Aman Dikkat! 5 Farklı Şahıs 3 Farklı Şirket Yüklü Miktarda Para Cezası Aldı!
05.09.2024 tarihli SPK Bülteni yayınlandı. Bültende farklı şirketlere ve şahıslara idari para cezası uygulandığı görüldü. Para cezalarının sebepleri neler? Detaylar haberimizde...
6 Eylül 2024 Cuma 09:00
5 Eylül 2024 tarihli Sermaye Piyasası Kurulu Bülteninde 5 şahsa ve 3 şirkete, farklı nedenlerden dolayı idari para cezası verildi.
İdari para cezası verilen 5 şahsa toplamda 6.865.365,94 TL ceza kesilmiştir.
Aynı şekilde idari para cezası verilen 3 şirkete de toplamda 692.051 TL ceza kesilmiştir.
İdari Para Cezaları
PC İletişim ve Medya Hizmetleri Sanayi Ticaret AŞ (PCILT) pay piyasasında 28.07. 2023-31.07.2023 döneminde gerçekleştirilen işlemler ile ilgili olarak yapılan inceleme sonucunda, aşağıdaki tabloda yer alan idari para cezalarının uygulanmasına karar verilmiştir.
İPC Uygulanmasına Neden Olan Eylem: Sosyal medya hesabı üzerinden PCILT payına ilişkin olarak takipçilerine al veya tut tavsiyesi verdikten sonra mülkiyetlerinde bulunan PCILT paylarını satmaları.
VI-104.1 sayılı Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği’nin 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrası: Sermaye piyasası araçları hakkında gazete, televizyon, internet veya benzer nitelikte kitle iletişim araçları kullanarak yorum veya tavsiyede bulunduktan sonra, yorum veya tavsiyesini değiştirinceye kadar veya her halükarda 5 iş günü içerisinde, alım veya tut tavsiyesi verdiği halde satmak ya da satım tavsiyesi verdiği halde almak piyasa bozucu eylem olarak değerlendirilir.
6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu (SPKn) ve ilgili mevzuat kapsamında yapılan incelemeler sonucunda, aşağıdaki tabloda yer verilen idari para cezalarının uygulanmasına karar verilmiştir.
İPC Uygulanmasına Neden Olan Eylem: Brüt takas tedbiri kararlarına aykırı hareket edilmesi.
SPKn’nun 103 üncü maddesinin birinci fıkrası: Bu Kanuna dayanılarak yapılan düzenlemelere, belirlenen standart ve formlara ve Kurulca alınan genel ve özel nitelikteki kararlara aykırı hareket eden kişilere Kurul tarafından yirmi bin Türk Lirasından iki yüz elli bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir. Ancak, yükümlülüğe aykırılık dolayısıyla menfaat temin edilmiş olması hâlinde verilecek idari para cezasının miktarı bu menfaatin iki katından az olamaz. (Ek cümle:20/2/2020-7222/36 md.) Tüzel kişilere, aykırılığın ağırlığı ve etkilediği mağdur sayısı
dikkate alınarak bu fıkranın birinci cümlesinde yer alan asgari miktardan az olmamak üzere aykırılık tarihinden önceki son bağımsız denetimden geçmiş yıllık finansal tablolarında yer alan brüt satış hasılatının %1’i ile vergi öncesi kârının %20’sinden yüksek olanına kadar idari para cezası verilir. (Ek cümle:26/6/2024-7518/11 md.) Tüzel kişiliğin niteliğine göre, brüt satış hasılatı ile vergi öncesi kârın belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar Kurulca düzenlenir.