Türkiye salgın yılında Bitcoin’den 300 milyon dolar kazandı

Türkiye salgın yılında Bitcoin işlemlerinden 300 milyon dolar kâr elde ederek dünyada Bitcoin’den en fazla kâr elde eden 14’üncü ülke oldu

8 Haziran 2021 Salı 15:11

Chainanalysis’in çalışmasına göre, 2020 yılında Bitcoin’den en fazla kâr elde eden ülke 4,1 milyar dolar ile ABD olurken Türkiye Bitcoin’den 300 milyon dolar kâr elde etti.

ABD’den sonra en fazla kâr elde eden ülke 1,1 milyar dolar ile Çin olurken üçüncü sırada 900 milyon dolar ile Japonya yer alıyor.

Çin aynı zamanda en fazla transfer hacmine sahip ülke ama ABD’nin daha fazla gelir elde etmesinin arkasında 2020 yılında ülkeye giren Bitcoin’in birçoğunun yıl sonuna doğru kâr realizasyonu için satılması yatıyor.

Bazı ülkeler ise geleneksek ekonomik göstergelere göre sıralamada çok gerilerdeyken Bitcoin’den elde ettikleri kazançlar bazında değerlendirildiğinde yüksek sıralarda yer alıyor.

Vietnam 262 milyar dolar ile dünyada 53’üncü en büyük ekonomi konumundayken Bitcoin’den elde edilen kârda 351 milyon dolar ile 13’üncü sırada yer alıyor.

Çek Cumhuriyeti ekonomik büyüklük olarak 251 milyar dolar ile 54’üncü sırada yer alırken Bitcoin’den elde edilen kâr sıralamasında 281 milyon dolar ile 18’inci sırada bulunuyor.

Türkiye ise 761 milyar dolarlık milli geliriyle 25’inci sırada bulunurken Bitcoin’den elde edilen kâr sıralamasında 300 milyon dolar ile 14’üncü sırada yer alıyor.

Peki bu rakamlar nasıl hesaplandı?

Chainanalysis Bitcoin’den elde edilen kârları hesaplamak için Borsalardaki on-chain kripto para akışlarının belirli zamanlardaki alış ve satış fiyatlarını kullanıyor. Sonrasında hesaplanan kazanç ya da zararı ülkelerden gelen trafiğe göre dağıttıklarını ve buna göre Küresel Kripto Para Benimseme Endeksi’ni oluşturduklarını söylüyorlar.

Böylece Bitcoin yatırımcılarının elde ettikleri kârları ülkelere göre anlamlı bir şekilde tahmin etme olanaklarının olduğunu belirten Chainanalysis, hesaplanan bu kazançlar arasında valrıklardan elde edilen fakat henüz borsalardan çekilmemiş kârların bulunmadığını belirtti.

bloomberght