Türkiye'nin kredi riski 7 ayın zirvesinde!

Türkiye'nin beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS) risk priminde artış sürüyor. Geçtiğimiz hafta 500 baz puanın altına gerileyen CDS, bugün 678 baz puanla yedi ayın zirvesine yükseldi!!

17 Mayıs 2023 Çarşamba 17:23

Türkiye'nin beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS) risk priminde artış sürüyor. Geçtiğimiz hafta 500 baz puanın altına gerileyen CDS, bugün 678 baz puanla yedi ayın zirvesine yükseldi.

Seçim öncesindeki haftada CDS, beş ay sonra ilk kez 500 baz puanın altına gerilemişti. CDS’teki artış, Türkiye’nin dış borçlanma maliyetlerinin artması anlamına geliyor.

Yüksek cari açık, yüksek enflasyon, alışılmışın dışında gevşek para politikaları ve jeopolitik riskler, Türkiye’nin kredi risklerini artırıyor.
 

CDS Nedir? Nasıl etkileri vardır?

CDS (Credit Default Swap – Kredi Risk Primi) bir ülke tarafından alınan kredinin geri ödenmeme riskini ifade eder. Söz konusu risk değeri, kredi talebinde bulunan ülkenin finansal güvenilirliğini anlatır. CDS’in yüksek olması, ülkeler için iflas ve finansal kriz riskinin dikkate alınması gereken bir seviyede olduğunu gösterir.

Her kredinin belli bir ölçüde geri ödenmeme riski vardır. Bu durum, bireysel finansmanların yanı sıra ülkeler tarafından alınan krediler için de geçerlidir. Borcun geri ödenmemesi, alacaklının finansal açıdan zor duruma düşmesine sebep olabilir. CDS primi, bu tür riskleri önlemek için kullanılan bir değerdir. Söz konusu prim, kredi veren ülkelerin varlıklarının geri ödememe durumuna karşı sigortalanması için kullanılır. Bu değer aynı zamanda finansman sağlayıcılarının almayı kabul ettiği risk oranını ifade eder.

Türkiye’nin CDS Primleri Neden Yüksektir?


Enflasyon, CDS’in yükselmesinin temel sebeplerinden biri olarak kabul edilir. Ülke içi enflasyon, arz ve talep dengesini bozduğu için ekonomik istikrarsızlığa sebep olur. Böyle bir durumda alım gücü düşeceği için yatırımlar doğal olarak azalır. Bu süreçler ise ülkenin kredi ve yatırım açısından riskli bir duruma gelmesine sebep olabilir. Söz konusu etken, Türkiye’nin CDS priminin yüksek olmasının başlıca sebepleri arasındadır.
Kredi risk primi yalnızca iç etkenlere bağlı olarak yükselmez. Arz sorunu yaratan global olaylar da ülkedeki finansal istikrarın sarsılmasına sebep olur. Pandemi ve Rusya-Ukrayna Savaşı buna örnek gösterilebilir. Türkiye’yi etkileyen küresel olaylar, bölgeye yapılan yatırımların doğal olarak riskli biçimde tanımlanmasına sebep olmuştur.