Suudi Arabistan’a ihracat durma noktasında

Suudi Arabistan’ın Türk ürünlerine yönelik resmi olmayan boykotu, yılın ilk iki ayında krallığa yapılan ihracatın sert düşüş kaydetmesine neden oldu. Bu dönemde krallığa yapılan ihracat durma noktasına geldi. Krallığa ihracat yapan sektörlerin temsilcileri sorunların çözülmesini talep ediyor.

9 Mart 2021 Salı 14:21

Suudi Arabistan’ın 1 Ekim 2020’de başlattığı Türk mallarına dönük resmi olmayan boykotla birlikte ihracattaki kayıp yüzde 92’ye dayandı.

Türkiye’nin krallığa Ocak –Şubat 2020 dönemindeki ihracatı tüm sektörler için 512,4 milyon dolar olurken, bu yılın ilk iki ayında yüzde 92’lik daralmayla sadece 37,6 milyon dolar olarak kaydedildi. Türk ihracatçılar Suudi Arabistan pazarında yaşanan boykot kaynaklı daralmanın yıl boyuna yayılmasından endişe ediyor.

Sektör temsilcileri çözüm bekliyor

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, maden ihracatı gerçekleştirdikleri Suudi firmalarla hiçbir sorun yaşamadıklarını yaşanan fiili boykotun yalnızca Suudi yetkililer tarafından geldiğine dikkat çekerek, “Suudi Arabistan ihracatında 2021 yılına çok kötü başladık. 2021 Ocak ayında 80-100 bin dolar civarında çok kayda değer olmayan bir ihracat gerçekleştirdik. İhracatımız bıçak gibi kesildi. Bizim Suudi Arabistan’daki ticaret yaptığımız firmalarla hiçbir sıkıntımız yok. Bu boykot halinin düzelmesi durumunda ihracatımıza kaldığımız yerden devam edeceğini düşünüyorum. Siyasi ya da politik her ne yaşanırsa yaşansın bunun ticarete yansıtılmaması gerektiğini düşünüyoruz. İş dünyası temsilcileri olarak hangi siyasi politik gelişme yaşanırsa yaşansın bu ticarete aktarılmamalı. 2020’nin Ocak ayında 14,3 milyon dolarlık ihracat yapan Türk maden sektörü, bu yılın aynı ayında yüzde 99’lık bir kayıp yaşadı. Sektörümüz, sorunun çözüme kavuşmaması halinde bu dip seviyelerin senenin tamamına yayılması endişesi taşıyor. Türk maden sektörü, Suudi Arabistan’a işlenmiş traverten, mermer, feldspat, perlit, ferro krom, alçı taşı, bentonit, dolomit, feldspat, tuz ve talk’ın yanı sıra mineral yakıt ihraç ediyor.” açıklamalarında bulundu.

“Suudi Arabistan pazarını yeniden kazanmak istiyoruz”

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, Suudi Arabistan pazarında yeniden ihracat yapmak istediklerini belirterek mobilya sektörü için önemli bir Pazar olduğunu kaydetti. Güleç “Suudi Arabistan ile olan boykotta sadece biz değil oradaki ticaret yapan insanlar da kaybediyor. Biz o pazarı tekrar kazanmak istiyoruz. 2019 yılında 210 milyon dolardan, 2020 yılında ise Kasım ve Aralık aylarında boykotun etkisini gördüğümüz için 196 milyon dolar civarına düştü ihracatımız. Suudi Arabistan’la her şey yolunda gitseydi şuanda ihracatımız 250 milyon dolar civarı ihracat yapmıştık. Her şey yukarı giderken birden grafik tersine döndü. Bu yalnızca bize değil oradaki tüketiciye de zarar verdi. Çünkü biz otel mobilyası, ofis mobilyası, mutfak mobilyası satıyoruz… Oralarında kaliteli bir mobilyayı rekabetçi bir fiyata almamasını sağladı. Öte yandan bizim ilişkilerimiz iyi özellikle iş ortaklarımızla iyi anlaşıyoruz. Hatta bu yıl düzenleyeceğimiz 27 Nisan-2 Mayıs tarihleri arasında Avrupa’nın en büyük mobilya fuarına imza atıyoruz ve Suudi Arabistanlı iş ortaklarımızı da davet ettik. Biz bu sıkıntının en kısa zamanda çözüleceğini düşünüyoruz ve yolumuza devam edeceğiz.” İfadelerini kullandı.

2020 yılında Suudi Arabistan’a ihracat geriledi

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Suudi Arabistan ile ilgili yaşanılan süreç hükümetimiz ve ilgili Bakanlık yetkilerimiz tarafından takip ediliyor. Sadece sektörümüz özelinde değil tüm sektörleri etkileyen ortak bir sorun mevcut. İki ülke arasında yapılacak görüşmeler çerçevesinde çözüme kavuşmasını bekliyoruz.

Kimya sektörümüzün Suudi Arabistan’a yaptığı ihracata baktığımızda ise; bu yıl Ocak ayında 1 milyon 43 bin dolarlık kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı yapıldığını görüyoruz. Geçen yıl Ocak ayı ile kıyaslama yaptığımızda; tüm alt sektörlerimiz için bu ülkeye yaptığımız ihracatta bir gerileme söz konusu. Suudi Arabistan’a bu yıl Ocak ayında en çok ihraç edilen kimyevi maddeler ve mamullerinde ilk üçte plastikler ve mamulleri, eczacılık ürünleri ile kauçuk, kauçuk eşya yer alıyor. 2019 yılında Suudi Arabistan’a yapılan sektör ihracatımız ise 439,4 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. 2020 yılında ise Suudi Arabistan’a yapılan sektör ihracatımız yüzde 49,82 azalışla 220,4 milyon dolar olarak gerçekleşti.” dedi

(Bloomberght)