun üst bandından yukarı esneklik sağlanabileceği yorumları da var. Yalnız bu yorumlar bizim beklentimizi işaret etmiyor.

• Politika faizini artırmayacaksa hangi yönde sıkılaştırıcı adım atılabilir. Mevcut durumda koridorun üst bandı %46 seviyesinde. Yani TCMB, sıkılaştırma ihtiyacı duyduğunda haftalık vadeden değil (politika faizi) gecelik vade (koridor üst bandı) piyasayı fonluyor. Dolayısıyla üst bandı daha yukarı çekebilir. Bu durumda 200 bp faiz artırımı ile %48'e yükseltilmiş gecelik fonlama maliyetleri görebiliriz. Yani daha asimetrik bir koridor politikası… Gelişmelerin etkisinin geçici olduğu düşünülüyorsa koridoru kısa vadede daha asimetrik yapmakta sorun yok.

• Toplantı karar metninde geçecek ifadeler ise en kritik unsur olacak. Piyasalarda TCMB'nin sıkı duruşu kuvvetlendireceği beklentisi olsa da bunun kısa süreli olacağı algısı hala güçlü. Bu bir anlamda yılın geri kalanında (Haziran sonrası için) faiz indirimlerinin devam edeceği beklentisini gösteriyor. Bu konuda; TCMB'nin düşüncesi son gelişmelerden sonra nasıl? şekillendi? Faiz indirimlerinin devam edip etmeyeceği? Eğer devam edilecekse hangi ayda başlanacak? Gücü ve miktarına yönelik süreç nasıl ilerleyecek? Bu sorulara yönelik sinyaller takip edilecek.

Toplantı sonrası Borsa İstanbul'u nasıl bir süreç bekliyor? Sıkılaştırıcı adım şüphesiz faize duyarlı sektörler açısından olumlu değil. Özellikle de bankacılık endeksi açısından… Yalnız sıkı politikaları kuvvetlendiren bir TCMB görülse bile bunların geçici adımlar olduğunun ve faiz indirimlerinin devam edeceği sinyalinin verilmesi endekste pozitif hava güçlenebilir. Aksi durumda yılsonu hedeflerinin aşağı revize edilme zamanı gelmiş demektir.