Yatırımcıların dikkatine bu şirketlerin fiili dolaşımdaki pay oranları değişti!
Fiili dolaşımdaki pay oranları değişen şirketler hangileri? Dolaşımdaki pay nedir? Dolaşımdaki pay değişikliği ne anlama geliyor. Tüm detaylar…
28 Temmuz 2021 Çarşamba 16:20
Fiili dolaşımdaki pay oranları değişen şirketlerden ilki Mega Politen (MEGAP)
Dolaşımdaki pay oranı : %68
02 Temmuz tarihinde EDA ÖZHAN tarafından
- Mega Polietilen Köpük Sanayi ve Ticaret A.Ş. B grubu paylarından, sermayenin %15’ine tekabül eden 5.700.000 TL nominal değerli olan kısmının borsada işlem gören niteliğe dönüştürülmesine ilişkin olarak, pay satış bilgi formunun onaylanması talebiyle 24.05.2021 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu’na (Kurul) başvuru yapılmıştır.
- Kurul’un 02.07.2021 tarih ve 8176 sayılı tarafıma gönderilen yazısında; 01.07.2021 tarih ve 33/150 sayılı toplantısında pay satış bilgi formunun onaylandığı ifade edilmiştir.
Sonrasında ise yüklü miktarda pay satım miktarı yapıldı.
Dolaşımdaki pay oranları değişen ikinci şirket ise Martı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (MARTI GMYO)
Dolaşımdaki pay oranı : %63
Martı GYO sermaye artırım sürecini başarıyla tamamlayarak sermayesini 330 milyon TL’ye çıkarttı.
Martı Grubu’nun payları Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerinden Martı GYO, 110 milyon TL olan sermayesini 0 oranında bedelli olmak üzere 220 milyon TL nakden artışla 330 milyon TL’ye yükseltti.
Borsa İstanbul Birincil Piyasa’da kalan payların satışı tamamlanarak, sermaye artırımına gösterilen talebin sonucu olarak 4,6 milyon TL emisyon primi oluştu ve bu sermaye artırımı sürecinde Martı GYO’ya 225,6 milyon TL’lik nakit kaynak girişi sağlandı.
Sermaye artırımından elde edilen bu kaynak Martı Grubu ile Denizbank arasında imzalanan 2030 vadeli yapılandırma anlaşması kapsamında 160 milyon TL’lik (Yaklaşık 18,7 milyon ABD Doları) ödeme yapıldı.
Dolaşımdaki Pay Oranı ne anlama geliyor?
Fiili dolaşımdaki pay oranı, pay piyasalarında işlem gören payların halka açıklık oranlarını gösterir. SPK tarafından belirlenen esaslar doğrultusunda, Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. (MKK) tarafından hesaplanarak ilan edilir.
SPK tarafından belirlenen esaslara göre;
a) Kamu tüzel kişiliğinin mülkiyetindeki
b) Şirket kurucuları ve yakın aile üyeleri (kurucu veya eşlerin üstsoy ve altsoyu, ikinci derece dahil yan soy hısımları) ile ilişkili kuruluşların (bağlı ortaklıklar, iş ortaklıkları, grup şirketleri, iştirakler vb.) sahip olduğu
c) Şirket sermayesinin %5 ve daha fazlasına sahip olan gerçek ve tüzel kişi ortakların sahip olduğu
d) Şirket Yönetim Kurulu üyeleri, üst düzey yöneticilerin ve yakın aile üyelerinin (üye ve yöneticilerin veya eşlerinin üstsoy ve altsoyu, ikinci derece dahil yan soy hısımları) sahip olduğu
e) Şirketlerin sandık ve vakıflarının mülkiyetindeki
f) Teminat olarak verilen
g) Hukuken kısıtlı olan ve alım satıma konu edilemeyen
h) Yasaklı
i) Hacizli paylar fiili dolaşımdaki pay oranı tanımı dışında tutulmaktadır.
Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi