%100 bedelli onaylandı!

MEGAP, %100 oranında bedelli sermaye artırımı SPK tarafından onaylandığını duyurdu.

10 Nisan 2023 Pazartesi 13:23

MEGA POLİETİLEN KÖPÜK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Şirket 07.11.2022 tarihinde 125.000.000 TL mevcut sermayesinin tamamı nakden karşılanmak üzere %100 oranında artırılarak 250.000.000 TL ye çıkarılmasına ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu'na yapmış olduğu başvuru onaylanarak  SPK Bülteninde yayınlanmıştır.

Şirket %100 oranında rüçhan hakkı kullanmıştır

Şirketin Mevcut Sermayesi 125.000.000 TL 

Kayıtlı Sermaye Tavanı 1.000.000.000 TL

Ulaşılacak Sermayesi 250.000.000 TL

Bedelli sermaye artırımı nedir?

Anonim ve limited şirketlerin hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik yaptıkları harcamaları karşılamak için sahip oldukları maddi varlıkların tümü, şirketin sermayesini oluşturur. Bu maddi varlıklar içinde nakit para olabileceği gibi, nakde çevrilebilen mallar ve menkul kıymetler de yer alabilir. Şirketin bilançosunda görünen bu sermayenin isteğe bağlı olarak veya zorunlu şekilde artırılmasını gerektiren sebepler ortaya çıkabilir. Bu durumda şirket ortaklarının sermaye artırımı yoluna gitmeleri gerekir. Sermaye artırımı bedelli veya bedelsiz şekilde yapılabilir. Bu yazımızda bedelli sermaye artırımı konusuna değineceğiz.

Bedelli Sermaye Artırımının Özellikleri Nelerdir?
Şirketlerin maddi ihtiyaçları karşılamak için başvurdukları yöntemlerin başında gelen bedelli sermaye artırımı, şirket hisselerinin satılması yoluyla yapılır. Hisse senetleri şirket ortaklarına veya şirket dışı kişilere satılabilir. Öncelikle şirketin mevcut ana sermayesine ait hisse senetlerinin karşılıkları ödenir. Sonrasında bedelli artırım yapılabilir. Bedelli sermaye artırımı sonucunda şunlar gerçekleşir:

Sağlanan ek finansman sayesinde şirketin faaliyet kapasitesi artar.
Mevcut ortakların rüçhan hakları sınırlandırılabilir.
Yeni ortaklara rüçhan hakkı verilebilir.
Bedelli sermaye artırımında özelliği gereği şirketin kasasına para girmektedir. Bedelsiz sermaye artırımında ise şirket kasasına herhangi bir para girişi olmaz. Bu iki sermaye artırımı yöntemi arasında çeşitli işleyiş farklılıkları olmakla birlikte aralarındaki en önemli fark bu noktadadır.

Bedelli Sermaye Artırımı Neden Yapılır?
Yukarıda da değindiğimiz üzere bedelli sermaye artırımının amacı şirket kasasına para girmesidir. Şirketler borçlarını ödemek veya yeni yatırımlar yapmak için daha fazla sermayeye ihtiyaç duyabilir. Özellikle enflasyon ve döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar karşısında şirket sermayelerinin eriyor olması nedeniyle sermayenin bu yolla güçlendirilmesi amaçlanır. Şirket faaliyetlerinin reel büyümesine karşılık gerekli olan fon ihtiyacı bu şekilde karşılanmış olur.

Bedelli sermaye artırımı esasen bir bölünme yöntemi olup zorunlu veya isteğe bağlı olarak yapılabilir. Şirketler borçlarını ödemek için zorunlu olarak sermaye artırımı yapabilecekleri gibi şirket sermayesinin kanunda öngörülen alt sınırın daha aşağısına düşmesi halinde de zorunlu sermaye artırımı yapılması söz konusu olur. Ayrıca kanunlar uyarınca ülkemizde şirketlerin kuruluş tarihinden 1 yıl sonra zorunlu sermaye artırımına gitmeleri öngörülmüştür.

Bedelli sermaye artırımı yapmak isteyen şirketlerin Sermaye Piyasası Kurulu’na (“SPK”) başvurmaları gerekir. Ayrıca şirketlerin hisse senetlerini satışa çıkarırken sebeplerini de belirtme zorunluluğu vardır. SPK 1 ila 4 ay arası süren bir inceleme süreci sonucunda sermaye artırımına onay verebileceği gibi ret kararı da alabilir.