Vale hizmetlerine yeni düzenleme
Vale hizmetlerinde yeni dönem 1 Temmuz 2021’de başlıyor. İçişleri’nin yayımladığı yönetmeliğine göre yeni dönemde vale hizmetleri nasıl yürütülecek, kimler valelik yapabilecek, vale araçlara zarar verirse ne olacak? İşte yeni düzenlemeyle ilgili merak gerekenler…
25 Aralık 2020 Cuma 11:50
İçiçişleri Bakanlığı, büyükşehirlerde ciddi sorun haline gelen araç park, yani valelik hizmetlerini düzene koyacak yönetmeliği yayımladı.
Yönetmelik, bu işi yapanlar için ciddi gelir kapısı, müşteriler içinse sorun haline gelen bu hizmete önemli ölçüde düzen getirecek. 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren uygulamaya geçecek yönetmeliği göre valelik hizmetlerine ilişkin bilinmesi gerekenler…
KİMLER VALELİK YAPABİLECEK?
Valelik hizmeti, işletmecinin ruhtasına ek hizmet olarak işlenevcek. Yani, valelik hizmetinden işletmede de sorumlu olacak..Vale görevlisi kullanılacağı aracın cinsine uygun sınıf sürücü belgesine olacak ve 1 Ocak 2023’den sonra mesleki yeterlilik belgesi bulunacak.
Devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı işlenen suçlar, hırsızlık, uyuşturucu ve cinsel saldırı suçlarından mahkum olanlar ile bu suçlardan hakkında kovuşturma bulunanlar, vale görevlisi olamayacak.
Yine son 5 yıl içerisinde bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazasına karışan, uyuşturucu veya uyarıcı madde alarak ya da alkollü şekilde araç kullanan ve hız kurallarını ihlal ettiği için sürücü belgesi birden fazla geri alınan veya daimî olarak iptal edilen kişiler, vale görevlisi olamayacak.
VALE HİZMETİ NASIL YÜRÜTÜLECEK?
Vale hizmetinin en fazla 3 kilometre yarıçap içerisinde karşılanması zorunlu olacak. Yani arac, bu mesafeden uzağa götürülüp, park edilmeyecek.
VALE ÜCRETİ NE OLACAK?
Vale hizmet bedeli, işletmecinin esnaf veya tacir sıfatına bağlı olarak mevzuatı çerçevesinde ilgili oda tarafından belirlenen fiyat tarifesini geçemeyecek.
VALE HİZMETİ ALMAK ZORUNLU MU OLACAK?
Hayır. Vale hizmeti alan işyerleri, bu hizmeti veren işletmeye kendi mülkiyeti içinde veya kiralayacağı otopark alanında yer gösterme zorunluluğu olacak. Müşteri vale hizmeti almaya zorlanamayacak. Vale noktalarında, vale hizmeti almanın zorunlu olmadığını belirten levha herkesin göreceği şekilde asılı olacak.
VALE ARACA ZARAR VERİRSE NE OLACAK?
Bu konuda kesin hüküm getirildi. Vale işletmelerinin, “Vale/Garaj Sigorta Poliçesi” ve “Üçüncü Şahıs Mali Mesuliyet Sigorta Poliçesi” yaptırması zorunlu olacak. Vale hizmeti veren işletme ve işyerleri, araç teslimini fiş ile yapacak. Hizmet süresi içinde ortaya çıkan araç hasarlarını, trafik cezalarını ve araç çekme bedellerini karşılayacak.
(ntv.com)