Parasını KKM’ye geçiren 3 ayda ne kazandı?
Döviz kurlarındaki ani yükselişin önüne geçmek için hükümet tarafından devreye sokulan Kur Korumalı Mevduat sistemine parasını KKM’ye geçiren yatırımcılar 3 ayda ne kazandı?
22 Mart 2022 Salı 12:14
Döviz kurlarındaki ani yükselişin önüne geçmek için hükümet tarafından devreye sokulan Kur Korumalı Mevduat sistemine parasını KKM’ye geçiren yatırımcılar 3 ayda ne kazandı?
Parasını KKM’ye geçiren 3 ayda ne kazandı? İşte yanıtı Döviz kurlarındaki ani yükselişin önüne geçmek için hükümet tarafından devreye sokulan Kur Korumalı Mevduat sistemine parasını geçiren yatırımcılar 3 ayda ne kazandı?
Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) gerçek kişiler için ilk üç aylık vade bu hafta tamamlandı. Dolar kuru 11,6 lira seviyelerindeyken elindeki 100 bin lirayla KKM’ye geçen mevduat yatırımcısının parası, kurun 14,80’in üstünde olduğu bugünlerde 127 bin liraya yükseldi.
Hükümet tarafından dolar/TL’nin 18’i aşarak tarihi seviyesine çıkmasının ardından 20 Aralık 2021 günü ‘dolarizasyonu kırmak‘ adına Kur Korumalı Mevduat’ı (KKM) devreye almıştı. KKM’de ilk üç aylık vade bu hafta doluyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20 Aralık’ta açıkladığı ve dolar/TL’nin 10 liraya kadar gerilediği dönemde 22 Aralık’ta ilk hesaplar açılmaya başladı. İlk günlerde Merkez Bankası günlük döviz kuru açıklarken henüz faizle üst limit de getirilmemişti. KKM’nin devreye girdiği ilk hafta 24 Aralık itibariyle 29 milyar lira katılmıştı. Düşük kurdan KKM’ye giren vatandaşlar faizin üstüne kur farkı da alacak. KKM hesaplarındaki kazançlardan stopaj da alınmıyor. Normal TL mevduattaysa stopaj uygulanıyor.
3 ayda durum nasıl?100 bin TL’yi 23 Aralık’ta KKM’ye yatıran bir kişinin üç ay vade sonunda getirisi ne kadar olacak? O günkü dolar kuru Merkez Bankası (MB) verisine göre 11,63 lira seviyesinde. Şu an dolar/TL 14,84. 23 Aralık’ta 100 bin TL’yle alınabilecek 8 bin 600 dolar bugünkü kurla 127 bin 500 liraya çıktı. Yani yüzde 27,5’lik yükseliş söz konusu. Dünya’dan Şebnem Turhan’ın haberine göre 27 bin 500 liranın 4 bin 500 lirasını mevduat faizi nedeniyle banka, 23 bin lirasını da Hazine karşılayacak.
Toplam KKM’nin Hazine’ye maliyeti ne durumda?Kur korumalı mevduat (KKM) sisteminde üç ay vadede açılan 80 milyar TL’ye yakın tutarın vade sonu gelecek. Bu dönemdeki kur hareketinin Hazine’ye 12-14 milyar TL arasında maliyet getireceği hesaplanıyor.
İlk açılışlarda yani 24-31 Aralık’ta dolar/TL 12,5 civarında işlem görürken, Reuters’a konuşan bankacılar 12-14 milyar TL arasında Hazine’ye maliyet bekliyor.
Toplamı 570 milyar TL’ye ulaşan KKM’de bankacıların hesabına göre 570 milyar TL’nin tamamının ilk ödemesinde mevcut kurdan (14,8) oluşacak maliyet 30-35 milyar TL arasında.
Uygulama ilk devreye girdiğinde dolar/TL’nin 13’ün altına olması nedeniyle ilk maliyet hayli yüksek, ancak toplam maliyet aynı oranda artmıyor.
Parasını KKM’ye geçiren 3 ayda ne kazandı? Parasını KKM’ye geçiren 3 ayda ne kazandı?
Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi – https://paraajansi.com.tr