Rekor pay geri alım tutar tam 170 milyon TL Hisse tavana yürüyor!
Payları Borsa İstanbul’da işlem gören bu şirketten rekor pay geri alım kararı geldi 170 milyon TL’lik rekor pay geri alım kararı sonrası hissede hareketlilik dikkat çekti Detaylar haberimizde…
14 Şubat 2022 Pazartesi 10:41
Payları Borsa İstanbul’da işlem gören bu şirketten rekor pay geri alım kararı geldi 170 milyon TL’lik rekor pay geri alım kararı sonrası hissede hareketlilik dikkat çekti Detaylar haberimizde…
Payları Borsa İstanbul’da işlem gören bu şirketten rekor pay geri alım kararı geldi 170 milyon TL’lik rekor pay geri alım kararına göre AYDEM tarafından yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi.
Şirketimiz Yönetim Kurulu tarafından;
Sermaye Piyasası Kanunu’nun 22’inci maddesi ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun Geri Alınan Paylar Tebliği (II-22.1) ile Sermaye Piyasası Kurulu’nun 21.07.2016, 25.07.2016 ve 23.03.2020 tarihli duyuruları çerçevesinde, Şirketimizin pay fiyatının Şirket faaliyetlerinin gerçek performansını yansıtmadığı düşünülmekte olup, pay sahiplerini korumak, hisse fiyatının istikrarlı ve gerçek değerine uygun oluşumuna katkı sağlamak amacıyla;
1. Şirket esas sözleşmesinin 3’üncü maddesi ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun 11.02.2022 tarih ve E-29833736-622.99-17207 sayılı geri alıma ilişkin muafiyet kararı kapsamında Şirket paylarının Borsa’dan geri alım işlemlerinin başlatılmasına,
2. Geri alıma konu edilebilecek azami pay adedinin [20.000.000] TL nominal değerde ve [20.000.000] adet olarak belirlenmesine,
3. Geri alım için ayrılacak fonun, Şirket’in mevcut kaynaklarından karşılanmak üzere, azami [170.000.000] TL olarak belirlenmesine,
4. Yönetim Kurulu kararı ile yürütülecek geri alım işleminin, yapılacak ilk genel kurul toplantısı gündemine alınarak, Genel Kurul’un bilgisine sunulmasına, karar verilmiştir.
Aydem Yenilenebilir Enerji Hakkında
Aydem Enerji’nin yenilenebilir enerji üretimi alanında faaliyet gösteren iştiraki Aydem Yenilenebilir Enerji, Türkiye geneline yayılan 25 yenilenebilir enerji santralinde 1.020 MW kurulu güce ulaşarak, yıllık brüt 3,2 TWh enerji üretmektedir. 1995 yılında Türkiye’nin ilk özel hidroelektrik santralini hayata geçiren şirket, Türkiye’nin sürdürülebilir kaynaklarla büyümesine katkı sağlıyor.
Hidroelektrik, rüzgar, jeotermal ve çöp gazı kaynaklarından elektrik üreten Aydem Yenilenebilir Enerji, portföyünde yer alan enerji santrallerinin tasarımından mühendislik ve işletme aşamalarına kadar geliştirme ve yapım işlerini kendi çatısı altında yürütüyor veya koordine ediyor. İnsan kaynağına yaptığı yatırımlarla Great Place to Work Türkiye Enstitüsü tarafından bu yıl Great Place To Work® (Harika İşyeri) Sertifikası’na layık görülen Aydem Yenilenebilir Enerji, iş dünyasının geleceğine yön verecek evrensel ilkeler öneren dünyanın en kapsamlı sürdürülebilirlik platformu BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin imzacıları arasında yer alıyor.
Geri Alım (Buyback) Nedir?Hisse geri alımı olarak da bilinen buyback, bir şirketin açık piyasada bulunan mevcut hisse sayısını azaltmak için kendi hisselerini satın almasıdır. Şirketler, mevcut hisse sayısını azaltarak kalan hisse senetlerinin değerini yükseltmek veya diğer hissedarların çoğunlukla kontrol ettiği hisseleri azaltmak gibi birçok nedenle buyback yapabilirler. Hisse senedi geri alımları ile şirket, hisse senedini açık piyasadan veya doğrudan hissedarlarından satın alabilir.
ŞİRKETLERİ HİSSE ALIMINA YÖNLENDİREN NE?
Fiyat memnuniyetsizliği
Uzmanlara göre pek çok farklı sebep var. Ancak Bunların başında da şirketlerin hisse fiyatlarından memnun olmaması geliyor. Fiyatların şirketin gerçek performansını yansıtmadığına karar veren yönetim kurulları hisseleri geri alarak fiyatların istenilen seviyeye yaklaşmasını sağlamak isteyebilir.
Global Menkul değerler Stratejisti Gökhan Uskuay, “Şirketler kendi hisse değerlerinin çok düşük olduğu durumlarda hisse alım programı açıklarlar” diyor.
Oynaklık önlemi
Ayrıca oynaklık dönemlerinde de hisse geri alımı bir önlem olarak kullanılabiliyor. Geri alımlar, fiyatlardaki dalgalanmaları azaltma yönünde imkan sağlayabiliyor.
“Hisselerde özellikle sert düşüşler ve aşağı yönlü volatilite görülmesi durumunda da şirketler geri alıma gidebiliyor”
Prestij
Uskuay da büyük şirketlerin alımlarının ise daha çok prestij amaçlı olduğunu belirtti ve “Asıl amaç hissenin ucuz kaldığı ve yerli/yabancı yatırımcıya hissenin arkasında durduğu güvenini oluşturmaktır” dedi.
Analist, “Şirketin hissesini kredi teminatı olarak vermesi durumunda şirketin piyasa değerinin düşmesi, şirketin ek teminat bulmasına da yol açabilir yada kredi erişimini ve maliyetini olumsuz yönde etkileyebilecektir” dedi.
PEKİ HİSSELER NASIL ETKİLENİYOR?
Akalın’a göre her durumda beklenti olumlu etki görülmesi.
Akalın, “Geri alımdan önce hissede sert düşüş olması durumunda yönetimin hisselerini alma karar kararı ‘Ben şirketin operasyonlarını biliyorum, güveniyorum’ mesajı vereceğinden yatırımcıya da güven veriyor. Alıcı olarak girmesi de talebin artmasıyla ayrıca fiyatları yukarı çekiyor” dedi.
Amacın hissenin daha fazla düşmesini engellemek olması durumunda hisse alımlarının fiyatları stabilize etmek amacıyla gerçekleştirildiğine dikkat çeken analist, “Burada belli bir fiyat aralığında gelen satışlar karşılanır ve fiyata etkisi olmaz” dedi.
Rekor pay geri alım Rekor pay geri alım Rekor pay geri alım Rekor pay geri alım