Ters Dolarizasyon mümkün mü ?
Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 2,13 milyar dolar azaldı
11 Şubat 2021 Perşembe 15:42
Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 2,13 milyar dolar azaldı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, bir önceki hafta 235 milyar 58,0 milyon dolar olan yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 5 Şubat ile sona eren haftada 232 milyar 926,6 milyon dolara geldi.
Böylece piyasada 11 Aralık’tan bu yana en düşük seviye görüldü.
Dolarizasyon, bir ülkede yerleşik ekonomik birimlerin, yüksek enflasyon ve belirsizlik ortamı yüzünden ulusal paranın muhtemel değer kaybından korunmak için yabancı para ve yabancı para cinsinden varlık tutmaları şeklinde tanımlanır.
- Tam dolarizasyon, bir ülkenin ulusal parasını tamamen terk ederek yabancı bir para birimini resmi para birimi olarak kullanmasıdır.
- Kısmi dolarizasyon ise, bir ülkedeki yerleşiklerin ulusal para cinsinden finansal varlıklar yerine yabancı para cinsinden finansal varlıkları seçmeye başlamasıyla ortaya bir olgudur.
Dolarizasyonun ortaya çıkmasında iki temel unsur dikkat çeker. Bunlardan ilki, makroekonomik istikrarsızlık ve ekonomik birimlerin istikrarsızlığa karşı yabancı para birimine yönelerek korunma istekleridir. Dolarizasyonun ortaya çıkmasında etkili olan ikinci temel unsur, düzenleyici çerçevedeki aksaklıklar ve piyasa eksiklikleridir.
Ters Dolarizayon nedir?Dolarizasyonun azalması durumudur. yerel para biriminin dövize kaptırdığı asli görevlerini tekrar yerine getirmeye başlaması, yerel para birimi kullanımının döviz kullanımı aleyhine artmasıdır. döviz cinsi yatırımların toplam yatırımlar içindeki payının azalması bu sonucu doğuran bir etkendir. Ters dolarizasyon durumunda ekonomiye güvenin arttığı yorumu yapılır.
(Paraajansı– Ahmet Çetinkaya)