SPK’dan iki halka arza daha onay…
SPK tarafından açıklanan haftalık bültende Biotrend Enerji ve Çan2 Termik Santralinin halka arzına onay verildiği duyuruldu.
18 Nisan 2021 Pazar 18:52
Son dönemde oldukça fazla sayıda olan halka arzlarda son dalga Biotrend ve Çan2 Termik oldu. SPK halka arz onayını verdi.
Biotrend Enerji halka arz detaylarıDoğanlar holding ortaklığı olan Biotrend Çevre ve Enerji Yatırım A.Ş. taslak izahnamesi yayınlandı. Konsorsiyum ortağı TSKB tarafından yayınlanan izahname halka arzın tüm detayları haberimizde
Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yapan Doğanlar Yatırım Holding ve Maveen Enerji şirketinin ortağı olan Biotrend Çevre Ve Enerji Yatırım A.Ş. halka arz sürecine dair detaylar nelerdir? Hangi yönteme göre payları dağıtılacaktır? Lider konsorsiyumu hangi şirkettir? Hepsi ve daha fazlası haberimizde yer almaktadır.
Şirket hakkında
Yakıt ve tedarik tesisleri yatırımında bulunmaktadır. Şirket, Türkiye genelinde faaliyette olan ve inşaatı devam eden toplam 118.4 MWe lisanslı, 2,4 MW lisansız biyokütle/biyogaz enerji santrali ile faaliyette bulunmaktadır. 31.12.2020 tarihi itibari ile işletmede olan Şirket santrallerinin kurulu gücü 55,8 MWe olup bunun 54,4 MWe’ i biyogaz santrallerinden ve 1,4 MWe’i biyokütle santrallerinden oluşmaktadır.
Şirketin faaliyet gösterdiği alanlarBiotrend Enerji, ülke genelindeki 15 farklı tesiste, evsel atıkların ayrıştırılmasıyla elde edilen gaz sayesinde, evsel atıkların yaklaşık %25’ini işlemektedir. Bu sayede küresel ısınma ile birlikte azalan yer üstü ve yeraltı su kaynaklarının, çöpten kaynaklanan sızıntı suları ile kontaminasyonu engelleniyor ve modern arıtma tesislerinde doğaya güvenli dönüşümü sağlanıyor. Modern tesislerde, hammaddesi yurtdışından ithal edilen geri dönüşümlü malzemelerin ayrıştırılmasıyla ülke ekonomisine katma değer yaratılıyor. Organik atıklardan üretilen kompost malzemeye dönüştürülürken motorların atık ısısı ile ısıtılan seralarda domates yetiştiriyor.
Şirketin hedefleri2020 yılı sonu itibariyle faaliyette olan 55,8 MWe kapasiteye ilaveten, 2021 yılı sonu itibariyle Şirket’in toplam 17 tesiste 12.000 Ton/gün evsel atık ve 700 Ton/Gün tarımsal ve ormansal atık işletmesine ulaşması hedeflenmektedir.
Benzer şekilde devam eden 3 tesiste ayırma tesislerinin devreye alınması ile gelirlerin artması hedeflenmektedir.
Biotrend Şirketinin Halka Arz Detayları
2021 yılının ilk yarısında gerçekleşmesi planlanan ve yıldız pazarda işlem görmesi beklenen Biotrend Enerji halka arzında şirketin çıkarılmış sermayesi 128 milyon TL kıymetinde olup, tamamı ödenmiştir. Yurtiçi bireysel yatırımcılar ve yurtiçi kurumsal yatırımcılar için her bir yatırımcı bazında talep edilecek azami pay miktarı halka arz büyüklüğü olan 36.666.666 adet ile sınırlı olacaktır. Halka arzda ek satışa konu olabilecek ortak satış yöntemiyle 5.000.000 adet halka arz edilecektir. Halka arz edilecek paylar için 3(üç) iş günü boyunca talep toplanması planlanmaktadır. Fiyat Aralığı yöntemi ile paylar toplanacak ”Paylar bir taban ve tavan fiyat aralığı belirlenerek bu fiyat aralığından yatırımcıların talepleri toplanır.” Payların dağıtımı ise oransal dağıtım yöntemi ile dağıtılacak. Yurt içi bireysel ve kurumsal olmak üzere iki guruba satış yapılacaktır. Yurt içi bireysel yatırımcılara oransal dağıtım yöntemi uygulanacak olup Yurt dışı kurumsala pay dağıtımı olmayacaktır.
Konsorsiyum Eş LiderleriDoğanlar Yatırım Holding A.Ş.’nin enerji iştiraki Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları A.Ş. (“Biotrend Enerji”) de halka arz süreci ile ilgili aracılık hizmeti için konsorsiyum eş liderleri Deniz Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. oldu. Yurtiçi bireysel yatırımcılar kategorisindeki yatırımcılar merkez ve şubeleri ile satışa yetkili olan bankaların ilgili şubelerinin yanı sıra, bu kurumların, ATM, telefon veya internet bankacılığı şubeleri taleplerini iletmek için başvuru yapılabilir.
Payları halka arz edecek ortak/ortaklar hakkında bilgilerDeniz Yatırım ve TSKB eş konsorsiyum liderliğinde halka arz edilecek olan Biotrend şirketinde 128 milyon TL nominal tutarlı ödenmiş olan sermayesinde Doğanlar Yatırım Holding 64 milyon TL nominal tutar ödenmiş ve Maven Enerji 64 milyon TL nominal değerde payı bulunmaktadır. Şirketin 128 milyon TL nominal tutarlı ödenmiş sermayesinde, Doğanlar Yatırım Holding’in sahip olduğu 7.333.333 TL nominal değerdeki ve Maven Enerji’nin sahip olduğu 7.333.333 TL nominal değerdeki 14.666.666 TL nominal değerli sermayeyi temsil eden paylar halka arz edilecektir
Verilen taahhütler
İhraçcılar tarafından verilen taahhütler
Şirket paylarının Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladığı tarihten itibaren bir yıl boyunca, Halka arz edilen paylar dışında kalan şirket paylarının dolaşımdaki pay miktarının artmasına yol açacak şekilde satışa veya halka arza konu edilmeyeceğini bu doğrultuda bir karar alınmayacağını taahhüt etmişti.
Ortaklar tarafından verilen taahhütler
Şirket ortaklarından Doğanlar Yatırım Holding, şirket paylarının Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladığı tarihten itibaren bir yıl boyunca Halka arz edilen paylar dışında kalan şirket paylarının, dolaşımdaki pay miktarının artmasına yol açacak şekilde satışa veya halka arza konu edilmeyeceği bu doğrultuda bir karar alınmayacağını taahhüt etmişti.
Şirket ortaklarından Maven Enerji, şirket paylarının Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladığı tarihten itibaren bir yıl boyunca Halka arz edilen paylar dışında kalan şirket paylarının, dolaşımdaki pay miktarının artmasına yol açacak şekilde satışa veya halka arza konu edilmeyeceği bu doğrultuda bir karar alınmayacağını taahhüt etmişti.
Şirket hissenin işleme başladığı gün dahil olmak üzere 10 işlem günü süreyle günlük alım taahhüdü vermiştir.
Halka arzın gerekçesi ve halka arz gelirlerinin kullanım yerleriŞirket’in halka arzı ile kaynak elde edilmesi, kurumsallaşma, şirket değerinin ortaya çıkması, şirkete değer yaratacak yatırım fırsatlarının fonlanması, bilinirlik ve tanınırlığın pekiştirilmesi şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkelerinin daha güçlü bir şekilde uygulanması, Şirket’in kurumsal kimliğinin güçlendirilmesi hedeflenmektedir.
- %50-%60’lık kısmını kapasite ve altyapı yatırımları, potansiyel inorganik büyüme
- -%30’luk kısmını işletme sermayesi
- -%30’luk kısmını kredilerin kapatılması için kullanacaktır.
ODAŞ Elektrik iştiraklerinden olan Çan 2 Termik A.Ş halka arz sürecine dair tüm detaylar.
Şirket Hakkında
Çan2 Termik A.Ş. 2013 yılından bu yana enerji sektöründe, ODAŞ grubu bünyesinde faaliyet göstermektedir.
Çanakkale ili, Çan ilçesi Yayaköy mevkiinde bulunan santralimiz, 340 MWm /330 MWe kurulu güce sahip ve tamamıyla yerli kömüre (linyit) dayalı olup, 01.08.2018 tarihi itibariyle Bakanlık Kabulü yapılmış ve ticari faaliyete geçmiştir.
Mevcut sektör koşulları göz önünde bulundurulduğunda Santralimizde en avantajlı elektrik üretim yöntemlerinin kullanılması hedeflenmiştir. Ayrıca, Ülkemizde linyit ile elektrik üreten, en yüksek kalorifik değere sahip santraller arasında yer almaktadır.
2019 Mart sonu itibariyle stabil üretime geçen Çan2 Termik Santrali, mevcut baca gazı arıtma sistemleri sayesinde 06.12.2019 tarihinde aldığı Emisyon Çevre İzni ile ülkemizde pulverize yanma teknolojisi ve yerli linyit kömürü kullanarak üretim yapan ve çevre iznine sahip olan tek termik santral konumundadır.
Çan 2 Termik Santrali ortalama 1.404.560.833 kilovatsaat elektrik üretimi ile 386.718 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilir. Çan 2 Termik Santrali sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 470.225 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır.
çan 2 termik santral elektrik üretimi verileri (kaynak: enerjiatlasi.com)Alman bağımsız maden değerleme şirketi Fichtner GmbH, 2013 yılında yapılan uluslararası Joint Ore Reserves Committee (“JORC”) standartlarına uygun kısıtlı çalışmalara göre Çan Linyit Santrali’nda kullanılacak rezervin ortalama kalorisinin 3.481 kcal/kg olduğu tespit edilmiştir. ODAŞ Enerji tarafından yapılan açıklamaya göre tespit edilen bu kalori değeri, Türkiye’de yerli linyite dayalı üretim yapan enerji santralleri arasında en yüksek kalori değerine sahiptir.
- EPDK 2016 Yılının başlangıcında, ODAŞ Enerji’nin bağlı ortağı Çan Kömür ve İnşaat A.Ş. ‘ye Çan 2 Termik Santrali için 17 yıllık (28 Ocak 2033) elektrik üretim lisansı verdi
- Şirket izahnamesinde yer alan bilgiye göre 2020 Yılının 9. ayında şirkette 518 Çalışan bulunuyor.
- Şirket kayıtlı sermaye tavanı 1.262.050.000 TL seviyesinde.
Şirketi incelemek isteyenler için internet sitesi https://www.can2termik.com.tr/anasayfa
Konsorsiyum Lideri ve ÜyeleriŞirketin daha önce yaptığı bildirimlere göre halka arza Halk Yatırım ve Vakıf Yatırım şirketleri Eş Lider olarak görev alacak. Konsorsiyum üyeleri ise henüz belirlenmiş durumda değil. Halka arza SPK tarafından onay gelmesi durumunda detaylar netleşecektir.
Çan 2 Termik A.Ş Şirketinin Halka Arz Yöntemi
Aşağıda yer alan bilgiler taslak izahnamelere göre derlenmiştir. Taslak izahnamelerde yer alan tüm bilgiler “planlanmaktadır, hedeflenmektedir, düşünülmektedir”. Bilgilerde zaman içerisinde değişiklik söz konusu olabilir. Kesinlik içermez.Şirketin çıkarılmış sermayesi 252.410.000 TL seviyesinde bulunuyor. Bu sermayenin tamamı ODAŞ Elektrik payı olarak görüntüleniyor.
Halka arz büyüklüğü / tutarları taslak İzahname içerisinde belirtilmemiş. Sosyal Medyada yer alan iddialara göre halka arz edilecek hisse sayısı 150 milyon 410 bin TL olması bekleniyor. Fakat bu konuya ilişkin taslak izahnamelerde ve şirketlerde bir veri, açıklama bulunmuyor.
Aracı Kurumların taslak izahnamesinde yer alan bilgilere göre Halka arz yönteminde sadece sermaye artırımı yöntemine başvurulacak. Şirket 252.410.000TL olan sermayesini belirlenecek olan tutara yükselerek aradaki tutarın halka arz edilerek temin edilmesini hedefliyor.
Şirket sitesinde yer alan izahnameye göre ise şirket hem ortaklardan pay satışı hem de sermaye artırımı ile halka arz yapmayı planlıyor. Ayrıca yine aynı izahnamede fazla talep gelmesi durumunda Ek Satış yapılması planlanıyor.
Şirketin halka arzında sabit fiyat ile talep toplama ve en iyi gayret aracılığı yöntemi ile arz edilecektir.
En iyi gayret aracılığı, halka arz edilecek sermaye piyasası araçlarının izahnamede gösterilen satış süresi içinde satılmasını, satılmayan kısmın ise ihraççıya iadesini ifade eder.
Fiyat ve Dağıtım YöntemiHissenin halka arzı oransal dağıtım yöntemine göre yapılacaktır.
Hissenin halka arz fiyatı taslak izahnamelerde yer almıyor. Onay gelmesi durumunda onaylı izahname ile detaylar netleşecektir.
Halka arz edilecek paylara ilişkin imtiyaz bulunmuyor. Halka arza blokaj yöntemi ile katılmak mümkün olacak.
Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz.
pa – Ahmet ÇETİNKAYA