SPK 12 şirketin 18 milyar değerindeki borçlanma aracına onay verdi!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 12 şirketin borçlanma aracı ihracı başvurusunu onayladığını yayınlanan haftalık bülteninde açıkladı. Borçlanma aracı nedir? Hangi şirketlerin başvurusu onaylandı?

13 Ocak 2023 Cuma 12:08

12 şirketin toplam 18.091.500.000 TL tutarında borçlanma tavanı içeren ihraç belgesi onaylandı

SPK haftalık bültenine göre Kurul, İstanbul Varlık Yönetim A.Ş’nin 200 milyon lira, Consus Enerji İşletmeciliği ve Hizmetleri A.Ş.’nin 500 milyon lira, Deniz Faktoring A.Ş.'nin 525 milyon lira, Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ’nin 600 milyon lira, Fasdat Gıda Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş. 700 milyon lira, Teknosa İç ve Dış Ticaret A.Ş'nin 1 milyar lira , Brisa Bridgestone Sabancı Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2.5 milyar lira, Türk Telekomünikasyon A.Ş’nin 3 milyar lira, TEB Finansman A.Ş.'nin 386.5  milyon lira,  Sarkuysan Elektrolitik Bakır Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 1 milyar lira, Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş.'nin 2.680 milyar lira ve Fibabanka A.Ş.'nin 5 milyar lira tutarındaki borçlanma aracı ihracı başvurularına  onay verdi.

Borçlanma aracı nedir?

Borçlanma araçları devlet ya da kurumlar ek kaynak sağlayan bir alandır. Öte yandan yatırımcılar ise, satın aldıkları borçlanma araçlarının süresi bittiğinde anaparalarını ve o süre içerisinde işleyen   faiz gelirlerini geri alırlar. En az riskle ve çoğu zaman devlet güvencesiyle, nitelikli yatırımcılar tarafından alım satımı yapılan menkul kıymetlere borçlanma araçları adı verilmektedir. Devletler ve büyük şirketler nakit ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bu menkul kıymetleri başvururlar. Yatırımcılar bunları satın alır yani devlet veya şirketlere   borç vermiş olur. Zamanı geldiğinde de parasını faiziyle birlikte geri alır.