Son gelişmelerle TL 2018 yılı seviyelerine geriledi Risk primi tavan oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığında yaşanan görev değişimi sonrasında Türk Lirası’nda oynaklık göstergeleri de yükseliş kaydetti

24 Mart 2021 Çarşamba 10:29

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığında yaşanan değişimin ardından Türk Lirası varlıklarda oynak bir işlem günü yaşandı. Opsiyon piyasasında Dolar/TL ‘nin 1 aylık ima edilen oynaklığı bir günde 27 yüzde puandanfazla artış göstererek Ağustos 2018’den bu yana en yüksek düzeye çıktı.

Kaynak: bloomberg

TCMB’de başkan değişikliği kararının ardından dolar/TL’de ilk kotasyonlarda yüzde 16’lara varan yükseliş izlenmişti. Londra’da seansın başlamasıyla kurda günlük yükseliş yüzde 10 civarında gerçekleşti.

10 yıllık tahvil getirilerinde ise rekor yükseliş kaydedildi. Buna göre Türkiye 10 yıllık tahvil getirileri 329 baz puanla yüzde 17,35’e yükseldi.

Bloomberg tarafından derlenen fiyatlara göre Türkiye Ocak 2026 vadeli 1,75 milyar dolarlık tahvilin değeri 8,3 sent gerileyerek 91,8 sente düştü. Haziran 2031 vadeli 1,75 milyar dolarlık tahvil 11 sent düşüşle 88,1 sente geriledi.

Bloomberg Dolar Endeksi yeni haftaya yatay başlarken, ABD 10 yıllık tahvil getirisinde yüzde 1,67 seviyesi kaydedildi.

CDS primleri rekor seviyelere yükseldi

İç siyasetteki karmaşa ve ataması kasım ayında yapılan Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın faiz artırımı nedeniyle hafta sonu apar topar görevden alınmasının faturası ağır oldu. Günün ilk yarısında TL, dolar karşısında yüzde 10 değer kaybederken, borsadaki erime yüzde 9’u buldu.

Bu gelişmeler, Türkiye’nin risk primine de yansıdı. 5 yıllık kredi temerrüt takası (Credit Default Swap/CDS) 156 baz puan yükselerek, Kasım 2020’den sonraki en yüksek seviye olan 466 baz puana çıktı.

En basit tanımlama ile bir devletin ya da ülkedeki şirketlerin piyasaya sunduğu borçlanma araçlarının (hazine bonosu, devlet tahvili, finansman bonosu vs.) vadeleri geldiğinde bunların ödenmemesine riskine karşılık yatırımcılardan alınan bir bedeldir. Bunu bir tür sigorta bedeli gibi algılamak yanlış olmaz. Ödenmeme riskine karşılık ödenen bu sigorta bedeline ise CDS Primi adı verilmektedir.

CDS Primleri ülkelerin aldıkları borçları geri ödememe risklerini ölçen bir göstergedir. Bu nedenle bu prim ne kadar yüksek ise maalesef ülke daha çok riskli bir ortama girmiş bulunmaktadır.