Trump FED'den “Büyük Bir İndirim” Beklediğini Belirtiyor!

Trump FED'den “Büyük Bir İndirim” Beklediğini Belirtiyor! Yapı Kredi Yatırımın Yayınladığı Yatırım Raporunda Yer Alan Son Gelişmeler ve Detayları Haberimizde...

16 Eylül 2025 Salı 16:25

Trump FED'den “Büyük Bir İndirim” Beklediğini Belirtiyor! Yapı Kredi Yatırımın Yayınladığı Yatırım Raporunda Yer Alan Son Gelişmeler ve Detayları Haberimizde...

Trump döneminde ülkelerarası stratejik ve jeopolitik bir güç aracı olarak da kullanılmaya devam ediyor.

Uygulanan politikalar Trump'ın Başkanlığa gelmesi ile birlikte‘jeo-ekonomi' teriminin çokça kullanılmasına neden oluyor. Jeo-ekonomi ekonomik araçların (tarifeler, yaptırımlar, ticaret anlaşmaları gibi) coğrafi ve jeopolitik hedefleri desteklemek için stratejik olarak kullanıldığı bir yaklaşımı ifade ediyor. Trump'ın politikaları, bu bağlamda klasik bir jeoekonomik strateji örneğini temsil ediyor.

Trump'ın ikinci başkanlık döneminde tarifeler, vergi indirimleri, deregülasyon ve göç kısıtlamaları gibi araçlar, askeri güç yerine ekonomik kaldıraçları ön plana çıkarması, bu politikalar kısa vadede ABD'ye avantaj sağlasa da, uzun vadede küresel ticarette bozulma, olası enflasyon artışı ve müttefik ilişkilerinde gerilim yaratması potansiyelini barındırıyor.

Rusya-Ukrayna arasında devam eden savaşta barış adımlarının atılmaması tansiyonun yeniden artmasına neden oluyor. Trump Rusya Başkanı Putin'i masaya çekebilmek için sert mesajlar veriyor. Bunun için müttefiklerine ön koşul getiriyor. NATO üyeleri Rusya'dan petrol almayı durdurduğunda, büyük yaptırımlar uygulamaya hazır olduğunu belirtiyor. NATO ülkelerinin Rusya'dan petrol alımını durdurması gerektiği şartını koyarak yine jeo-ekonomi politikasını kullanıyor.

Piyasanın odağında ise Çarşamba günü sonuçlanacak FOMC toplantısı var. Piyasa toplantıda 25 baz puanlık faiz indirimi olasılığını neredeyse kesin bir fiyatlama içerisinde. Bizim de beklentimiz benzer. FED'in Çarşamba günü sonlanacak toplantısında 25 baz puan faiz indirimi bekliyoruz. Piyasa da bir miktar (50 baz puan) güçlü bir yeniden ayarlama bekleyen piyasa beklentisi olduğunu da ekleyelim.

Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunacak Başkan Powell'ın vereceği mesajlar ise risk iştahı açısından kritik olabilir. Siyasi tarafta ise Trump FED'den “büyük bir indirim” beklediğini belirtiyor.

ABD'de Temyiz Mahkemesi, Trump'ın FED üyesi Cook'u görevden alma girişimini engelledi. ABD yargısının Lisa Cook lehine verdiği karar, Trump'ın FED üyesine yönelik baskısının sonuçsuz kalmasını sağladı. Gözler ABD yargısının tarifelere yönelik alacağı kararı çevrildi.

Asya tarafında, Çin ekonomisi ağustos ayında da yavaşlama sinyalleri verdi. Sanayi üretimi yıllık bazda %5,2 artmasına rağmen temmuzdaki %5,7'lik yükselişin gerisinde kaldı. İç talebin göstergesi olan perakende satışlar da zayıflama eğilimini korudu. Ağustosta %3,4 artış yüzde 3,9 olan beklentilerin altında kaldı.

Avrupa tarafında, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Fransa'nın kredi notunu A+'ya düşürdü.

Siyasi istikrarsızlık, büyüyen kamu borcu ve bütçe açığını kontrol etme zorlukları kararın alınmasında etkili olduğu belirtildi. Geçen hafta gelen karar sonrasında Fransa'nın en uzun vadeli tahvil faizlerinde yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor.

Diğer taraftan küresel ticaret riskleri ve iç talepteki zayıflık nedeniyle Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ), bu hafta gerçekleştireceği toplantıda kısa vadeli politika faizini yüzde 0,5 seviyesinde koruması bekleniyor.

Bu sabah global borsalarda risk iştahı nötr. ABD vadeli piyasaları yüzde 0,1 civarında yataya yakın artı. Çin yüzde 0,4, Hong Kong yüzde 0,2 civarında satıcılı. Japonya yüzde 0,3 civarında alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,04, Dolar Endeksi 97,2, ons altın 3.680 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, iç haber akışında yaşanan rahatlama ile birlikte dün lokal varlıklarda pozitif bir süreç görüldü. Dün Hazine ve Maliye Bakanlığı Ağustos ayına ilişkin merkezi yönetim bütçe verilerini yayımladı. Merkezi yönetim bütçesi Ağustos'ta 96,7 milyar TL fazla verdi.

Usd/TL:

Bu hafta FED kararı açıklanacak. Bugün başlayacak olan FOMC toplantısı sonucunu Çarşamba günü karşılayacağız. Piyasa 25 baz puan faiz indirimine neredeyse kesin gözüyle bakıyor.

Kısa vadede Trump politikalarının yatırımcı güvenini sarsması ve FED faiz indirim patikasına girmesi dolar talebini baskılamaya devam ediyor.

Çarşamba akşamı, bağımsızlık tartışmalarının gölgesinde FED faiz kararını açıklayacak. Olası indirimi kararı büyük ölüce satın alındığı için sözlü yönlendirme kısmı daha etkili olabilir.

Dolar Endeksi'nde 97 seviyesi kısa vadeli destek noktası 101 seviyesi direnç noktası olarak takip edilebilir. 97 seviyesinin kırılması dolar aleyhine yeni bir sürecin başlamasına neden olabilir.

İç tarafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz indirim döngüsünde yeni bir adımı işaret etti. Ancak dezenflasyon süreci devam ettiği için piyasadaki sıkılık devam ediyor. Eylül ayında enflasyon yüzde 2 seviyesinin üzerinde bir değer alabileceğini düşünüyoruz.
Dönemsel olarak eğitim harcamalarında yaşanacak artış enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturabilir. Genel patikada yıllık enflasyonda düşüş eğilimi devam edebilir.

Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 41,31 civarında işlem görüyor. Aşağıda 40,50 ve 40,00; yukarıda 41,5 ve 42,00 öne çıkan teknik seviyeler.

Tahvil/Bono:

Hazine bu hafta 2 ihale düzenleyerek eylül ayı borçlanma takvimini tamamlayacak. Bugün yapılacak ihalelerde 5 yıl vadeli TÜFE ve 10 yıl vadeli sabit faizli kıymetler ihraç edilecek.

İç haber akışında yaşanan rahatlama tahvil talebinin dün toparlanmasına neden oldu. Tahvil faizlerinde yaşanan baskının azalmasıyla bugün yapılacak 10 yıl vadeli gösterge tahvil öncesinde yüzde 32,18 seviyesine geriledi.

Günü 2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla %39,90 ve %32,18 seviyesinde tamamladı.

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Zayıf yükseliş denemelerinin ardından devam eden satış baskında ilk önemli destek 10,200 seviyesinde...

Endekste 11,605 zirve seviyesinden itibaren etkili olan satış baskısının, geçtiğimiz hafta seans içi zayıf yükseliş denemelerinin ardından etkisini sürdürdüğünü gözlemliyoruz. Haftalık periyotta -%3,33 oranında değer kaybının yaşandığı piyasada, şu aşamada 26 Ağustos tarihinde başlayan kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki hareket devam ediyor.

Henüz taban oluşumuna yönelik bir sinyalin bulunmadığı piyasada, haftaya başlarken ilk önemli destek noktası olarak 10,200 seviyesini izliyoruz.

Zayıf yükseliş denemelerinin direnç noktalarını aşmakta zorlanarak yeniden satış baskısı yarattığı piyasada, 10,200 desteği altındaki hareketlerin ise 9,750, 9,400 ve 9,000 desteklerinin test edilme riskini sürdüreceğini düşünüyoruz. Yukarı ataklarda ise sırasıyla 10,600, 107,50 ve 10,900 seviyelerini güçlü direnç noktaları olarak izlemeyi sürdürüyoruz.

Altın:

Çarşamba günü FED FOMC toplantısı kararını karşılayacağız. Çarşamba akşam karar metni, Powell'ın sözleri ve FOMC projeksiyonları fiyatlamayı etkileyebilir. Diğer bir konunun ise FED üyeleri arasındaki fikir ayrılığının (bölünme) derecesinin olacağı kanaatindeyiz.

Trump'ın uygulamaya koyduğu korumacı politikalar ve belirsizlikler yatırımcıların altın talebinin kuvvetli kalmasına neden oluyor.

Para birimlerine olan güvenin azalması arzı sınırlı olan değerli metali öne çıkarmaya devam ediyor.

FED'in bağımsızlığının sorgulanması, faiz indirim patikasının siyasi baskılarla hızlanma riski ve Trump'ın gümrük tarifelerinin yargı engeliyle mücadelesi önemli belirsizlikler olarak masada yerini koruyor.

Diğer taraftan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin gerilemesi ve Dolar Endeksi (DXY) ticaret politikalarının yansıması olarak değer kaybetmeye devam etmesi teknik anlamda altın talebini güçlü kılmaya devam ediyor.

Jeopolitikte tarafta ise hava bulutlanma eğiliminde. Rusya ile barışın gelmemesi ABD yönetimini yeni arayışa itiyor. ABD Rusya'yı cezalandırmak istiyor ama bu kez yalnız hareket etme niyetinde değil.

Trump, NATO üyelerinin Rusya'dan petrol alımını durdurmalarını ön şart olarak açıkladı. Yaptırımlar petrol fiyatlarını artırabilir, dolayısıyla enflasyon üzerine olumsuz etki yapabilir.

Teknik resimde 3.500 Usd destek seviyesi, 3.793 Usd direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. Teknik göstergeler aşırı alım bölgesinde dirençlere yakın altın fiyatlarında bir dinlenme-soluklanma görülebilir.

Bu sabah 3.680 Usd seviyesindeki ons altında 3.750 ve 3.793 Usd seviyeleri gün içi direnç, 3.650 ve 3.600 Usd seviyeleri gün içi destek seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir izleyebilir.

Eurobond:

Dışarıda, ABD tarafında istihdam endişelerinin ,enflasyon endişelerinin önüne geçmesi ve FED faiz indirim döngüsüne başlayacak olması tahvil talebinin artmasına neden oldu.

Dün ABD başkanı Trump'ın Çin ile iyi görüşmeler gerçekleştiği haberi ABD 10 yıllık tahvil faizini yüzde 4,04 seviyesine gerilemesine neden oldu. Ana resimde ABD bütçe sorunu devam ediyor. ABD 10 yıllık faizi için yüzde 3,90 destek seviyesini önemsiyoruz.

İç tarafta, faiz indirimi kontrollü gevşeme koşulu ile geldi. TCMB güvercin-şahin ekseninde küçük adımlarda güvercin tavır sergiliyor.

Dün iç haber akışının desteği ile risk iştahı artış gösterdi. Risk iştahının toparlanmasını bekliyoruz.

Türkiye 5 yıllık CDS 250 ile günü tamamladı.