Temettü vergisi nedir? Merak edilenler!
Temettü Borsa’da işlem yapan yatırımcıların yakından ilgilendiği konulardan biri olmaya devam ediyor. Temettü vergisi nedir? Vergi oranı ne kadar? Ne zaman verili? Tüm merak edilenler
28 Şubat 2022 Pazartesi 11:02
Temettü vergisi nedir? Gerçek kişiler tarafından, Tam mükellef olan kurumlardan (Örneğin Ltd.Şti. A.Ş. vb) elden edilen ve Gelir vergisi kanununa göre kar payı olarak tanımlanan gelirler aşağıda belirtilmiştir.
– Her türlü hisse senetlerinin (Pay senetleri) nedeniyle elde edilen kar payları
– İştirak hisselerinden elde edilen kazançlar
– Kurumların idare/yönetim meclisi başkan ve üyelerine verilen kar payları
KAR PAYININ TAMAMI BEYAN EDİLECEK MİDİR?
Hayır. Kar payının YARISI beyan edilecektir. Diğer yarısı istisnadır.
Tam mükellef kurumlardan elde edilen ve yukarıda sayılan kar paylarının YARISI gelir vergisinden istisna edilmiştir.
Elde edilen Kar payının yarısını çıkarttıktan sonra kalan diğer yarısı verginin hesabında dikkate alınacak gelir olarak dikkate alınacaktır.
KAR DAĞITIMI SIRASINDA ADIMA ÖDENEN STOPAJ VERGİDEN Düşülür mü?
Evet.
Hissedarı (Paydaşı) bulunduğunuz şirket, dağıtılmasına karar verilen kar için her bir hissedar adına kesip, bağlı olduğu vergi dairesine ödediği kar dağıtım stopajını, Gelir vergisi beyannameniz üzerinden hesaplanan verginizden indirebilirsiniz.
21/12/2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararına göre şirketlerce kar payı dağıtımında uygulanan vergi kesintisi %15’ten %10’a indirilmiştir.Buna göre;
– Gerçek kişi hissedarlar şimdi eski orana kıyasla kar dağıtımı sonrası daha fazla temettü tahsil edeceklerdir. Ancak ertesi yıl verecekleri Gelir Vergisi (GV) beyannamesinde ise bu kadar daha fazla GV ödeyeceklerdir. Dolayısıyla beyanname veren gerçek kişi hissedarların temettüdeki toplam GV tutarı değişmemekte, ancak zamansal bir avantaj elde edilmektedir.
– Beyan sınırını aşmayan hissedarlar açısından ise nihai %5 avantaj söz konusu olacaktır.
– Yabancı hissedarlar açısından da nihai %5 avantaj söz konusu olacaktır.
– Dernek, vakıf gibi vergi mükellefi olmayan kuruluşlarda da yine nihai %5 avantaj söz konusu olacaktır.
Stopaj indirimini sonuçları özetle böyledir.
Bilindiği üzere Gelir Vergisi Kanunu’nda hisse senetleri kar payları menkul sermaye iradı olarak sayılmış (G.V.K. madde 75 ) olup gerçek kişi hissedarlar açısından elde edilen bu gelir yıllık beyan esasında Gelir Vergisi’ne tabidir.
Mevzuatımıza göre; tam mükellef kurumlardan elde edilen kar paylarının yarısı gelir vergisinden istisna olup, “toplam brüt temettü” üzerinden yapılan stopajın tamamı da beyan edilen temettü üzerinden hesaplanan vergiden mahsup edilmektedir. (G.V.K. madde 22/2).
Vergi beyanı ve mahsup işlemi şöyle olmaktadır:
Vergi matrahı brüt temettü tutarının %50’si olup, brüt temettü üzerinden ödenmiş olan stopajın tamamı yıllık beyannamede çıkan vergiden mahsup edilir.
Beyan zorunluluğu ise yıllık beyan haddinin aşılması halinde söz konusu olur. 2022 yılı için gelir beyan sınırı 70.000 TL’dır. Dolayısıyla (70.000*2=) brüt 140.000 TL’dan daha fazla temettü geliri elde edilmediği sürece yıllık beyan zorunluluğu bulunmamaktadır. Şirketlerce kar dağıtımı sırasında yapılacak stopaj da %10 olduğuna göre, net olarak 126.000 TL’dan fazla temettü tahsil etmeyenler için gelir vergisi beyannamesi ile ilave vergi ödeme söz konusu olmamaktadır (Net kar payı: 140.000*%90=126.000 TL). Tabii bu örnek kişinin o yıl sadece temettü geliri elde ettiği varsayımı altındadır. Zira 70.000 TL’lık haddin hesabında beyan konusu başkaca gelir unsurları varsa (Eurobond faizi, kira geliri vb gibi) bu tutarların da dahil edilmesiyle ulaşılan toplama bakmak gerekmektedir. (2021 yılı beyan sınırı 53.000 TL’dır).
Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi
paraajansı Temettü vergisi nedir? Temettü vergisi nedir? Temettü vergisi nedir? Temettü vergisi nedir?