Son 3 yılda temettü ödemesi yapan ve temettü miktarını sürekli arttıran 11 hisse hangisi?

Temettü, borsa yatırımcıları için oldukça önemli bir konu Temettü nedir? Nasıl alınır? Düzenli temettü ödemesi yapan ve artıran şirketler?

3 Eylül 2021 Cuma 14:30

Temettü ödemesi yapan her bir ortağın sahip olduğu hisse miktarına göre belirleniyor.

Uzmanlar; uzun vadeli yatırım stratejisi belirlerken portföylerde değerleme açısından cazip getiri potansiyeli sunan hisselerin yanında düzenli temettü ödeyen şirketlere yer verilmesinin de doğru bir strateji olacağını kaydediyor. Bu stratejiyle hisse performansı yanında temettü getirisinden de mahrum kalınmayacağına dikkat çekilirken ödeme dönemlerinde düzenli temettü dağıtan şirket hisselerine yatırımcı ilgisinin artmasının da lehte zemin yaratacağı görüşü ağırlık kazanıyor. Tüm bu nedenlerle de kârını yatırımcısıyla paylaşan şirketler tercihlerde her zaman öne çıkıyor. Yine yüksek temettü verimi de o şirketin düzenli ve sürdürülebilir şekilde kâr ettiğini ve kârını paydaşlarıyla paylaştığını gösterdiği için önemli bir diğer başlık.

İş Yatırım, BİST’te işlem görüp son 3 yıl boyunca temettü ödeyen ve ödediği temettü miktarını da sürekli arttıran hisseler ile ilgili önemli bir liste hazırladı. Bu listede; 2019, 2020 ve 2021’de bir önceki yıla göre ödediği temettü miktarını artıran hisseler yer alıyor. Yatırımcıların stratejilerine yön verebilecek bu önemli listeyi detaylıca inceleyebilirsiniz.(ekonomist)

Temettü Nedir?

Temettü veya diğer adıyla kâr payı; bir işletmenin elde ettiği dönemlik kârdan miktarından nakit ya da hisse senedi olarak şirket ortaklarına pay vermesidir. Önemli bir ortaklık hakkı olan temettü, işletmedeki her bir ortağın sahip olduğu hisse senedi miktarına göre bir pay verilmesi anlamını taşır.

Temettü oranları, şirketlerin yılsonu bilançolarına bağlı olarak belirlendiği için yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilen veriler arasındadır. Bir şirketin yıllık net dönem kârı, o şirketin yatırımcılarına ödeyeceği kâr payının belirlenmesini sağlar. Şirketin, yıllık net dönem kârından vergiler ve diğer giderlerin çıkarılmasının ardından elde kalan kısmın ’sinden az olmamak kaydıyla yatırımcılarına dağıtım yapmasına temettü dağıtımı denir. Temettü dağıtım kararı; yönetim kurulunun teklifi üzerine şirket genel kurulunda alınır.

Temettü Nasıl Alınır?

Temettü almak veya buna hak kazanmak için bireylerin hisse senedi sahibi olması gerekmektedir. Bu sahiplikle elde edilen ortaklık, şirketin temettü ödeme gününde bu hakkın elde edilmesini sağlar. Şirketin temettü dağıtımından bir gün önce alınsa dahi hisse senedi; bireylerin temettü hakkından yararlanmasını mümkün kılan bir yatırım aracıdır.

Temettünün dağıtılacağı tarih, genel kurul onayının ardından hissedarlara duyurulur. Temettü dağıtımının yapılacağı günün sabahına kadar o şirketin hissesine sahip olan hissedarlar temettü dağıtımına katılabilirler. Temettü bedeli nakit şekilde, temettü dağıtacak olan şirketin hissedarlarının yatırım hesaplarına otomatik olarak aktarılır. Bedelsiz hisse olarak dağıtılacak temettü de yatırım hesabına doğrudan aktarılmaktadır.

Temettü Dağıtımı Nedir?

Temettü dağıtımı; bir şirketin yıllık net dönem kârından vergiler ve diğer ödemelerin çıkarılması neticesinde elde kalan miktarın en az ’sine tekabül eden kısmın şirket hissedarları arasında bölüştürülmesidir.

Temettü dağıtımı yapan şirketler yatırımcılar tarafından daha fazla tercih edilir. Bunun sebebiyse; temettü verimliliği yüksek olan şirketlerin yatırımcılara veya yatırımcı adaylarına daha fazla güven vermesidir. Yatırımcılarına hem sermaye hem de temettü getirisi sunan hisse senetleri daha avantajlı olarak değerlendirilir.

Temettü Nasıl Dağıtılır?

Vergiler ve diğer giderlerin şirket yıllık net dönem kârından çıkartılması sonucunda kalan kısım; ’den az olmamak kaydı ile hissedarlara dağıtılır. Temettü dağıtım şekillerinden genellikle tercih edileni; yalnızca nakit veya yalnızca hisse senedi olarak dağıtımın yapılmasıdır. Fakat bir kısmı nakit, kalan kısmı ise hisse senedi olarak da dağıtılabilmektedir.

Bedelsiz sermaye artırımına giden şirketler, kâr paylarını hisse senedi şeklinde dağıtırlar. Bu durumda, kâr payı miktarı eklenerek şirketin piyasa değeri üzerinden hissedarlara hisse senetleri dağıtılır.

Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansihttps://paraajansi.com.tr/