Türkiye’nin Robinhood’u Midas Menkul Değerlere SPK onayı

Amerika’daki Robinhood şirketine benzeyen Komisyonsuz hisse alım-satımı sağlayan aracı kurum Midas’ın aracılık faaliyetinde bulunmasına SPK onay verdi.

6 Mart 2021 Cumartesi 16:13

Amerika’daki Robinhood şirketine benzeyen Komisyonsuz hisse alım-satımı sağlayan aracı kurum Midas’ın aracılık faaliyetinde bulunmasına SPK onay verdi.

SPK 04 Mart 2021 tarihli bülteninde yaptığı açıklamada ;

“Midas Menkul Değerler A.Ş.’nin dar yetkili aracı kurum olarak yetkilendirilmek suretiyle emir iletimine aracılık

faaliyetinde bulunmasına izin verilmesi başvurusu olumlu karşılanmıştır.” ifadelerine yer verdi.

Midas faaliyetlerini nasıl sürdürecek ?

28 yaşındaki lise arkadaşları Egem Eraslan ve Umut Bozkurt tarafından kurulan Midas Menkul Değerler A.Ş., Türk hisse senedi yatırımcıları arasında en dijitalleşen işlem merkezi olmayı hedefliyor. Şirket, yazılımını, ABD’nin ücretsiz aracılık uygulaması Robinhood ile karşılaştırmalar yapan bir hizmetin tam olarak piyasaya sürülmesinden önce sınırlı sayıda ön kayıtlar ile test edecek.

Şirket bu sabah daha önce kayıt olan kullanıcılarına aşağıdaki şekilde mail gönderdi!

Midas ile birlikte dünyaca ünlü hisseleri anında alıp, satılabilecek. Üstelik komisyonsuz ve gizli ücret yok.

Tesla, Amazorn, THY, Apple, Aselsan, Alibaba, Google ve daha fazlası…

Amerika’daki Robinhood hakkında

Google’ın desteklediği yeni nesil hisse alım satım sitesi geçtiğimiz günlerde Gamestop hisseleri ile gündeme gelmişti. Yatırımcılara Komisyonsuz aracı kurum hizmeti veren şirket devasa bir işlem platformuna dönüşmüş durumda.

robinhood kullanıcı sayısındaki artış. (www.businessofapps.com)

BloombergHT Haberine göre Robinhood en son Mayıs 2020’de, 280 milyon dolar finansman topladı. Businessofapps sitesine göre tarihler 2020 Haziranını gösterdiğinde şirketin gelirleri 180 Milyon dolar seviyesinde bulunmakta.

robinhood şirketinin gelirleri. (www.businessofapps.com)

2013 Yılında kurulan Robinhood’un Gelirleri ise Business of Apps sitesine göre 2020’nin 2. çeyreğinde koronavirüs salgının da etkisi ile 180 Milyon dolar seviyesine çıktı.

Son dönemdeki Gamestop olayları sırasında New York Times’ın haberine göre platform, mevcut yatırımcılarından 1 milyar dolardan fazla fonlama temin etti.

Robinhood nasıl para kazanmakta?

Amerika’da Robinhood’dan önce, hisse senetlerine, ETF’lere veya opsiyonlara yatırım yapmak isteyen herkes işlem başına 5 ila 10 dolar arasında ücretlendirilirdi. Ayrıca bir hesap açmak için minimum 500 $ yatırmaları gerekiyordu. Robinhood sonrası bu rakamlar tarih oldu! Sektöre gelen rekabet sonrası yatırımcıların faydası arttı. Aynı gelişimin Türkiye piyasalarında olması beklenmekte. Robinhood üyeliklerinde çeşitlendirme mevcut, örneğin Gold paket ile kredili işlem yapılabiliyor ancak bunun bir bedeli tabii ki oluyor.

Yatırımcılar sıfır komisyon alan şirket nasıl para kazanır diye düşünmekte tabii ki. Bu düşüncenin yaygın olacağını firma sahipleri de düşünmüş olacaklar ki Robinhood sitesine “Nasıl para kazanıyoruz?” şeklinde bir kısım eklemişler. Buna göre birinci motto ise; tabii ki dijitalleşme ve bu sayede maliyet yaratan şube/acente/irtibat bürosu vb. lokasyonlardan tasarruf sağlanması. Personel sayıları 100 civarında. İkincisi ise komisyon ve ücretler ile ilgili uygulamaları. Uygulama üzerinden yapılan işlemlerde alım/satım işi ücretsiz. Kaldı ki iş modeli ve vaatleri bu.

Robinhood, yatırımcılardan komisyon almasa da topladığı sermayeyi finansal kuruluşlara yönlendirerek kazanç elde ediyor.

Yatırımcının küçük miktarlarla katılabildiği bu platform, piyasa yapıcılara işlemlerde milyarlarca dolar yönlendiren bir şirket olarak önemli miktarda gelir elde ediyor.

Şirketin diğer gelir kaynakları arasında aylık 5 dolara sattığı altın üyelik hizmeti bulunmakta.

Amerika’da Robinhood gibi faaliyet gösteren Binance, e-Trade, FreeTrade ,eToro gibi şirketler mevcut. Türkiye’de bu faaliyeti gerçekleştirecek şirket Midas Menkul Değerler olacak!