SISE'de rekor beklenti hisse nasıl etkilenecek?

Şirketin kamuoyuna yapmış olduğu açıklamada önemli gelişmelere yer verildi. Yatırımların kapasitesinden ve sermayeye olan etkisinden bahsedilen açıklamanın detayı haberimizde...

20 Aralık 2022 Salı 01:24

Şişe Cam, 180 Bin ton/yıl üretim kapasiteli buzlu cam fırını ile 20 milyon m2/yıl işleme kapasiteli enerji camı hattı yatırımlarında kapasite artış kararı almıştır. Buzlu cam fırınını yıllık 244 Bin tona, enerji camı hattını yıllık 26,6 milyon m2'ye yükseltecek. 

Bu yatırımlar sonucunda Türkiye'de kurulu buzlu cam üretim kapasitesi 2024 yılsonu itibariyle 324 Bin tona ulaşacak. Kapasite artışları neticesinde toplam yatırım bedelinin işletme sermayesi dahil 228 Milyon Euro'ya yükseleceği öngörülmektedir.

Şişecam bu yatırımlarını Türkiye enerji camları pazarında liderlik pozisyonunu desteklemesi, ihracat kabiliyetini artırması, yüksek kapasitenin sağlayacağı maliyet avantajlarıyla yurt içi ve uluslararası pazarlarda rekabetçi pozisyonunu güçlendirmesi hedefleriyle yapacak. Mersin/Tarsus'ta yapılacak bu yatırım haberinin hisseyi olumlu etkilemesi bekleniyor.

Şişecam Hakkında;

Şişecam, Türkiye'nin cam ihtiyacını karşılamak amacıyla  İstanbul'un Paşabahçe semtinde 4 Temmuz 1935'te kurulan cam fabrikasıdır. Fabrikanın bu semtte kurulmasıyla birlikte Paşabahçe semti cam üretimi ile anılır olmuştur.

Şişecam Topluluğu ana faaliyet alanları cam ve kimyasal üretimi olan bir sanayi topluluğudur. Topluluk düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile cam hammaddeleri üretimini (kum, dolomit, kalker, feldspat, soda ve krom bileşiklerini) kapsayan işkollarında Türkiye'de lider konumdadır.

Ekim 2020'de Şişecam'ın iştirakleri olan ancak ayrı şirketler olarak faaliyet yürüten Anadolu Cam, Denizli Cam, Trakya Cam, Soda Sanayii ve Paşabahçe markası, Şişecam'la tek çatı altında birleşti.

17 Şubat 1934'te Bakanlar Kurulu'nun kararıyla Türkiye'de yerli cam sanayinin kurulması için Türkiye İş Bankası görevlendirildi. 4 Temmuz 1935'te ilk üretimini gerçekleştiren fabrika o dönemde Türkiye'nin cam tüketimi 3500 ton iken 3000 ton üretim kapasitesiyle faaliyete geçti. İlk yıllardan itibaren sadece şişe ve bardak üreten fabrikada üretim el emeğine dayanıyordu. 1954'te alınan makinelerle seri üretime geçildi ve üretim kapasitesi 5000 tona çıktı. Ancak bu yatırımlara karşın fabrikanın düz cam üretim teknolojisine geçmesi 1968'de gerçekleşti. İngiliz tekniği olarak bilinen Pilkington düz cam üretme tekniği ile şişe ambalaj üretimi İstanbul'un Topkapı semtinde açılan yeni fabrikada başladı ve böylelikle üretim kapasitesi de artmış oldu. 1980'li yıllardan itibaren ise sadece bardak, cam gibi mutfak eşyaları değil, cam endüstrisinin her alanında üretim yapılmaya başlandı.

Şişecam kurulduğu 1934 yılında Türkiye'de cam üretimi için gerekli altyapı olmadığı için, cam üretiminde hammadde olan kum, dolomit, feldspat, kalker, soda gibi malzemeleri kendisi sağlamış ve ambalaj için gerekli kâğıt ve karton üretimini de yine kendisi gerçekleştirmiştir.

2021 yılında Ankara'da bulunan Polatlı fabrikasında 4 milyar TL'lik yeni bir yatırım yapılacağı kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.