Yeni ekonomik deney Çin modeli sonrası neler oluyor?

Merkez Bankası’nın döviz müdahalesi sonrası dolar 16,25’e, euro ise 18,40’a kadar çekildi. Marjlar arttı maaşlı çalışanların ücretleri eridi. Neler oluyor? Yeni ekonomik deney detayları…

17 Aralık 2021 Cuma 14:58

Merkez Bankası’nın döviz müdahalesi sonrası dolar 16,25’e, euro ise 18,40’a kadar çekildi. Marjlar arttı maaşlı çalışanların ücretleri eridi. Neler oluyor? Yeni ekonomik deney detayları…

Yeni ekonomik deney

Dolar kurunun 17,14 lirayı aşmasının ardından Merkez Bankası dövize müdahalede bulundu. Söz konusu müdahalenin ardından dolar 16,25 lira seviyesine kadar çekildi. Euro ise 19,40’le rekor görmesinin ardından 18,45 seviyesine kadar çekildi.

Merkez Bankası geçtiğimiz haftalarda döviz kurlarına 4 kez müdahalede bulunmuştu. Son müdahaleyle birlikte banka dövize 5. müdahalesini yaptı. Bloomberg HT kaynakları söz konusu müdahalelerin 4-4,5 milyar dolar büyüklüğünde olduğunu ifade etmişti.

Asgari ücret zammından sonra dolar bazında 250 dolara kadar düştü. ₺ sadece dolar karşısında değil bütün para birimlerinde değer kaybı yaşadı diyebiliriz.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada “Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “TCMB’nin yeni yönlendirmesi tam net olmasa da 3 ay faiz indiriminin olmadığını ima ediyor. TL’de tek yönlü ve sadece değer kaybı yönünde bir süreç yaşanıyor. Bunu ne durdurabilir diye baktığımızda faiz gibi bir sonuca ulaşamıyoruz çünkü faiz artışı bir seçenecek olarak görülmemesi en önemli silahı devre dışı bırakıyor” dedi ve ekledi:

“Piyasa faizlerine baktığımızda yüzde 22 üzerinde 10 yıllık tahvil faizi görüyoruz ki bu seviyeden bile ilgi yok denecek seviyede. CDS 500 baz puanın üzerinde. Geçişkenlik etkisiyle enflasyon beklentileri yüzde 30’un üzerine çıkmış durumda. Asgari ücret, TL’deki sert kayıpları, bunların tamamı enflasyon için yükseltici etken. Bu sarmaldan nasıl çıkılacak bunun yanıtını bulamıyoruz”

Üretim odaklı ihracatı önceleyecek Türkiye Ekonomi Modeli uygulanırken para ve maliye politikalarının eş güdümüyle tüm araçların etkin bir şekilde kullanılacağı belirtilen açıklamada, “Bu modelle üretimin ithalata olan bağımlılığı nedeniyle büyümenin yüksek gerçekleştiği dönemlerde yüksek cari açık verilmesi ve büyümenin düşük gerçekleştiği dönemlerde düşük cari açık verilmesi sarmalından çıkılacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, 2002 yılından bu yana ülkenin altyapı ve lojistik hizmetlerinde önemli ölçüde mesafe katedilmesinin, bunun da bölgeler arası ulaşım imkanlarını kolaylaştırarak yatırımcılara eşit fırsatlar sunmasının, bunlara ilaveten sahip olunan nitelikli insan kaynağının, katma değerli üretimin ve ihracatın kısa sürede artmasına katkı sağlayacağı vurgulandı.

Emek ücretlerinde düşüş sürmeye devam ediyor maaşlı çalışanlar için en büyük tehlike enflasyon döviz cinsinden ₺ her geçen gün erimeye devam ediyor…

Çin modeli ya da Doğu Asya tipi kalkınma modeli özünde sanayileşme, bol cari fazla ve ekonomik istikrar için kullanılan bir tanımlama.

Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi

paraajansı Takip İçin üye olmayı unutmayın =>(Cafer Sadık BORAN)