2023 1. Çeyrekte banka karları nasıl gerçekleşecek?

2023 1. Çeyrek Bilanço Tahminleri 1Ç23 bilanço sezonu başladı. Bankalar tarafında ise 26 Nisan’da Akbank’ın ilk çeyrek finansalları ile bilanço dönemine başlangıç yapılacak. Bilanço açıklama son tarihi solo bilançolar için 2 Mayıs ve konsolide olan şirketler için ise 10 Mayıs olarak belirlendi. Solo ve konsolide banka bilançoları için son açıklama tarihleri de sırasıyla 10 Mayıs ve 22 Mayıs olarak belirlendi

22 Nisan 2023 Cumartesi 15:34

2023 1. Çeyrek Şirket Kâr Tahminleri / Halk Yatırım

Bankacılık Sektörü

Bankaların karlılıklarının 1Ç23’te çeyreksel bazda daralmasını bekliyoruz. TÜFE’ye endeksli tahvil getirilerindeki düşüş, deprem kaynaklı bağışlar sebebiyle faaliyet giderlerindeki tek seferlik olağandışı artış ve kredi mevduat makasının gerilemesi karlılığın azalmasındaki temel etkenler oldu.

• Akbank’ın 1Ç23’de net karının çeyreksel bazda %52,6 azalarak (yıllık bazda %28,4 artış) 10,3 mlr TL olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Azalışta TL kredi-mevduat makasının yaklaşık 500 baz puan kadar daralmasının etkili olacağını tahmin ediyoruz. Aynı zamanda TÜFE’ye endeksli menkullerin bu çeyrekte yaklaşık %35’le değerlenmesinin karlılık üzerinde baskı oluşturmasını bekliyoruz. Ayrıca tek seferlik deprem kaynaklı bağışın operasyonel giderlerdeki etkisi karlılık üzerinde aşağı yönlü risk unsuru teşkil eden bir diğer etken olarak öne çıkıyor.

• Garanti Bankası’nın 1Ç23 net karının çeyreksel bazda %31,5 azalarak (yıllık bazda %66,1 artış) 13,6 mlr TL olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Kardaki çeyreklik azalışta TL kredi-mevduat makasının 250 baz puan gerilemesi etkili olurken, deprem bağışı, maaş artışları, emeklilik promosyon ödemeleri de operasyonel giderlerin çeyreklik %42,7, yıllık bazda da
%151,4 artacağını öngörüyoruz. Ayrıca, TÜFE’ye endeksli menkul kıymetlerin bu çeyrekte %35 ile değerlenmesini de karlılığı azaltan diğer bir unsur görüyoruz. TL krediler %11 çeyreklik artışla sektör ortalamasının altında kalırken, YP kredilerde ihracata yönelik verilen krediler neticesinde sektör ortalamasından ayrışarak çeyreklik bazda yaklaşık %4 büyüme öngörüyoruz.

• İş Bankası’nın 1Ç23 net karının çeyreksel bazda %50,8 azalarak (yıllık bazda %37,4 artış) 11,6 mlr TL seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. 1Ç23 özelinde diğer bankalarda görülen swap maliyetinin azalışını İş Bankası’nda öngörmüyor ve swap maliyetlerinin geçen çeyrekteki gerçekleşmenin hafif altında yaklaşık 1,8 milyar TL olarak hesaplıyoruz. Bununla birlikte, kredi-mevduat makasında görece sınırlı olarak yaklaşık 300 baz puan daralmasını öngörüyoruz. Operasyonel giderler tarafında ise çeyreklik bazda yaklaşık %65,8 artış kaydetmesini tahmin ediyoruz. Krediler tarafında, TL kredilerde yaklaşık
%12 büyüme, YP kredilerde %2,5 daralma öngörüyoruz. Mevduat tarafında ise TL’de %13’lük artışla beraber YP tarafında da çeyreksel bazda %6’lık artış görülmesini bekliyoruz.

• TSKB’nin 1Ç23 net karının çeyreksel bazda %7,6 azalarak (yıllık bazda % 115,3 artış) 1,3 mlr TL’ye yükseleceğini tahmin ediyoruz. TÜFE’ye endeksli tahvil getirilerinde kullanılan oranın bu çeyrekte %50’lere inmesi karlılığı sınırlayan bir unsur olarak ön plana çıkıyor. Operasyonel giderler tarafında görülen deprem bağışının ve maaş artışlarının etkisiyle yıllık bazda %157 artış öngörüyoruz. Net ücret ve komisyonların ise yıllık bazda yaklaşık %109 yükseleceğini tahmin ediyoruz.

Vakıfbank’ın 1Ç23 net karının çeyreksel bazda %49 azalarak (yıllık bazda %42,7 artış) 4,3 mlr TL’ye yükselmesini bekliyoruz. Gelir tarafındaki yüksek artışın etkisiyle, karlılıktaki baskının diğer bankalara göre daha sınırlı kalmasını öngörüyoruz. Geçen çeyreklerde ayrılan serbest karşılıkların bu çeyrekte 12 mlr TL’sinin deprem bağışı sebebiyle çözüleceğini öngörüyoruz. Bu sebeple operasyonel giderlerin deprem bağışı dahil çeyreklik bazda %195 artış kaydedeceğini tahmin ediyoruz. TL krediler tarafında deprem kaynaklı verilen kredilerin etkisiyle sektörün üzerinde %16’lık çeyreksel artış göstereceğini öngörüyoruz. TL kredi-mevduat makasının da sektörde görülen ortalama düşüş kadar gerileyeceğini tahmin ediyoruz. Net ücret ve komisyonlarda yıllık bazda %137 artış öngörüyoruz.

• Yapı Kredi Bankası’nın ilk çeyrekte net karının çeyreksel bazda %35,8’lik azalarak (yıllık bazda %54,2 artış) 11,2 mlr TL olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz. Çeyreksel azalışta yıllık TÜFE’nin %84’ten %45’e gerilemesinin etkili olmasını tahmin ediyoruz. Operasyonel giderlerin çeyreksel bazda sektörden ayrışarak %2,5 iyileşme kaydetmesini bekliyoruz. Ayrıca aktif kalitesi tarafında tahsilatların bir önceki çeyrekteki ivmesini artırması neticesinde NPL oranın çeyreksel bazda bir miktar iyileşmesini bekliyoruz. Net ücret ve komisyon tarafında ise uygulanan istisnaların kaldırılmasıyla yıllık bazda %103, çeyreklik bazda yaklaşık %16 artış bekliyoruz.