TÜİK Sepet Güncellemesi: Ekonomistlerden Faiz ve Enflasyon Tahminleri
Halk Yatırım bugünkü piyasa yorumu araştırma raporunu yayımladı. Yurt içi haberlerde yaşanan son gelişmelerden bahsetti. Detaylar haberde...
4 Şubat 2025 Salı 12:15
TÜİK Sepet Güncellemesi: Ekonomistlerden Faiz ve Enflasyon Tahminleri
Halk Yatırım bugünkü piyasa yorumu araştırma raporunu yayımladı. Yurt içi haberlerde yaşanan son gelişmelerden bahsetti.
TÜİK'in internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, kurum, her yıl fiyat derlenen yerleşim ve iş yerleri ile sepette yer alan ürünler, ağırlıkları ile ürün tanımlarını güncelliyor. Açıklamaya göre, bu yıl itibarıyla alandan veri derleme yöntemiyle elde edilecek fiyat sayısı, derlenen toplam fiyat sayısının yaklaşık %50,3'ünü oluşturacak. TÜFE'de bu yıl 81 il ve 233 ilçe kapsamında, 29 bin 941 iş yeri ve 5 bin 246 konuttan (kira) 407 madde ve 951 madde çeşidi için her ay yaklaşık 609 bin 382 fiyat derlenecek. Güncellemeye göre, bu yıl sepete yeni giren maddeler implant tedavi ücreti, otomobil (elektrikli) ve güneş gözlüğü olurken, kadın pardösüsü ve şemsiye ise sepetten çıkarıldı. TÜFE hesaplamalarında kullanılacak ana grup ağırlıkları da belirlendi. Buna göre, gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı %24,98'den %yüzde 24,96'ya, ulaştırmanın ağırlığı 17,35'ten 15,34'e gerilerken, konutun ağırlığı %14,2'den %15,21'e yükseldi.
Citi ekonomistleri Ocak ayı enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde açıklanmasına rağmen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Mart ayında faiz indirmesinin mümkün olduğu görüşünde. Citi ekonomistleri notlarında, “Bugüne kadarki gelişmeler bize TCMB'nin reel efektif döviz kuru bazlı dezenflasyon stratejisine devam edeceğini gösteriyor. Bize göre, aylık enflasyon verileri (beklentilerle birlikte), ekonomik faaliyetin hızı, rezerv birikimi ve yurt içi yerleşiklerin portföy tercihleri piyasa algısının şekillenmesinde önemli rol oynayacak” denildi. Raporda “Ayrıca, politika yapıcıların durgunluğu önlemek için daha destekleyici bir duruşu tercih etme olasılığının ve yıl ortasına kadar yeni bir asgari ücret artışının TL cinsinden varlıklara olan iştahı etkileyebilecek önemli faktörler arasında olduğuna inanıyoruz” değerlendirmeleri yer aldı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından Ocak ayı enflasyon verilerine ilişkin paylaşım yaptı. Ocakta yıllık enflasyonun geçen yıla göre 23 puan azalarak %42,1'e gerilediğine dikkati çeken Şimşek, "Kararlılıkla uyguladığımız politikalarla temel mallarda yıllık enflasyon %24'le son 38 ayın en düşük seviyesinde. Hizmet enflasyonu ise geçen yıla göre 27 puan gerileyerek %62,9 oldu" değerlendirmesinde bulundu. Şimşek, aylık enflasyondaki gelişmelere de işaret ederek, şunları kaydetti: "Dönemsel etkilerle aylık enflasyon arttı. Ancak programımızın diğer adımlarıyla birlikte bütçe imkanları dahilinde enflasyon hedefiyle uyumlu belirlediğimiz yönetilen ve yönlendirilen fiyatların da katkısıyla son 4 yılın en düşük ocak ayı verisi gerçekleşti. Maliye politikasındaki duruşumuz, talepteki dengeleme ve arz yönlü adımlarımızla enflasyondaki düşüş devam edecek"
Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, Ocak ayı enflasyon verisini ve TCMB'den beklentileri değerlendirdi. Ocak ayı enflasyonunun beklentilerinin üzerinde geldiğini ancak bunun Merkez Bankası'nın tahmin aralığının tamamen dışında olmadığını kaydeden Onay, yıl sonu için enflasyon ve faiz beklentilerini paylaştı. Deutsche Bank olarak yıl sonu için %28'lik enflasyon tahminlerini koruduklarını belirten Onay, piyasa beklentilerinden daha olumsuz bir ayrışma gösterdiklerini söyledi. Bu olumsuz beklentiyi ise üç temel faktöre dayandırdı: “Birinci olarak, Türk lirasında reel değerlenmenin 2025 yılında 2024'teki kadar güçlü olmayacağı beklentimiz var. İkinci olarak, talepte yavaşlama görüyoruz. Ancak bunun firmaların fiyatlama davranışlarını ciddi anlamda değiştirecek ölçüde olmadığını takip ediyoruz. Üçüncü olarak da tabii ki beklentiler konusu.”